Hlavní navigace

Asus K53TA: nejlevnější herní notebook na trhu (recenze)

20. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Herní plasťák: design, zpracování a specifikace

Asus K53TA jsem vám zhruba představil už v prvním pohledu. Nejde zrovna o novinku, ale netestovali jsme ho, a hodně nás zaujal zajímavým poměrem výkon/cena, alespoň papírově.

Jde o jednoduchý plastový notebook z levné řady K-series, se stejným šasi, jaké můžete potkat v ultralevné řadě X-series. Kvalitou nic extra, ale parametry skvělý. Uvnitř najdete sice jen pomalé dvoujádro od AMD, pomalý disk, standardní 4 GB RAM, ale hlavně - Radeon HD 6650M, už docela slušnou grafickou kartu, o to slušnější, že se díváte na notebook za jen lehce přes 12 000 Kč, a pokud sáhnete po velmi podobném X53TA, dokonce z dvanácti tisíc i něco ušetříte. Do téhle cenové hladiny mainstreamový Radeon zrovna nepatří.

Asus K53TA

Asus K53TA

 

Design

Design není nijak převratný, notebook není nijak extra tenký, lehký nebo něco takového. Jde o poměrně klasický plastový 15,6" model, hnědočerný. Potěšilo nás ale povětšinou matné zpracování, Asus sáhl po plasticky vzorkovaném povrchu víka a opěrek, a hnědý vroubkovaný plast je nejen pohodlný na dotek, ale nezůstávají na něm otisky.

Vepředu se notebook rapidně zužuje a to přinejmenším na produktových fotkách vyvolává dojem, že je nějaký tenký. Tloušťka odpovídá v nejtlustším bodě 3,5 cm, takže to taková sláva není.

Tedy - ostudu vám neudělá, pokud vám nevadí decentní hnědá barva, myslím, že se vám K53TA bude docela líbit.

Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA

Zpracování

...a tady se dostáváme k jádru pudla. Asi tušíte, že notebook za 12 000 Kč nebude nejkvalitnější, tím spíš, když je takhle dobře vybaven, a tím spíš, že stejné šasi najdete i u nižší řady. Pozitivní stránkou zpracování je matné zpracování, tedy alespoň na základně a na víku, ovšem rámeček displeje už je leskle černý, to samé displej. Nevypadá to moc hezky, když máte zrovna kolem LCD věčně otisky prstů.

Plast je nic moc, není vyloženě žvýkačkově měkký, jak se s tím můžete také u některých notebooků setkat, a pokud budete s notebookem zacházet slušně, měl by vydržet. Ovšem pokud ne, nečekejte zázraky, slícování bylo poměrně nepřesné, mezi plasty jsou spáry s ostrými hranami, notebook se nechal snadno ohnout, víko také nedrželo moc pevně a bylo ohebné jak v krutu, tak v prohybu.

Víko se otevírá docela dost těžko, jednou rukou to nejde. Mechanismus je docela nerovnoměrný a mohl by být i o trochu stabilnější. Jinak ale víko ve své poloze drží, při pohybu nevrže (zatím) a musím pochválit i docela vysoký úhel otevření - zhruba 140 °.

Asus K53TA
Cena s DPH 12 400 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil Asus ČR
Hardwarová výbava
Procesor AMD A4-3300M
Počet jader (virtuálních) 2 (2)
Frekvence 1,9 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,5 GHz
Operační paměť 4 GB (1× 4 GB DDR3 1333 MHz)
Pevný disk (velikost) 640 GB
Pevný disk (typ, rychlost) HDD, 5 400 ot./min.
Optická mechanika DVD±RW SuperMulti
Displej 15,6", 1366 × 768 px, lesklý
Grafická karta AMD Radeon HD 6650M
AMD Radeon HD 6480G
přepínatelné
Rozhraní
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) LAN (Ethernet), 2× 3,5mm audio
Počet portů USB 2.0 2
Počet portů USB 3.0 1
Čtečka paměťových karet SD/MMC/SDHC/MS/MS Pro
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 2.1
Rozměry, baterie
Rozměry 378 × 253 × 28,3-34,9 mm
Hmotnost 2,6 kg
Baterie 56 Wh, 6 článků
Výkon napájecího adaptéru 90 W
Software
Operační systém Windows 7 Home Premium SP1 (64b)

Konektivita, klávesnice, touchpad a displej

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Strany notebooku jsou poměrně jednoduché. Na zkosené přední straně najdete jen vlevo čtečku paměťových karet, jinak nic. Záda jsou kompletně prázdná a většina konektorů je tak naskládaná po stranách. Vlevo tu je odzadu dopředu zdířka na napájení, síťový konektor RJ-45 (1 Gb/s Ethernet) a výdech chlazení, dále port HDMI, VGA (D-Sub), USB 2.0 a USB 3.0.

Po pravé ruce tu máte dva 3,5mm konektory na vstup a výstup zvuku, další USB 2.0, mechaniku a otvor pro zámek Kensington.

Klávesnice

Nebyla příliš dobrá ani špatná. Klávesy měly poměrně dost nízký zdvih a když jste je stiskli lehce, nevydávaly příliš veliký hluk. Při prudčím úderu ostatně taky ne moc. Stisk byl docela jistý. Ovšem nebyly mezi nimi žádné mezery (alespoň ne horizontálně) a okraje nebyly snížené, šlo skoro jen o rozřezanou souvislou plochu.

 Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA

Jak se u 15,6" notebooku sluší, Asus nezapomněl na numerickou klávesnici, která naštěstí nemá žádné komplikace. Kontrolku Num Locku najdete, jako všechny ostatní kontrolky, pod touchpadem. Klávesy F1-F12 jsou přístupné v základním nastavení jen přes Fn, jinak jejich místo zaujímají některé multimediální knoflíky. To jde ovšem v BIOSu přepnout na normální stav.  Klávesy Home, End, PgUp a PgDn jsou naštěstí samostatné.

Celkově jsem měl pocit, že by to šlo lépe, ale zásadní výtky jsem neměl.

Touchpad

Touchpad na tom už byl hůř. Nebyl nijak extra velký, a na rozdíl od celého zbytku opěrek byl lesklý, alespoň, co se do hmatu týče. To možná zní dobře, ovšem nepoznáte, jestli a jak se po dotykové ploše pohybujete. Citlivost byla víceméně v pořádku, horizontální pohyb byl možná trochu skákavější, ale nic extrémního.

Zkazila to ale tlačítka. Ano, je dobře, že jsou rozdělená na dvě samostatná, ale Asus opět nasadil své oblíbené velké humpolácké stříbrné knoflíky, které mají velmi tuhý a velmi hlasitý cvakavý zvuk.

Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA

Na displej se netěšte

Z LCD jsem opět nadšen nebyl. Byl lesklý jak zrcadlo, maximální svítivost nebyla natolik vysoká, aby to plně vykompenzovala, ale to by při domácím používání asi tolik nevadilo. Rozlišení 1366 × 768 px je také špatné, ale v této cenové hladině nic lepšího nenajdete, navíc je u takového herního notebooku nízké rozlišení vítaným pomocníkem.

Barvy ale byly upřímně otřesné. Kontrast byl velmi nízký a prakticky celé spektrum bylo dost mimo, hlavně gamma se lišila o desítky procent, a musím říct, že to na displeji bylo vidět. Nešlo o nic hrozného, ale barvy byly prostě takové slabé a nekvalitní, a čitelnost by mohla být i lepší.

Svítivost: 44-212 cd/m2
Kontrast: 1:67

Pozorovací úhly byly docela smutně úzké a displej nešlo příliš ztmavit.

Hardware, výkon

Hardware - vnitřnosti

Výbava je trochu kuriózní. Na téhle ceně se na Radeon HD 6650M a jeho chlazení nedá našětřit jen snížením kvality zpracování, ale také ubráním na jiných parametrech. Nečekejte proto žádné Core i-něco, je tu AMD A4-3300M, nejpomalejší APU z řady A-series, dvoujádro na 1,9-2,5 GHz. K procesoru tu je jeden modul RAM, 4 GB DDR3 na 1333 MHz, klasika.

Grafické karty tu jsou dvě, jednak omílaný Radeon HD 6650M, karta s 480 Stream procesory a 128bitovou sběrnicí a 1 GB pamětí DDR3 na 1800 MHz. Jádro pracuje na 600 MHz. Na této cenovce slušné. K němu je tu i v procesoru integrovaný Radeon HD 6480G, na který se v případě potřeby systém přepne.

Pevným diskem je zde Western Digital WD6400BPVT, poměrně pomalý 640GB disk s 5400 otáčkami za minutu.

Výkon

Procesor je pomalý, s tím se nedá nic dělat, upřímně řečeno je docela smutné, že v roce 2012 AMD prodává za podobnou cenu čipy pomalejší než v roce 2010. Tady ale samozřejmě musíte počítat i s cenou integrované grafiky. Pokud si vzpomínáte, nebyl jsem spokojen ani s výkonem čtyřjádrových čipů A6, a i když tady stoupl takt, dostali jsme se do dost nešťastného kompromisu. Výkon je slabý jak při využití jednoho, tak obou jader. Samozřejmě - na běžnou kancelařinu stačí cokoli a ve hrách vás sice bude omezovat, ale ty bývají spíše doménou grafiky.

Grafická karta je na tom zase nadmíru dobře, jak by také nebyla. Jak uvidíte v testech, i několikanásobně překonává HD Graphics 3000, a můžete se těšit, že si minimálně méně náročné dnešní hry zahrajete. Bude vás limitovat mnohem spíš procesor, grafika je v kombinaci s nízkým rozlišením displeje docela drak.

V ovladačích bohužel chybí možnost propojení obou grafik do CrossFire, což je velká škoda.

Disk mě spíše zklamal, ačkoli v syntetických testech neukázal žádnou výraznou slabinu, úkony jako start počítače byly velmi zdlouhavé a PCMark Vantage i PCMark 7 také výkon disku jednoznačně odsoudily. Je pravda, že se na tom mohl podepsat i procesor.

Grafy: Cinebench R11.5, x264 BenchMark HD v3.0, PCMark Vantage

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

Cinebench R11.5 prověří výkon procesoru pro rendering náročných grafických scén. Měří se výkon jednoho jádra (vlákna) a celého procesoru. Zde procesor A4-3300M propadl na plné čáře, jak v jednovláknovém, tak vícevláknovém výkonu.

Cinebench R11.5
[body, vyšší je lepší]

x264 BenchMark HD testuje výkon procesoru při převádení 720p videoklipu při použití kodeku H.264. Zaznamenáváme výsledky z náročnějšího druhého průchodu. Už brzy začneme uvádět raději nový x264 BenchMark FHD.

Testovaný procesor se bohužel opět umístil velmi nízko.

x264 BenchMark HD v3.0
2nd pass
[FPS, vyšší je lepší]

PCMark Vantage měří výkon počítače jako celku. Celkové skóre přibližně odpovídá celkové rychlosti typické práce na PC, je značně ovlivněno reálnou rychlostí disku a také procesoru, promítá se do něj ale vše, včetně třeba grafické karty. Uvádíme i HDD Score, resp. Storage Score, kde se zkoumá rychlost jednotlivých úkonů náročných na disk.

Asus K53TA byl subjektivně i podle PCMarku jedním z nejpomalejších notebooků, co jsem kdy testoval (pokud se bavíme o práci v OS). Kromě velmi pomalého procesoru se na obou výsledcích silně podepsal pomalý 5400otáčkový disk.

PCMark Vantage
celkové body a HDD Score
[body, vyšší je lepší]

Grafy: 3DMark 06, 3DMark Vantage + GPU Score

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

3DMark 06 je starším herním benchmarkem, dobře ukazuje na výkon ve starších hrách z doby kolem roku 2006-2007. Testujeme ve standardním nastavení, tedy v rozlišení 1280 × 1024 px.

Zde se Asus K53TA probojoval takřka do poloviny grafu. 3DMark 06 je ale hodně citlivý na výkon procesoru, takže si jinak výkonná grafika odnesla značný handicap.

3DMark 06
[body, vyšší je lepší]

3DMark Vantage je podobným nástrojem od Futuremarku, jen o dva roky novějším, používá DirectX 10 a už se tu pracuje s fyzikálními výpočty. Testujeme v základním nastavení, tzn. v rozlišení 1280 × 1024 px v profilu Performance, výsledky jsou tak ve tvaru Pxxxx.Níže najdete i graf GPU Score.

Výkon se znatelně zvedl (alespoň ve srovnání s GeForce GT 540M). V GPU Score vidíte, že grafika je opravdu docela slušná, když ji nebrzdí procesor.

3DMark Vantage
[body, vyšší je lepší]

3DMark Vantage - GPU Score
[body, vyšší je lepší]

Grafy: 3DMark 11 + Graphics Score, Far Cry 2, World in Conflict

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

3DMark 11 je nejnovějším benchmarkem od Futuremarku, pracuje s DirectX 11 a pokročilou fyzikou i trochou teselace. Testujeme v základním nastavení v profilu Performance, výsledky jsou tedy ve tvaru Pxxxx.

Jak v celkovém testu, tak v Graphics Score je vidět, že si grafika vydobyla přes 1000 bodů, což tak nějak zaručuje, že si zahrajete většinu moderních her alespoň na střední detaily.

3DMark 11
[body, vyšší je lepší]

3DMark 11 - Graphics Score
[body, vyšší je lepší]

Far Cry 2 je starší, nicméně náročnou a technologicky poměrně pokrokovou hrou (na svou dobu). Notebookům dává i dnes pěkně na frak. Testujeme v rozlišení 1366 × 768 px, v DirectX 10, na maximální možné detaily s 4× MSAA, Small ranch, dva průchody - zaznamenáváme průměr.

Pomalý procesor se na grafice trochu podepsal, výkon je ale solidní, stačí trochu přiškrtit detaily a jste stabilně nad 30 FPS.

Far Cry 2
1366 × 768 px, 4× MSAA, Ultra high, DirectX 10
[FPS, vyšší je lepší]

World in Conflict testujeme opět v 1366 × 768 px, s 4× MSAA, na detaily very high při DirectX 10, ručně ještě přenastavím AF na hodnotu 16×.

World in Conflict je hrou náročnější na procesor, a jak asi uhodnete, to pro Asus K53TA není dobrá zpráva - grafika, která by s výkonným Core i5 mohla přeskočit 20 FPS, se zadrhla na 15 FPS (přeměřeno).

World in Conflict
1366 × 768 px, 4× MSAA, very high, DirectX 10
[FPS, vyšší je lepší]

 

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

Výdrž mě docela potěšila. Jde sice o "herní notebook", ovšem vzhledem k cenové relaci je grafika levná a úsporná, a hlavně automaticky přepínatelná. Procesor je také velmi pomalý, ale to opět znamená jen úsporu energie, i přes zbytečně vysokém napětí na čipech od AMD.

  • Web (5 záložek v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, poloviční jas): 4:01 h
  • Film (720p film ve smyčce v MPC-HC, Wi-Fi, poloviční jas): 4:00 h

Ač naše náročné testy výdrže ukazují na 4 h, na webu se můžete dostat i na 5 h, s vypnutou Wi-Fi při kancelařině i výše, pokud si pohrajete s napětím procesoru, není vyloučena třeba 6-7h výdrž. Akumulátor má 56Wh kapacitu, a to je dost.

  Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA

Hluk byl také příjemný, byl hlubšího tónu a pravidelné povahy, navíc poměrně tichý. Žádný vrtulník se nekonal, v klidu notebook tiše dýchal, v zátěži o malinko hlasitěji, ale nijak zle.

Teploty byly i přes to také nízké, a co se týče zahřívání se šasi - na klíně vás notebook docela dost zahřeje, spousta tepla se dostane skrz spodek, ale určitě se nespálíte. A opěrky jsou vůbec vždy poměrně chladné (Asus IceCool).

Zvuk, webkamera a napájení

Přední mřížka nese nápis Altec Lansing, reproduktory téhle značky nesou certifikaci SRS Premium Sound a jejich výkon je 2× 1,5 W RMS. Nečekejte zázraky, ale zvuk není zlý, muziku si můžete pustit i docela nahlas.

 Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA

Webkamera disponuje rozlišením od 160 × 120 do 640 × 480 px, zkrátka 0,3Mpx klasika. Není nijak moc kvalitní, na občasné Skypování bude stačit, ale nečekejte od ní žádné detailní nebo nedejbože zaostřené fotky.

K notebooku se dodává menší, leč ne úplně lehký 90W adaptér, který jej dovede nabít na 95 % kapacity zhruba za 2:15 h.

Software

Vzpomínáte si ještě na článek o tom, jak se zbavit bloatwaru? Myslel jsem si, že na Dell nikdo nemá, ale Asus se ukázal být silným kandidátem. Níže vidíte screenshot systému po prvním spuštění, a to si myslím, že ještě něco chybí. Naštěstí tu není žádný příliš otravný antivirus, Trend Micro Titanium Internet Security se nechá na rozdíl od McAffee odpálkovat snadno.

Asus K53TA

Asus K53TA

 

Nechybí tu sada Power4Gear, u které oceníte hlavně snadné přepínání napájecích profilů malým widgetem na ploše.

Operačním systémem je Windows 7 Home Premium s balíčkem SP1 v 64bitové edici, nezapomnělo se ani na Office v reklamní edici Starter.

Výsledky testů a screenshoty

Výsledky benchmarků

Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage 3 482; Memories: 2 433, TV and Movies: 2 199, Gaming: 3 003, Music: 3 671, Communications: 3 612, Productivity: 2 689, HDD: 2 559
PCMark 7 1 345; Lightweight: 1 323, Productivity: 937, Creativity: 1 713, Entertainment:
1 378, Computation: 1 592, Storage: 1 416
3DMark 06 6 235; SM2.0 Score: 2 667, HDR/SM3.0 Score: 2 896, CPU Score: 1 573
3DMark Vantage P3506; GPU Score: 3 723, CPU Score: 2 984
3DMark 11 P1040; Graphics: 1 007, Physics: 1 343, Combined: 967
Windows 7 Experience Index 5,3; Procesor: 5,3; RAM: 5,9; Grafika: 5,3; Herní grafika: 6,2; Disk: 5,9
Herní testy
World in Conflict
(1366 × 768, Very High, 4× AA)
Průměr: 15 FPS
Far Cry Benchmark DX10
(1366 × 768, Ultra High, 4× AA)
Průměr: 23,0 FPS
Testy výkonu procesoru
CineBench R11.5 xCPU: 1,13 pts., 1CPU: 0,62 pts., OpenGL: 13,28 fps
x264 Benchmark HD v3.0 6,15 FPS
x264 Benchmark FHD 3,4 FPS
VirtualDubMod (DivX) 2:10 min
VirtualDubMod (XviD) 3:58 min
Windows Media Encoder 5:36 min
Testy výkonu pevného disku
CrystalDiskMark 3 (čtení) Seq: 81,1 MB/s; 512k: 27,1 MB/s;
4k: 0,406 MB/s; 4kQD32: 0,939 MB/s
CrystalDiskMark 3 (zápis) Seq: 72,8 MB/s; 512k: 43,7 MB/s;
4k: 0,756 MB/s; 4kQD32: 0,780 MB/s
AS SSD Copy Benchmark ISO: 33,84 MB/s; 31,73 s
Program: 23,89 MB/s; 58,89 s
Game: 28,26 MB/s; 48,87 s
HD Tune 2.55 Minimum: 40,9 MB/s; Maximum: 88,1 MB/s;
Průměr: 67,6 MB/s; Příst. doba: 17,8 ms
Testy výdrže
Výdrž web (čas) 4:01 h
Výdrž video (čas) 4:00 h

Závěr, plusy a mínusy

Závěr

Asus K53TA splnil, co jsme si od něj slibovali - byl celkem výkonný na hry, za svou velmi nízkou cenu rozhodně velmi. Sháníte-li tedy krále poměru výkon/cena, je tento model důležitým kandidátem. K tomu mě příjemně překvapil celkem vysokou výdrží a vůbec nízkou spotřebou, hlukem a zahříváním. Reproduktory jsou celkem použitelné a plus dostává notebook také za matné zpracování většiny částí.

Jak se dalo čekat - zpracováním notebook spadá mezi své cenové vrstevníky. Postěžovat si musím na displej, který se mi opravdu nelíbil, a tlačítka touchpadu podle mě také nebyla nejvyvedenější. A pokud se bavíme o výkonu, musím zdůraznit, že u K53TA exceluje grafická karta, procesor je někde hluboko v propadlišti a disk celkem slušný přístroj stahuje také nehezky dolů.

Plusy / mínusy
výkonná grafická karta - herní výkon pomalý procesor
nízká cena pomalý disk
640GB disk hlasitá tlačítka touchpadu
matné zpracování většiny šasi špatný displej
slušná výdrž nekvalitní plastové zpracování
relativně nízký hluk chybí možnost CrossFire

Zdroj některých obrázků: Alfa.cz.

Asus K53TA
Cena s DPH 12 400 Kč
Zapůjčil Asus ČR
Hardwarová výbava
Procesor AMD A4-3300M
Počet jader (virtuálních) 2 (2)
Frekvence 1,9 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,5 GHz
Operační paměť 4 GB (1× 4 GB DDR3 1333 MHz)
Pevný disk (velikost) 640 GB
Pevný disk (typ, rychlost) HDD, 5 400 ot./min.
Optická mechanika DVD±RW SuperMulti
Displej 15,6", 1366 × 768 px, lesklý
Grafická karta AMD Radeon HD 6650M
AMD Radeon HD 6480G
přepínatelné
Rozhraní
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) LAN (Ethernet), 2× 3,5mm audio
Počet portů USB 2.0 2
Počet portů USB 3.0 1
Čtečka paměťových karet SD/MMC/SDHC/MS/MS Pro
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 2.1
Rozměry, baterie
Rozměry 378 × 253 × 28,3-34,9 mm
Hmotnost 2,6 kg
Baterie 56 Wh, 6 článků
Výkon napájecího adaptéru 90 W
Software
Operační systém Windows 7 Home Premium SP1 (64b)

Galerie fotografií

Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA

KL24

Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA

Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA Asus K53TA

Byl pro vás článek přínosný?