Hlavní navigace

Asus M4A785TD-V EVO: AMD 785G se Sideport pamětí

6. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy, příslušenství, parametry

Pokud se rozhodnete pořídit si základní desku Asus střední třídy, můžete si být téměř jisti, že obdržíte dobře dimenzované napájení a u posledních modelů i velmi pěkné pasivy na nejžhavějších komponentách. O dobrém rozložení a kvalitním zpracování už ani nemluvím. Ne jinak je na tom dnes testovaná deska Asus M4A785TD-V EVO, která je nositelkou čipové sady AMD 785G, kterou Asus na rozdíl od Gigabytu dovybavil 128 MB paměti Sideport.

Na desce najdete patici AM3 pro procesory AMD Phenom s podporou pamětí DDR3. Stejně tak jisti, jako si můžete být dobře dimenzovaným napájením, můžete si být i jisti tím, že paměťové sloty budou umístěny trochu nešikovně u sebe. Zákonitosti návrhů AMD desek neobejde ani takový velikán, jako je Asus.

Pokud se podíváme na příslušenství, tak to není zrovna z nejbohatších. Ke zprovoznění desky a potažmo celého systému ale nic zásadního nechybí. V balení najdete čtyři SATA kabely, jeden IDE, zadní záslepku a dnes už skoro povinně Q-konektory.

Pokud se zahledíte na parametry testované desky, tak se vám bude jistě velmi líbit kolonka věnovaná ceně. Ta je totiž ani ne o dvě stě korun vyšší, než u dříve testované desky Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H se stejnou čipovou sadou v MicroATX formátu a bez Sideport paměti. Příplatek za Full ATX tak není rozhodně přehnaný.



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Rozložení komponent je na první pohled poměrně dobré, ale pár drobností by se vytknout dalo. SATA porty mohly být např. zahnuty, IDE port na okraji desky, aby široký kabel zbytečně nešel nad deskou a konektor pro napájení procesoru nemusel být tak nalepený na pasivu mosfetů. Jsou to ale jen drobnosti, které na řádné fungování desky žádný vliv mít nebudou.

Zadní porty jsou velmi různorodé a jen od grafické karty zde najdete rovnou tři výstupy - D-Sub, DVI-D i HDMI. Dále zde nechybí FireWire, eSATA, šest USB a kompletní audiovýstupy.

V napájecím obvodu najdete celkem deset fází, které by měly zabezpečit tvrdé a přesné napájení. Jestli tomu tak je, se dozvíte v kapitole věnované přetaktování.

 

Spodní okraj desky tradičně patří nejrůznějším pinům pro připojení USB portů a zařízení, konektorům předního panelu, LPT a FireWire portu a velkému nápisu 2oz Cooper PCB. Ten je nádherným důkazem toho, jak marketing jednoho velikána dokáže zblbnout toho druhého. Kdo by si chtěl zapojit dvě grafiky do CrossFireX režimu, bude mít tentokrát smůlu. Čipset podporuje pouze Hybrid CrossFireX mezi integrovanou a dedikovanou grafikou. Druhý dlouhý slot je navíc připojen jen čtyřmi PCIe linkami.

Na této desce najdete trochu netradiční zvukový kodek od VIA, konkrétně VT1708S. Kromě něj se zde nachází i gigabitová síťovka Realtek a FireWire řadič VIA.

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Systému chlazení se Asus u svých desek věnuje celkem poctivě, což se odráží na velmi příjemných teplotách. Design pasivu je také velmi zdařilý, přičemž kombinace modré s tmavě šedou jistě také nikoho neurazí.

 

Kde ale Asus trochu zaváhal, je počet konektorů pro větráky. Ty jsou zde jen tři, tedy vlastně dva, protože jeden téměř vždy obsadí procesorový chladič.

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Teplota mosfetů byla příjemně nízká, což jen svědčí o tom, že pasivy byly velmi účinné. Ve srovnání s Gigabytem, který na mosfetech žádné chlazení neměl, jsou teploty v podstatě poloviční. Také velký pasiv na severním můstku odváděl svoji práci velmi dobře. Z tohoto pohledu je chlazení jižního můstku poddimenzované, nikoli ale ne nedostatečné. Zde bylo totiž dosaženo jen průměrných teplot.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek. V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Deska velmi mile překvapila při spotřebě v zátěži, kde se projevila výhoda v dvojnásobně dimenzovaném napájení oproti desce od Gigabytu. Bez zátěže již takový rozdíl nenastal, což je ale celkem logické.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu chlazení a spotřeby.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

V BIOSu vás žádná záludnost čekat nebude. BIOS má tradiční rozložení, ve kterém se brzo zorientuje i ten, kdo zrovna AMI BIOSům nefandí.

Vše podstatné se odehrává v záložce Advanced, zejména pod položkou JumperFree Configuration. Zde se skrývá taktování procesoru, sběrnic, pamětí i integrované grafické karty. Začátečníci mohou zkusit jemnou automatiku, pokročilejší se jistě vrhnou na manuální nastavování. Zajímavý je rozsah frekvence GPU – 500–2000 MHz. Zde si Asus trošku zapřeháněl, nicméně taktovat jde Radeon velmi dobře, jak sami později zjistíte.

V této sekci nechybí ani LoadLine calibration, ani velmi podrobné nastavení pamětí.

V sekci věnované procesoru se můžete pokusit odemknout deaktivovaná jádra na svém procesoru Athlon X2 či Phenom X3. Děje se tak pod položkou Unleashing Mode.

V nastavení integrované grafiky si můžete zvolit, jestli bude deska používat jen Sideport paměť, sdílenou paměť, nebo bude moci sáhnout do obou. V posledních dvou případech si můžete zvolit, kolik MB si má integrovaná grafika pro sebe ukrást. V prvním si pak můžete nastavit frekvenci paměti, což se blahodárně podepíše na výkonu. S přetaktováním pak úzce souvisí i zvednutí napětí až na 1,7 V.

V záložce Power nechybí velmi oblíbená položka Smart Q-Fan, kderá dokáže zkrotit uřvané větráky. Nechybí zde ani EZ Flash 2, či Express Gate. Bohužel není možné ukládat jednotlivé profily.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

Integrovaný Radeon HD 4200 se Sideportem

Integrovanou grafickou kartu Radeon HD 4200 jsme si již poměrně podrobně představili v recenzi desky Gigabyte. Takže případné zájemce o technické detaily této grafiky odkážu na ni. V tomto případě jsem se již zaměřil jen na přínos paměti Sideport v porovnání s deskou Gigabyte. Nejdříve najdete v grafech výsledky desky Gigabyte na základní frekvenci a následně při přetaktování grafiky na 1000 MHz. To samé jsem pak provedl i na Asusu, navíc při přetaktování Sideport paměti na 1540 MHz. Jak můžete vidět z grafů, rozdíl ve výkonu je přibližně kolem 10 %, při přetaktování pak ještě o trochu vyšší. Sideport tak bezesporu alespoň mírný vliv má, což pocítíte zejména u her s framerate na hranici hratelnosti.

Radeon HD 4200 – přehrávání Blu-ray a spotřeba

Přehrávání Blu-ray zkouším na optické mechanice LG GGC-H20L a druhé scéně z Casina Royale. V tomto případě je měřena průměrná zátěž procesoru, kterou generuje Cyberlink PowerDVD 8.

Pokud vás zajímají výsledky a akcelerace nejrůznějších formátů videa, zkuste se opět podívat na recenzi desky Gigabyte.Asus je na tom na chlup stejně.

Co se týče spotřeby, tak v tomto případě měřím
spotřebu celé sestavy, v níž je jen procesor (Core 2 Duo E8500 i Phenom
II X3 720 podtaktovaný na 2000 MHz) na základním napětí, 2× 1 GB
paměti, zapnutá integrovaná grafika, pevný disk a optický mechanika.
Přídavná grafika GeForce 8800 GT je v tomto případě ze systému
vytažena. Spotřeba by tak měla odpovídat klasickému kancelářskému
nasazení.

V tomto ohledu na tom byl Asus o poznání lépe než Gigabyte. Výsledných 56 W je na tříjádrový procesor doplněný silnou integrovanou grafikou a dalšími komponentami velmi pěkný výsledek. Při přetaktování se naopak projevilo zvednutí napětí na SidePort paměti.

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

 

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

Za zapůjčení mechaniky děkujeme společnosti LG

Za poskytnutí procesoru Intel Core i7 920, C2D Q6600 a E8500 děkujeme společnosti Intel

Přetaktování

Přetaktování

S přetaktováním to tentokrát taková sláva jakou konkurence nebyla. Ve výsledku jsem s posledním BIOSem dosáhnul na spíše podprůměrných 285 MHz u základní frekvence a 3,4 GHz u frekvence procesoru. Ten sice byl ochoten naběhnout i na 3,6 GHz, nicméně i velmi krátký test v Prime95 odhalil nestabilitu alespoň jednoho z jader.

Při taktování jsem v BIOSu nastavil napětí procesoru na 1,45 V, což ve výsledku znamenalo, že při sledování v CPU-Z napětí kolísalo od 1,424 po 1,440 V. Při ponechání LoadLine calibration na Auto se pak projevil i vDrop, kdy napětí spadlo až na 1,392 V. Celkový pokles tak byl téměř 0,05 V. Od přetaktování procesoru se pak odvíjí i nižší výsledky jednotlivých testů.

V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou Nvidia GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Nyní se můžete podívat na celkové nárůsty frekvence sběrnice, procesoru i celkové hodnocení přetaktování.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Výsledky následujících testů nijak zvlášť nevybočovaly z řady, spíše se většinou řadily k lepšímu průměru.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu procesoru a pamětí. V grafu jsou porovnány všechny výše naměřené výsledky a výsledky z testu pamětí. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Nyní se můžete podívat na propustnost USB rozhraní a výkon pevného disku WD3200AAKS. Jeho výkon je měřen jednak v HD Tachu.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle propustností SATA a USB rozhraní. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Herní testy

Herní testy

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili nízkém rozlišení 800 × 600 bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vyšším rozlišení 1680 × 1050 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním. Detaily jsou ve všech hrách nastaveny na vysoké. Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Do nové metodiky byly zařazeny hry Call of Duty 4, Crysis a UT3 Demo. Dále zde najdete výsledky z testů 3DMark Vantage. Tyto testy probíhají na dedikované grafice Nvidia GeForce 8800 GT. Integrovaná grafika (pokud ji deska má), je v tomto případě vypnutá.

Na závěr kapitoly je zde opět relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu grafiky. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET.

Také zde nechybí relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu v multimediálních aplikacích. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Celkové hodnocení desky Asus M4A785TD-V EVO se ponese převážně v pozitivním duchu. Asus u této desky nasadil poměrně hodně zajímavou cenu, která velmi konkuruje Micro ATX provedení od Gigabyte. Rozložení komponent je tradičně dobré a nikde nic ničemu vyloženě nepřekáží. To samé platí o možnostech BIOSu, kde jsou zajímavé položky nejen ty, jež se věnují procesoru, ale i ty, které mají na starost integrovanou grafiku. Po aktivaci paměti Sideport se výkon oproti stejně taktovanému Radeonu HD 4200X zvednul přibližně o 10 %, což při ceně této desky rozhodně není nezajímavé. Další výraznější zvýšení na vás bude čekat po přetaktování GPU na dvojnásobek a zvednutí frekvence Sideport paměti.

Co ale přineslo u této desky přinejmenším mírné rozčarování, bylo přetaktování. To bylo velmi podprůměrné. Na základní frekvenci jsem se nemohl přehoupnout přes 285 MHz, u procesoru pak přes 3,4 GHz.

Pokud se zaměříme na konkurenci, tak tu v současné době představuje především Gigabyte a MSI, kteří jako jediní nabízejí u nás desky s AMD 785G. Co se týče ceny, tak nejlevněji vyjdou desky MSI, jejichž cena začíná již na 1770 Kč za AM2+ verzi. Pokud ale pošilháváte po Sideport paměti, budete muset zvolit tento model od Asusu.

Plusy a mínusy

+ poměr cena/výkon
+ dobré chlazení
+ přetaktování int. grafiky
+ SidePort paměť
+ nízká spotřeba

- slabší přetaktování
- kolísání napětí
- nelze ukládat profily v BIOSu
- málo konektorů pro větráky

MMF24

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti Asus