Hlavní navigace

Asus N53SV: pořádný kus železa (recenze)

27. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, první dojmy, elegantní design, rozlišení displeje

Řada N reprezentuje u firmy Asus multimediální notebooky, které by měly vynikat výkonem, a to i grafickým, a dobrým zvukem. Základem je model N53, který má 15,6" displej, následuje N73 se 17,3" displejem a konečně NX90, což je designová osmnáctka konkurují například Aceru Ethos 8950G. Všechny řady spojuje technologie SonicMaster, která vylepšuje zvuk nad běžný notebookový průměr - starají se o něj reproduktory Bang & Olufsen ICEpower. Setkali jsme s nimi už v modelu NX90, který jsme testovali v loňském roce.

 

Řada N53 i N73 prošla s příchodem platformy Sandy Bridge drobnou obměnou - zatímco modely N53J a N73J byly vybaveny staršími procesory Intel Core iX s grafikou Nvidia GeForce 3xx, modely N53SV a N73SV jsou již osazeny procesory nové generace, s čímž přišly i novější modely GeForce řady 5xx. Design se nezměnil vůbec, všechny základní křivky jsou shodné a stejné je i barevné ladění. Proto se nezměnilo ani základní značení modelů a přidala se jenom nová písmenka.

Elegantní design

Už na první pohled je zřejmé, že tato patnáctka je o něco větší, než běžné modely na trhu. Notebook není tak úzký, jak by se "slušelo" na displej s poměrem stran 16:9, a jen pohled na silný rámeček okolo displej napoví, že notebook má spíše rozměry šestnáctek. Důvod je prostý: notebook je vybaven nadstandardním zvukovým systémem, který je umístěn nad klávesnicí a tělo notebooku tak v tomto směru prodlužuje. Zvukový systém je i odlišen od zbytku svým stříbrným perforovaným provedením, takže ihned po otevření máte pocit, že tu bude něco výjimečného.

Celý notebook je laděn do šedé barvy, přičemž povrch víka je z leštěného kovu, který připomíná svou barevností titan. Leštěný kov připomíná i spodní část těla pod klávesnicí a okolo touchpadu, zde se však podle mého názoru jedná jen o plastovou imitaci. Což je na druhou stranu vhodnější, protože kov přenáší více "škodlivého" tepla z vnitřku přístroje. Okolí klávesnice je z běžného matného plastu stejné barvy a jediným výstřelkem je tak zmíněné provedení reproduktorů. Klávesnice je rovněž šedá, takže skvěle zapadá do svého okolí.

Lesklý je jen rámeček okolo displeje, jde o povrch piano black, který je po chvilce používání označen vašimi otisky prstů tam, kde se jej dotýkáte při otvírání. Naštěstí to není tak exponované místo, takže leštit nemusíte nijak často. Jak asi tušíte, displej je také lesklý, čili pokud sedíte v jasné místnosti, bude se vám lesknout nejen displej, ale i rámeček, což není právě ideální.

To rozlišení miluju

Pokud jsem se dobře díval do ceníků internetových obchodů, je Asus N53SV nejlevnějším modelem s 15,6" displejem, který má Full HD rozlišení a současně čtyřjádrový procesor. Nejblíže je Dell Latitude E5520, který stojí o téměř čtyři tisíce více (s dvoujádrem je ale naopak levnější). Mít Full HD rozlišení na patnáctce je sice trošku drsné, přece jen na tak "malém" displeji je to rozlišení dost detailní, ale je to o mnoho lepší varianta, než mít na patnáctce pouze HD ready. To je rozlišení, které se hodí pro modely s 11,6" a 13,3" úhlopříčkou. Na patnáctce je dle mého názoru ideál 1 600 × 900 a Full HD se hodí až pro 17,3" notebooky.

Modely s 17,3" úhlopříčkou mají zpravidla rozlišení 1 600 × 900 bodů, přičemž existuje jen několik výjimek v segmentu velmi drahých modelů, jako je profesionální HP EliteBook 8740 (ten má dokonce 1 900 × 1 200 bodů), herní Dell Allienware M17x, větší bráška testovaného modelu, Asus N73SV a herní Asus G73SW. Daleko běžnější je Full HD rozlišení, poněkud nelogicky, ve třídě 15,6" modelů, kde jen některé modely mají rozlišení 1 600 × 900 bodů. Je to tak nějak postaveno na hlavu, ale výrobci asi nejlépe vědí, co jejich zákazníci vyžadují. Jak Full HD, tak 1 600 × 900 bodů je ale pro patnáctku vhodnější než HD ready; osobně bych patnáctku s tak mizerným displejem rozhodně nepoužíval.

Poznámka: Ještě zajímavější je nepříliš rozšířená třída notebooků s 16" displejem. Zde je běžné rozlišení HD ready, čestnou výjimkou je nedávno testovaný Sony Vaio F13 s Full HD displejem.

Displej Asusu je lesklý, a tudíž se na něm moc nedá pracovat na přímém světle. Ostatně patnáctky jsou spíše modely do kanceláře nebo domů, příliš si nedokážu představit, že bych s tímto "tříkiláčem" vyrazil někam do přírody, sedl na pařez a surfoval po internetu. Displej má sice velmi vysokou úroveň jasu, odrazům okolí to ale moc nezabrání. Na druhou stranu se jas nedá moc stáhnout, takže při nočním sledováním filmů abyste si vzali sluneční brýle. Pozorovací úhly nejsou moc dobré, ale to se u TN technologie dá čekat.

Asus N53SV
Cena 27 000 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil Asus
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-2630QM
Frekvence 2 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,9 GHz
Operační paměť 4 GB 
Pevný disk (velikost) 750 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 ot./min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 15,6"
Rozlišení displeje 1920 × 1080
Grafická karta Nvidia Geforce GT550M
Grafická paměť 2 GB
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) sluchátka, mikrofon, ethernet
Počet portů USB 2.0 3
Počet portů USB 3.0 1
Čtečka paměťových karet SD/MMC
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 391 × 266 × 40 mm
Hmotnost 2,9 kg
Software
Operační systém Windows 7 Home Premium

Klávesnice a zvuk

Zvykám si, zvykám‚Ķ

Za co by Asus zasloužil pár za uši, je klávesnice, respektive její rozložení (které mají mimochodem už starší modely této řady). K dispozici je pouze malý Enter, takže se mi často stávalo, že jsem se uklepnul a trefil se na klávesu nad Enterem. Insert, který používám k označování souborů ve Free Commanderu (ve styly starého Nortona), je dostupný na klávese Delete pouze přes Fn, zatímco naprosto nepoužívaný Pause/Break má samostatné tlačítko.

 

Největším problémem jsou ale posunuté kurzorové klávesy. Pravý Ctrl je dvakrát větší na úkor nuly na numerické klávesnici a celý blok kurzoru se posunul doprava - pravý kurzor je místo půlky nuly. Naprosto pravidelně se mi stávalo, že jsem místo nuly mačkal pravý kurzor, místo pravého kurzoru šipku dolů a místo levé šipky pravý Ctrl. A protože okolo kurzorových kláves není žádná mezera, díky níž byste se zorientovali, nemáte šanci najít klávesy po hmatu. Zkrátka toto se Asusu vážně nepovedlo.

Tlačítka jsou jinak v pohodě, na klávesnici se píše dobře, jen se trochu prohýbá a zbytečně hlasitě šustí. Opět ale připomínám, že je to testovací předprodukční model, takže doufám, že se ve finále alespoň v tomto Asus trochu polepší. Naopak téměř žádné výtky nemám k touchpadu, má příjemný povrch, prst se nezadrhává a ukazatel myši se hýbe plynule. Snad jen to kolébkové tlačítko touchpadu mohlo být rozděleno na dvě samostatná, ale to bych už asi chtěl moc.

Zvuk: lepší než průměr

Výbava konektorů je veskrze standardní, N53VS má celkem tři konektory USB 2.0, jeden konektor USB 3.0, přičemž na každé straně jsou konektory USB dva a konektor třetí generace je umístěn vlevo. To se hodí, neboť vpravo budete mít "zabodnutou" myš a do USB flashdisku nebo pevného externího disku byste zbytečně naráželi. Vlevo najdete také výstup na monitor HDMI, VGA je pak na zadní straně, stejně jako konektor napájení. Na levé straně je pak ještě ethernet a slot pro paměťové karty.

Jak jsem zmínil už v úvodu, N53SV je nepatrně větší než běžné patnáctipalcové modely. A to zejména kvůli velkému prostoru mezi klávesnicí a displejem, kde se nachází zvukový systém Bang & Olufsen ICEpower. Právě proto jsem byl zvědav, jak bude notebook hrát. A zklamán jsem rozhodně nebyl, systém hraje na notebook solidně a jsou dokonce slyšet i spodní středy a tu a tam i nějaký bas. Takhle dobře rozhodně běžný notebook nehraje a je docela radost na tomto počítači sledovat filmy (Blu-ray mechanika je ve standardu) a poslouchat i hudbu.

Externí reproduktory jsou samozřejmě lepší, ale v terénu je asi po ruce mít nebudete. Výhodou je v tomto případě sdružený výstup pro sluchátka, který má vyveden i digitál S/PIDF. Při přehrávání hudby nebo filmu se vám pak budou hodit klávesy pro ovládání přehrávače, které jsou dostupné přes FN na kurzorových klávesách.

Výkon procesoru a grafiky

(Zatím) nejvýkonnější čtyřjádro

Testovaný model N53SV je naprostou novinkou - respektive byl na trh uveden už v lednu, ale kvůli chybě v platformě Sandy Bridge byly všechny notebooky se SB z trhu staženy a vrací se až nyní. Protože produkční verze nebyla v době testu dostupná, testovali jsme předprodukční model, který se ale liší jen 4 GB RAM oproti 6 GB, které má dostat finální model. Notebook je vybaven procesorem Intel Core i7 2630QM, stejně jako všechny ostatní notebooky na trhu, které nabízí čtyřjádrový procesor (výkonnější modely přijdou později).

 

Procesor tepe na 2 GHz, přičemž turbo ji zvedne až na 2,9 GHz v případě, že je vytíženo jenom jedno jádro. Pokud jsou vytížena jádra všechna, dosáhne turbo na 2,6 GHz, a pokud bude vytížení delší a dojde k vyššímu zahřátí procesoru, klesne frekvence na 2,3 GHz. Maximální TDP je totiž jenom 45 W a pokud by byla tato hranice překročena, sníží se i maximum turba. Procesor podporuje HyperThreading, má tedy celkem osm logických jader, a samozřejmě i virtualizaci. Věřte mi, že výkon procesoru je to poslední, s čím byste mohli mít problém.

Hodí se i na hry

Zatímco v předchozí generaci neměl Core i7 se čtyřmi jádry vestavěno grafické jádro, u nových modelů Core iX mají integrovanou grafiku všechny procesory a Core i7 ×4 není výjimkou. Celkové TDP 45 W tedy zahrnuje i grafiku Intel HD 3000, z čehož jasně vyplývá, že procesor musí být úspornější než starší modely, a současně je i výkonnější. Zatímco Core i7 840QM skončil na frekvenci 1,83 GHz, nová generace začíná na 2 GHz a končí na zatím na 2,3 GHz.

3DMark

Integrovanou grafiku doplňuje Nvidia GT550M, což je v tuto chvíli grafika velmi blízká highendu a jde o lepší nadprůměr; svým výkonem je někde pod úrovní AMD Radeon 6850M. Ve chvíli, kdy je potřeba výkon, automaticky se integrovaný Intel HD přepne na GT550M, aniž byste si toho nějak všimli - vše proběhne na pozadí bez jakéhokoliv probliknutí díky technologii Nvidia Optimus. To je rozdíl oproti hybridnímu provedení, kde je přepínání řízeno ručně a je patrné relativně dlouhé probliknutí. Nehledě na to, že přepínání není dynamické.

Toto řešení je důvodem, proč Windows 7 Exprience Index ukazuje tak podivné hodnoty. Zatímco herní grafika má index 6,7, grafika Aero má 4,8; herní index odpovídá Nvidii, index Aera Intelu HD. Také index paměti má pouze 5,9, přičemž u modelů s dedikovanou grafikou to bývá stejné číslo, jako má index procesoru. Pravděpodobné je, že test grafiky Aera proběhl s Intelem, protože nebyl potřeba maximální výkon a systém nepřepnul na Nvidii. To samé platí pro paměť: pokud má systém integrovanou grafiku, nikdy nebude index paměti vyšší než zmíněných 5,9.

CrystalDiskMark

Ale zpět ke grafice samotné. GT550M0 má 96 stream procesorů, maximem v mobilním segmentu, pokud se nepletu, je 144. Přístup do paměti je 128bitový, bohužel v testovaném modelu jsou paměti jen typu DDR3 a běží pouze na 900 MHz. Grafika přitom podporuje i GDDR5, což by znamenalo nárůst ve výkonu až v řádech desítek procent. Paměť má však velikost 2 GB, což je sice pro hry snad až zbytečně mnoho, na druhou stranu se to může hodit, pokud budete používat nějaké CUDA aplikace. Výkon grafiky je každopádně solidní, jen musíte počítat s tím, že si zahrajete spíše v rozlišení HD ready než Full HD, případně budete muset snížit detaily.

Jak jsem již uvedl, tento předprodukční vzorek není vybaven 6 GB RAM jako finální verze, ale má o dva gigabajty méně. To ale nic nemění na jeho výkonu, protože čtyři jsou naprosto dostačující počet a větší množství ocení snad jen v případě, že používáte virtuální stroje, nebo renderujete složité scény v 3D programech. Výkonnému stroji dobře sekunduje 750GB disk, který točí 7 200 otáček a má tak jednak lepší přístupovou dobu a jednak vyšší rychlost než běžné 5 400otáčkové modely. Je velmi tichý a má neslyšný seek.

HD Tune - přístupová doba

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Asus U36JC: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire 5253: 15,6", 1366 × 768, AMD E-350, 3 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge:  11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Iconia: 2 × 14", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, HDD 640 GB
  • Goldmax / Eurocom Racer: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2720QM, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6970M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO YB1S1E/S: 11,5", 1366 × 768, AMD E-350, 2 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • HP ProBook 4520s: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, ATI Radeon HD 6370M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO Z13: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-640M, 6 GB RAM, Intel HD graphics/Nvidia GeForce GT330M, HDD 256 GB
  • Dell Vostro V130: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.

Chlazení a výdrž, softwarové vybavení

Studený a tichý

Přestože je notebook doslova napěchovaný výkonným hardwarem, při běžné práci zůstává vlažný - spodek se zahřeje až ve chvíli, kdy pustíte skutečně náročnou operaci. Teploty jsou sice v zátěži vysoké (cca 80 stupňů), stejně jako u všech notebooků se čtyřjádrem a tepelným vyzařováním procesoru 45 W, ale větráček chladiče nijak zvlášť "neřve" a po ustoupení zátěže se ihned uklidní. To svědčí o dobré vnitřním návrhu komponent a vhodném průchodu chladného vzduchu.

 

Notebook je zkrátka možné snadné udržet v klíně a není ani nijak výrazně hlučný. Při běžné práci jej prakticky neslyšíte, větráček si jen tiše ševelí. Hlučný není ani disk, který sice lehce šustí, ale seek neuslyšíte ani při střihu videa. V tomto ohledu mne N53SV mile překvapil.

Výdrž - web

Horší je to s výdrží na baterii. Notebook je vybaven šestičlánkovým akumulátorem s kapacitou 57 Wh což je více, než mají předchozí modely, ale stále to není na tak výkonná střeva zrovna mnoho. Baterie sice nevyčnívá z notebooku, v terénu bych ale asi estetiku oželel a ocenil bych nějakých 20 Wh navíc. V idle, kdy běží jen integrovaná grafika, si notebook vezme 11-12 W, díky čemuž se dostanete s výdrží na čtyři a půl hodiny. Při kancelářské práci a surfování po internetu se spotřeba pohybuje mezi 20 a 27 W a výdrž klesá jen na necelé dvě a půl hodiny. Nabíjení pak trvá zhruba stejnou dobu.

Rychlý Linux

Stejně jako některé z dalších modelů této značky má i N53VS funkci Asus ExpressGate. Je to v podstatě základní linuxová distribuce, která se umí nastartovat během několika sekund. Pokud zrovna nepotřebujete Windows a jen se chcete podívat rychle na internet, zapnete notebook levým startovacím tlačítkem. Spustí se Linux (alespoň tak vypadá), který se umí připojit k Wi-Fi, následně si spustíte Firefox a surfujete. Můžete si také prohlížet videa na YouTube nebo z vestavěné aplikace juknout na Facebook. K dispozici je i prohlížedlo fotek, což se hodí, pokud potřebujete zkontrolovat to, co jste nafotili na digitál. Zkrátka je zde vše důležité.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Asus U36JC: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire 5253: 15,6", 1366 × 768, AMD E-350, 3 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge:  11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Iconia: 2 × 14", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, HDD 640 GB
  • Goldmax / Eurocom Racer: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2720QM, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6970M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO YB1S1E/S: 11,5", 1366 × 768, AMD E-350, 2 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • HP ProBook 4520s: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, ATI Radeon HD 6370M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.

Zhodnocení, závěr

Výborná koupě

Testovaný Asus je notebook s vynikajícími vlastnostmi za velmi dobré peníze. Za svých 27 tisíc získáte nejvýkonnější čtyřjádro, které se v tuto chvíli do notebooků osazuje, pořádnou porci paměti, rychlý a velký disk, Blu-ray mechaniku a hlavně Full HD displej v kompaktním patnáctipalcovém provedení. V podstatě jedinou slabinou tohoto notebooku je přece jen méně praktické rozložení klávesnice, a pokud byste s notebookem chtěli pracovat i v terénu, tak baterie s nízkou kapacitou.

XNTB doporučujeme

Jestliže by vám nestačil patnáctipalcový model, můžete si pořídit sedmnáctku N73SV, která má defacto stejné parametry, jen má větší displej (se stejným rozlišením, jako výjimka mezi sedmnáctkami), 8 GB RAM (tedy o dva více) a disky má rovnou dva, oba s velikostí 750 GB a 7 200 otáčkami (spíše bych ale ocenil, kdyby jeden z nich byl SSD). Baterie má stejnou kapacitu jako u testovaného modelu, takže s větší výdrží nepočítejte, spíše naopak. Zajímavé je, že oba modely stojí prakticky stejně, za větší notebook připlatíte jen několik stovek; zkrátka menší provedení je exkluzivnější a poměrově tedy dražší.

 

Naopak, když nepotřebujete čtyřjádro, můžete si pořídit slabší modely s Core i3 a Core i5, které jsou vybaveny grafikou Nvidia GT540M, menším množstvím paměti a také menším a pomalejším diskem. V takovém případě můžete ušetřit až deset tisíc. Bohužel také přijdete o Full HD displej a budete si muset vystačit jen se 768 body na výšku, což je na patnáctce dost bída. Zkrátka těch 27 tisíc, co dáte za tento top model, se rozhodně vyplatí. Navíc je to, zdá se, nejlevnější patnáctka s Full HD, která je na trhu - a rovnou se čtyřjádrem. Je to zkrátka skvělá koupě.

Plus a mínus  
+ Full HD displej
+ rychlý a velký disk
+ Nvidia Optimus
+ solidní zvuk
+ nízké zahřívání
‚àí rozložení klávesnice
‚àí nižší výdrž baterie

Výsledky benchmarků

Výsledky benchmarků

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 30 091
3DMark06 (body) 8823; CPU 5055 (1280×1024)
3DMark Vantage (body) P4757; GPU 3831; CPU 17312
3DMark 11 P1088; GPU 970; Physics 4505; Combined 890
PC Mark Vantage 7271; Memories 4392; TV and Movies 5174; Gaming 5531; Music 7066; Communications 7066; Productivity 5626; HDD 4475
HD Tune 2.55 (MB/s; ms] 83,5 MB/s; 15,4 ms
SiSoft Sandra 2010 CPU 69,32 GOPS; 78 GIPS; 61,63 GFLOPS; Mem 8,67 GB/s; Cryptography 633 MB/s
Crystal Disk Mark 3 Seq: 111/109,2 MB/s; 512K: 44,2/45,68 MB/s; 4K: 0,6/0,75 MB/s; 4K QD32: 1,25/0,78 MB/s
Devil May Cry 43,4 fps (high details)
Cinebench R11.5 OpenGL: 26,84 fps;  CPU: 5 pts; CPU: 1× 1,14 pts
x264 BenchMark HD v3.0 26,2 / 65,23 fps
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 53 s
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:54 s
WM9 Encoder (čas) 1:31 m
Windows 7 Experience Index CPU 7,4; Memory 5,9; Aero  4,8; Gaming 6,7; Disk 5,9
Výdrž idle (čas) 4:42 h 
Výdrž web (čas) 2:21 h
Herní testy  
TM Nations Forever 40,2 fps
FarCry 2 19,53; 29,08; 14,05 fps
World in conflict demo 18/10/30 fps
Crysis demo 14,07 fps (average)

 CPU-Z idle

CPU - Z

CPU - Z memory

GPU - Z - Intel

GPU - Z Nvidia

HW monitor - idle

CS24

HW monitor

HW monitor