Hlavní navigace

Asus odhalil desku platformy Z170 s externím zesilovačem a 10Gb/s Ethernetem

10. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

S příchodem procesorů Skylake uvedl Intel také novou platformu LGA 1151. To byla příležitost pro výrobce desek, kteří uvedli množství nových modelů včetně různých nabitých až přeplácaných modelů – až to skoro zahlcuje pozornost. Nicméně deska Maximus VIII Extreme/Assembly, kterou nyní Asus odhalil ve své „nóbl“ řadě ROG, má pár pozoruhodných specialit, kterými si mezi nimi zaslouží zvláštní zmínku.

Tento model by měl být modifikací již existující Maximus VIII Extreme bez přídomku Assembly, a liší se zvláštním příslušenstvím. Ona základní deska patří v nabídce Asusu k tomu nejlepšímu, co můžete pod Skylake (ovšem nijak levně) dostat. Má USB 3.1, robustní napájení s regulátory Digi+, čipset Z170, slot M.2 a dokonce port U.2, čtyři sloty PCI Express 3.0 ×16, osm portů SATA či dva SATA Express, modul Wi-Fi 802.11ac a síťovku Intel I219-V, DisplayPort, ale i vyložené blbinky jako RGB podsvícení loga na chladiči čipsetu.

  Asus ROG Maximus VIII Extreme/Assembly
Asus ROG Maximus VIII Extreme/Assembly

Varianta Maximus VIII Extreme/Assembly nabízí ale příslušenství ojedinělejší. Prvním je síťový adaptér ROG 10G Express s rychlostí 10 Gb/s (1,25 GB/s). Základní desky už více než deset let zůstávají na 1Gb/s integrovaných síťových kartách, takže toto vykročení do nové generace konektivity je dobrá zpráva. A to přesto, že nejde o sktuečné integrované řešení, ale spíše o přibalený samostatný adaptér, který nainstalujete do slotu PCI Express ×4 2.0/3.0.

10Gb/s síťovka ROG 10G Express by měla být přeznačeným adaptérem od Tehuti Networks
10Gb/s síťovka ROG 10G Express by měla být přeznačeným adaptérem od Tehuti Networks

Karta je podle Asusu vyrobena firmou Tehuti Networks a založená by měla být na některém z čipů značky Aquantia. Co přesně uvnitř je, bohužel netuším, neboť Asus vše opatřil plastovým krytem, asi by se zavděčil „gamerskému“ vkusu. Adaptér je kompatibilní s klasickým Ethernetem, má jeden port RJ-45 a kromě 10Gb/s režimu by měl podporovat také rychlosti 2,5 a 5,0 Gb/s (technologie NBASE-T). Ty jsou hodně zajímavé, neboť mají být ještě kompatibilní se staršími/levnějšími kabely Cat 5e.

 

Druhým přídavkem je pak externí sluchátkový zesilovač. Deska samotná má audio SupremeFX založené na převodníku ESS ES9018K2M a operačních zesilovačích Texas Instruments LM4562. Ve verzi Assembly k tomu Asus dodává přídavný panel do 5,25" pozice se zesilovačem Texas Instruments TPA6120A2. Ten má údajně podporovat přehrávání s až 32bitovou bitovou hloubkou vzorků a frekvencí 384 kHz (což už ale nejspíš bude bezpečně ve sféře placebo efektu). Zesilovač zvládne až 600Ω sluchátka a má poskytovat RMS napětí až 6 V. Vyvedené jsou z něj 3,5mm a 6,3mm jacky pro sluchátka, 3,5mm vstup a ovladač hlasitosti. Připojovat by se měl zřejmě na konektor desky pro čelní panel skříně, což není z hlediska rušení tak ideální, jako kdyby se jednalo o úplně externí adaptér s vlastním DAC připojeným třeba na USB.

Čelní panel se sluchátkovým zesilovačem Texas Instruments TPA6120A2
Čelní panel se sluchátkovým zesilovačem Texas Instruments TPA6120A2

 

Asus desku zatím představil na svém webu, ovšem bez upřesnění termínů dostupnosti nebo ceny. Kdy přesně se bude dát koupit tedy nevíme. Cena ale asi bude značná, neboť samotný síťový adaptér, který Asus přikládá, bývá poměrně drahý. Každopádně, byť jde o ojedinělou vlaštovku, expanze 10Gb/s Ethernetu či aspoň hardwaru třídy NBASE-T tímto snad přece jen začne.

MMF24

Asus ROG Maximus VIII Extreme/Assembly

Zdroj: Asus