Hlavní navigace

Asus odhalil desky série ROG pro Skylake. Poprvé s konektorem U.2 pro NVMe SSD

27. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden jsme zde zběžně měli desky s čipovou sadou Z170 pro procesory Skylake od firmy MSI. Na vypuštění nové platformy LGA 1151 se samozřejmě chystají i další, a tak zde nyní máme i malé představení desek, které pod Skylake chystá Asus, a to ve své luxusnější řadě ROG a taktéž s čipsetem Z170. Ačkoliv desek bude mít na bázi této sady nepochybně více, se značkou ROG nyní předvedl čtyři, nesoucí v různé formě jméno ROG Maximus VIII.

Nejvíce pozornosti si zřejmě zasluhuje vršek této nabídky, Z170 ROG Maximus VIII Extreme. Tato deska má celkem čtyři sloty PCI Express 3.0 ×16, které by díky můstku PLX měly být schopné běhat v režimu ×16/×8/×8/×8. Procesor má osmipinový a čtyřpinový konektor pro přísun 12 V do napájecí kaskády, která je 12 fázová s technologií Digi+ VRM. Za ní má deska poněkud zvláštní kryt nad zadními konektory. Z toho se v poslední době zdá se začíná stávat populární element (viz například Gigabyte Z170X Gaming G1), i když na tento vzhled asi budou různé názory.

Desky Asus série ROG Z170 Maximus VIII pro procesory Skylake (Zdroj: WCCFtech)
Desky Asus série ROG Z170 Maximus VIII pro procesory Skylake (Zdroj: WCCFtech)

Deska má řadu různých tlačítek pro ovládání mimo skříň, místa pro měření napětí a také diagnostický displej. Počítám, že bude mít také USB 3.1. i když z fotografií ho vidět nelze. Pro úložiště lze použít buď osm portů SATA, nebo dvojí SATA Express a také slot M.2 (jelikož jde o Skylake a Z170, bavíme se nejspíše o režimu PCI Express 3.0 ×4). Co je ale na desce snad nejzajímavější, je nezvyklý konektor pod oběma SATA Expressy. Asus totiž poprvé osadil port miniSAS HD, na nějž lze přímo kabelem napojit disky s rozhraním U.2 (dříve SFF-8639). K Maximu VIII Extreme tak můžete směle pořídit třeba Intel SSD 750 v 2,5" provedení.

Desky Asus série ROG Z170Maximus VIII pro procesory Skylake (Zdroj: WCCFtech)

ROG Z170 Maximus VIII Hero je o něco levnějším bratrem předešlé desky – nemá již tolik legrácek pro přetaktování a ani můstek PLX, takže CrossFire nebo SLI si užijete jen v režimu ×8/×8 na dvou slotech PCI Express 3.0 ×16. Zachován je zde ale kryt na výstupech (a také stejné integrované audio SupremeFX opět s designovou „stříškou“ na příslušném kraji desky). Tato deska má zachovány SATA Expressy a slot M.2, už však nedostala možnost připojit disky U.2 (možná by k ní ale mohl být dostupný adaptér). Hero má desetifázové napájení a údajně také porty USB 3.1 typu C, DisplayPort a HDMI 2.0 pro integrované GPU.

 

Druhé dva modely už mají „pokrytí“ méně a vzhled je tedy konvenčnější. ROG Z170 Maximus VIII Ranger se rozložením podobá desce Hero, nicméně jeho desetifázová kaskáda není stejná (všimněte si například menšího počtu kondenzátorů). Ranger také přišel o dva porty SATA a má jich tak jen šest, stále lze ale využít dvoje SATA Express a M.2. Také zde se koná USB 3.1 typu C.

Desky Asus série ROG Z170 Maximus VIII pro procesory Skylake (Zdroj: WCCFtech)

ROG Z170 Maximus VIII Gene je pak deska výbavou velmi podobná Rangeru, liší se ale formátem Micro ATX, zatímco ostatní modely jsou prkna klasického velkého formátu ATX. Až na to, že sloty PCI Express jsou toliko tři (poslední s délkou ×4), má Gene zdá se stejnou výbavu jako Ranger: šestkrát SATA, dvakrát SATA Express, jednou M.2, ale i DisplayPort, HDMI 2.0 a USB 3.1 typu C.

KL24

Kdy budou tyto desky dostupné, oficiálně nevíme. Ale lze asi hádat, že by měly být k dostání v momentě, kdy se budou dát koupit odemčené modely procesorů Skylake, což by dle neoficiálních zpráv mohlo být už 5. srpna. Ceny by nejspíš mohly být podobné deskám ROG Maximus VII platformy Z97 – to znamená od čtyři tisíc za nejlevnější Ranger a sumy přesahující pět až šest tisíc za modely vyšší.

Zdroj: WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?