Hlavní navigace

ASUS N61J: elegantní zábava i reprezentace

24. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

N61 s 16" displejem, N71 se 17,3" displejem a prozatím v ČR nedostupný menší model, trochu nelogicky označený N81 s 14,1" LCD. Dnes se podíváme na zástupce prostředního modelu N61 v provedení s grafickou kartou ATi, který se zařadil mezi první notebooky na světě, disponující zcela novým rozhraním USB‚Ķ USB 3.0!

 

Úvod, vzhled, kvalita zpracování a použité materiály, hardwarová konfigurace

Plusy a mínusy

+ Výkonný Intel Core i5 procesor
+ Jeden z prvních notebooků disponující USB 3.0

- Namodralý barevný nádech monitoru
- Nízká výdrž baterie

Vzhled

 

První po vybalení spatříte víko displeje. V hlubokém laku návrháři vytvořili strukturu, vzdáleně připomínající kevlar, do kterého vsadili pouze logo oznamující příslušnost ke stáji Asus. Jeho tmavohnědá barva vyvolává pocit kvalitního zpracování v elegantním kabátě. Tento příjemný pocit Vás nezklame. Po odklopení víka vás čeká pohled na čistou horní desku těla notebooku s černým, matným nástřikem, který má pogumovaný povrch příjemný na dotyk. Tento povrch bohužel trpí náchylností na snadné zachycení daktyloskopických stop. Zvláště uživatelé, kterým se potí ruce, budou z tohoto povrchu na rozpacích. Čistý design vrchní desky narušuje ve vzdálenější části umístěná hliníková lišta s perforací. Na levé straně poskytuje domov pětici systémových spínačů, kterými můžete přepínat různé pracovní režimy, ovládat hlasitost či spouštět a přerušovat přehrávání. Napravo si našel své místo hlavní vypínač systému, obkroužený průsvitným plastem prosvětlením indikující stav, ve kterém se notebook nachází. Kromě prstence kolem hlavního vypínače naleznete indikaci stavu i po obou stranách hliníkové lišty. Pod lištou se schovávají dva reproduktory zvukového systému Altec Lansing.

 

 

 

Kvalita zpracování, materiály

 

Dá se říci, že samotné, kvalitně zpracované tělo ve vás vyvolá řadu příjemných, překvapivých pocitů, jak to u strojů vycházejících z továrny Asustek bývá zvykem. Kvalitou materiálů a zpracování drží Asustek již dlouhou dobu laťku hodně vysoko. Při přenášení vás zaskočí jeho hmotnost. Díky jeho rozměrům či velikosti displeje, čekáte kus materiálu, ale ve skutečnosti nebude označení "přenosný počítač" jen pouhým zaškatulkováním do kategorie.

 

 

Hardwarová konfigurace

Přesná konfigurace zapůjčeného Asuse čítá chipsetovou sadu Mobile Intel HM55 Express Chipset, dvoujádrový procesor Intel Core i5 M430 s taktovací frekvencí (2×) 2,26GHz, která díky funkci Turbo Boost může v případě potřeby vystoupat až na hodnotu 2,53GHz. Dodávanou operační paměť 4 GB můžete rozšířit až na 8 GB. Slouží k tomu dvě patice SODIMM osazené pamětí typu DDR3 1066 MHz SDRAM. Grafická karta ATi MR HD 5730 se 128 bitovou sběrnicí, která se dodává i do vyššího, 17" modelu s vyšším rozlišením, má vlastní VRAM 1GB DDR3. Displej u tohoto menšího modelu má již zmíněnou úhlopříčku 16" a rozlišení 1366 × 768 obrazových bodů. Testovaný N61J disponuje rychlým 500GB HDD Seagate Momentus 7200.4 s vyrovnávací pamětí 16 MB a středním přístupovým časem 16 ms. Bezdrátové spojení s okolím zajišťuje integrovaná WiFi a Bluetooth. Optická mechanika umístěná na pravé straně těla může být volitelně buďto DVD DL nebo BlueRay formátu.

Klávesnice, touchpad, ostatní ovládací prvky a porty

Klávesnice

U strojů s větší úhlopříčkou displeje se již standardně setkáváme s plnohodnotnou klávesnicí a model N61 není výjimkou. Klávesy jsou bez náběžných hran se zakulacenými rohy. Jejich nízký zdvih je jistý, přesný. Pokud bych měl hledat mouchy u klávesnice, zřejmě bych zmínil dvě drobnosti. Přes to, že jednotlivé klávesy mají přesný chod, celý blok klávesnice mírně pruží. Není to nic mimořádného či rušivého a po krátké chvíli si na tuto vlastnost zvyknete a přestanete ji vnímat. Je to obdobné, jako u druhé maličkosti a to oddělení kurzorových kláves. Chvíli trvá, než si prsty přesně zapamatují jejich umístění a tak někdy "zajedete" až na numerickou část. Přes funkční tlačítko můžete spouštět a ovládat další funkce, běžné jakými jsou nastavení hlasitosti či jasu, ale i nadstavbové aplikace Asusu.

 

Touchpad

Touchpad je citlivý s rychlou odezvou, sdružená klávesa nahrazující tlačítka na myši mají krátký chod s dobrým odporem. Díky nainstalovanému systému Windows 7 Home Premium můžete používat gesta a tak se práce či ovládání poměrně výrazně urychlí a je pohodlnější.

 

Aktuálně jsem zjistil, že pokud máte chladnější ruce a méně suchou kůží, pravděpodobně budete mít s ovládáním přes Touchpad problémy. Za těchto podmínek jsou reakce rozpačité až zmatené.

 

Ostatní ovládací prvky a porty

Pod Touchpadem jsou 4 stavové diody. Indikují připojení napájení, práci pevného disku, zapnutí či vypnutí bezdrátových sítí a nakonec indikace aktivace numerické klávesnice

 

V levé části hliníkové lišty nalezneme výše zmíněné klávesy pro nakonfigurování provozního režimu notebooku pro různé příležitosti. Tato softwarová nadstavba poskytuje volbu jednoho ze čtyř režimů provozu notebooku. Úsporný režim pro dlouhou výdrž baterie, režim pro maximální výkon, režim zábavy (určený pro přehrávání multimediálních souborů) a řadu uzavírající režim pro tichou kancelář. Hned vedle nalezneme tři klávesy pro vypnutí a ovládání zvuku a poslední klávesu, zcela vpravo, použijete při spuštění či pozastavení přehrávání. V pravé části pak dřímá veliké, designové zpracované tlačítko pro spouštění a vypínání systému. Tlačítko samotné obepíná průsvitný plast, který indikuje zapnutí přístroje či jeho uspání (pravidelné blikání). Pravá a levá strana lišty je zakončena stejně prosvětleným plastem. Posledním ovládacím prvkem mimo klávesnici je vypínač WiFi a Bluetooth připojení, který je umístěn na levém boku notebooku.

 

Pokud používáte notebook na stole, můžete využít i standardně dodávanou drátovou, optickou myš, kterou dostanete zdarma jako příjemný bonus. Na spodní straně umístěné logo Logitech oznamuje novému majiteli, že nemusí okamžitě se strojem pořizovat i novou myš.

 

Kromě bezdrátových, nabízí N61 i řadu drátových možností připojení. V levé části těla nalezneme konektor napájení, 15 pinový D-SUB konektor pro monitor či projektor, LAN port RJ-45, HDMI port pro připojení různých mediálních periferií (Set-Top-Box, DVD přehrávač, A/V přijímač, monitor, digitální TV...), slot ExpressCard a USB konektor, který je u modelu N61 již standardu USB 3.0 (kompatibilní s USB 2.0 i USB 1.1). Na přední hraně je slot pro Flash paměťovou kartu (podporované formáty: SD, MMC, MS, MS-Pro,xD, Smart Media, mini SD s adaptérem, MS-Duo). Na pravé straně výstup pro sluchátka nebo externí reproduktory, dále vstup pro mikrofon, další USB port (2.0), port e-SATA (např. pro externí HDD), za optickou mechanikou pak poslední USB port (2.0) a pro případ, že máte konfiguraci s TV nebo rádio přijímačem, bude jako poslední konektor na pravé straně těla osazen vstup pro externí anténu.

Displej, multimedia (webkamera, zvuk), bezdrátová rozhraní (Wi-Fi + Bluetooth)

Displej

Displej modelu N61 má úhlopříčku 16" a poměr stran 16:9, na který se dnes hromadně přechází. Tovární barevné nastavení displeje utíká do modrých odstínů, což je i přes LED podsvícení překvapující. Není ale třeba panikařit. Přes kalibraci v OS nebo nadstavbovou aplikaci Splendit Utility od Asusu, jednoduchým způsobem nastavíte Vám vyhovující teplotu barev displeje. Kalibrace systému vás povede krok za krokem, u Asus aplikace si můžete vybírat z několika předvoleb nebo přímo zadat teplotu barev v Kelvinech či měnit úrovně jednotlivých RGB kanálů. Víko displeje má podobně jako většina ostatních notebooků ne zcela šikovně vyřešené uzavírání, přesněji otevírání. Nelze jej totiž provést jednou rukou. Když začnete zvedat víko, po několika centimetrech otevření se začne zvedat i tělo notebooku. A tak jste nuceni přidržet spodní část druhou rukou. Drobnost, ale někdy, když máte jednu ruku zaměstnanou třeba telefonováním a potřebujete informaci uloženou v notebooku nebo odeslat mail, tato drobnost vás dokáže docela potrápit a pokud nemáte prsty klavírního virtuosa, změní se váš uzavřený notebook na solidní trezor.

 

Multimedia

Webkamera má rozlišení 2 MPix, optika standardně široký záběr a celková kvalita je vcelku obvyklá. Mikrofon má solidní citlivost a snímá bez potíží zvuk i z větší vzdálenosti, takže hovor přes IM není problém i při Vašem větším akčním rádiusu. Interní reproduktory Altec Lansing poskytují přijatelný zvuk, který lze přes ovládací rozhraní upravit... pro příjemný poslech stačí trochu stáhnout vysoké tóny a tím vyrovnat útlum na basové složce. Samozřejmě tím nedosáhnete plného, hutného zvuku, ale po krátké chvíli nebude zvuk obtěžovat. Navíc můžete využít systému SRS pro nastavení různých prostorových efektů.

 

Bezdrátové spojení zajišťují WiFi 802.11a/b/g/n a Bluetooth 2.0 + EDR. Oba druhy bezdrátového spojení lze vypnout přepínačem na levém předním rohu těla notebooku. Připojení WiFi sítí probíhalo vždy rychle bez zaváhání.

Výkon, baterie a výdrž, celkové zhodnocení

Výkon

Výkon je nejen podle výkonových testů solidní, nelze si stěžovat na žádnou z jednotlivých částí stroje. Grafika ATi, primárně určená pro model N71 s vyšším rozlišením displeje, odvádí svoji práci svižně bez viditelných problémů. Vzhledem k tomu, že N61 je určený jako multimediální zařízení a neočekává se od něj dramatický herní výkon, lze jeho parametry popsat jako dostatečné a vzhledem k ceně více než dostatečné. I při velké zátěži se hluk větrání s výdechem na levém boku těla nedostává do nepříjemných úrovní. Při maximálním výkonu můžete mít notebook položený na klíně a to i na holých nohách. Odvětrávání je účinné a většina tepla je skutečně odvedena výdechem a tak jak na spodní, tak i na vrchní straně těla stroje se zahřívání neprojevuje. Dá se říci, že vám tento notebook uspoří peníze za chladící podložku.

 

Baterie a výdrž

Daň za nízkou hmotnost se projeví na výdrži baterie. Je sice příjemně lehká, ale její kapacita na delší provoz výkonného stroje nestačí. S notebookem dodávaný akumulátor dokáže dodávat energii zhruba necelé dvě hodiny. Test probíhal při spuštěném přehrávání DivX filmu, připojeným WiFi a jasem displeje nastaveným na střední úroveň.

 

Závěr

S notebookem Asus N61Ja získáváte stroj, který zaručí poměrně dlouhou morální životnost. Asus za velmi příznivou cenu nabízí nejmodernější technologie v podobě dvoujádrového procesoru Intel i5 a naprosté novince - rozhraní USB 3.0. V neposlední ředě potěší rozměrný HD displej s LED podsvícením (které je pravděpodobně zdrojem jemně namodralého nádechu, nicméně po upravení barevného podání poskytuje vcelku příjemný obraz), přijatelné ozvučení s širokou možností nastavení (samozřejmě možnosti zvukové karty vyniknou až po připojení externích reproduktorů nebo kvalitních sluchátek), slušná konektivita, přesný chod klávesnice (s nedořešeným oddělením kurzorových kláves a pružením celého bloku klávesnice) a to celé zabalené do elegantního, reprezentativního kabátu vyrobeného z kvalitních materiálů. U tohoto stroje nemusíte očekávat žádný závažnější problém. Zrada se nekoná. N61J nabízí dobrý kompromis pro různorodé použití. A za cenu, která podle konfigurace osciluje kolem 20000,- Kč dostanete krom plnohodnotné černé brašny s logem Asus i odpovídající nálož technologií, výkonu a elegance.

 

 

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Asus N61Ja 16"

Cena

20 000 Kč s DPH

Zapůjčil

Asus ČR, www.asus.cz

 

MMF24

Specifikace

Procesor

Intel Core i5 430M: 2.26 GHz, s funkcí Turbo Boost až 2.53 GHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDRIII 1066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB

Pevný disk (rychlost)

7 200 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD Super Multi DL

Optická mechanika (rychlost)

-

Velikost displeje (palců)

16

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

ATi MR HD 5730

Grafická paměť

1 GB

Wi-Fi

a/b/g/n

Bluetooth

Ano, 2.0 + EDR

Mobilní komunikace

-

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, audio

Počet USB portů

2 × USB 2.0 + 1 × USB 3.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet 8 v 1

Rozměry

384 × 265 × 27,9 - 37,3 mm

Hmotnost

2,80 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

-

3DMark03 (body)

-

3DMark05 (body)

14 122 (CPU: 13 356)

3DMark06 (body)

7 831 (SM2.0: 2 896, SM3.0: 3 603, CPU: 2 601)

PCMark Vantage x64 (body)

5 836

HDTune (MB/s; ms)

80,8; 16,9

CrystalDiskMark 2.2  (MB/s)

Sq.Read: 83,60; Sq.Write: 79,74

Windows Experience Index

5,9

Výdrž web* (čas)

-

Výdrž kancelář** (čas)

-

Výdrž multimédia*** (čas)

1:57 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní