Hlavní navigace

Asus odhalil OLED monitor: 4K s úhlopříčkou 21,6", profi obraz s kalibrací a mobilita

5. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zbývá jen pár dní do veletrhu CES 2018, kde bude určitě k vidění i celá řada monitorů, ovšem Asus se rozhodl nějaké novinky z tohoto ranku odhalit přednostně už předtím. A asi bych řekl, že právem. Protože jeho právě odhalený monitor Asus ProArt PQ22UC by rozhodně neměl zapadnout. Najdete v něm poněkud nezvyklou kombinaci parametrů, ale hlavně je to OLED obrazovka, teprve druhá na trhu po průtahy stíhaném Dellu UltraSharp UP3017Q.  

Malý velký profi monitor

Asus evidentně používá odlišný panel, jelikož jeho monitor má úhlopříčku jen 21,6 palce. Jde tedy o dost malé a skladné zobrazovadlo. Jeho výrobce toho dokonce využívá tak, že stojan učinil odnímatelným a celý monitor mobilním. Má se dát složit a můžete ho pak relativně snadno nosit sebou v přibaleném „futrálu“ pro profi-grafickou práci na cestách/v terénu/hipsterských kavárnách. Jeho hmotnost je údajně jen kilogram.

Rozlišení OLED obrazovky je 3840 × 2160 bodů (alias 4K či UHD), pixely budou tedy hodně jemné. Jak už je jasné z označení, jde o profesionální monitor, jenž má být z továrny nakalibrovaný na barevnou odchylku ∆E 

Kontrastní poměr ProArtu PQ22UC je prý až 1 000 000:1, ale bohužel nevíme, jaký je maximální jas, ať už špičkový, nebo udržitelný na malé či plné ploše. V zatím zveřejněných parametrech tato informace nikde není a stejně tak se nezmiňuje, že by měl model některou z certifikací standardu DisplayHDR. Trošku se proto bojím, že bude problém právě v relativně nízkém dosažitelném jasu a mimo široký gamut to tedy na zobrazení HDR úplně nebude (web ComputerBase tvrdí, že maximální jas je 350 cd/m² a typický 140 cd/m², což by tyto obavy potvrzovalo). Ovšem i tak asi tato obrazovka bude velmi zajímavá.

CS24

Asus ProArt PQ22UC, profi OLED monitor s možností mobilního používání Asus ProArt PQ22UC, profi OLED monitor s možností mobilního používání

Mobilita i v portech

Vstup monitoru je realizován dvěma porty USB typu C a jedním Micro HDMI, s onou možností mobilního používání se to tedy očividně míní vážně. Cenu bohužel firma neprozradila, jak už to bývá, a moc příjemná asi nebude (jak už to také bývá). Co hůř, nebylo zatím nic sděleno ani k dostupnosti. Při vzpomínce na „Godotovský“ Dell to budí obavy, abychom také nečekali menší věčnost, snad ale tak zle nebude a Asus toto oznámení nebere jen jako hodně předsunuté „technologické demo“.

Na co ovšem také budeme hodně napnutí, je kvalita obrazovky. Jak se ukázalo minule, OLED má svoje mouchy. Kromě problémů s udržením špičkového jasu to může být barevný nádech při pohledu ze strany a pak vyložené metly v podobně stárnutí diod a rizika vypalování obrazu. Jak se s nimi Asusu povedlo vyrovnat, to zatím netušíme. Pro pokrok v oblasti monitorů bychom si ale přáli, aby to dopadlo dobře.