Hlavní navigace

Asus míří do Mini ITX s dvoujádrem a IONem

7. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tradiční výrobce desek si nemůže dovolit opomenout žádnou kategorii, natož pak tu, která zažívá v posledních měsících doslova boom. Ten se týká mrňavých desek Mini ITX formátu (17 × 17 cm), kterým nalil živou vodu do žil čipset Nvidia ION. Díky němu již nepotřebujete na přehrávání HD videa nijak výkonný procesor a vystačíte si i s pomalým Atomem. Včera navíc padlo i poslední tabu v této oblasti a majitelé IONu a slabých procesorů se mohou již v blízké budoucnosti těšit i na akceleraci flashového formátu.

V podání Asusu má na sobě deska integrovaný dvoujádrový Atom 330, tedy stejný, jako najdete např. v recenzi nettopu Asrock. Pokud tedy toužíte po srovnání výkonu této desky s ostatními, neváhejte nahlédnout do odkazované recenze. Vzhledem k integrované grafice GeForce 9400 (součástí ION) si tak budete moci zahrát i moderní hry na nižším rozlišení.

Na poctivém hliníkovém pasivu trůní malý větráček, který ale naštěstí nebyl přehnaně hlučný. Pro absolutní ticho bych jej ale doporučoval vyměnit za větší větrák s nižšími otáčkami. Na poměry takto malých desek nabízí Asus celkem tři napájecí konektory pro větráky.

Rozložení komponent je na první pohled povedené. Navíc díky poctivému pasivu nebudete muset přemýšlet nad výměnou chladiče. K dispozici jsou celkem tři SATA porty (doplněné jedím eSATA), dva paměťové sloty pro DDR2 a jeden rozšiřující PCI slot. Raději bych na podobné desce viděl modernější PCI Express, nicméně u této verze se jej ještě nedočkáme.

 

Mezi zadními porty nic zásadního nechybí, snad jen mohlo být zastoupeno i rozhraní DVI. Případné redukce z HDMI jsou ale již naštěstí v prodeji, tak ani tento nedostatek nepředstavuje nepřekonatelnou překážku. Audiofily pak potěší dva digitální výstupy (cinch + optika). Specialitou je pak již integrovaný Bluetooth modul, který najdete nad dvojicí USB portů.

CS24

Na závěr si necháme to, co vás asi bude zajímat nejvíc – cenu. Tu Asus postavil velmi konkurenceschopně a desku AT3N7A-I pořídíte již kolem 3000 Kč. Pokud tedy pošilháváte po kompaktním počítači/HTPC s minimální spotřebou, je tato deska téměř ideální.

Autor článku