Hlavní navigace

Asus P6T Deluxe: těžký kalibr pro Nehalem

4. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a hlavní přednosti

Recenzi této desky začneme trochu netradičně – od příslušenství. V něm totiž najdete novinku, tzv. OC Palm, kterým můžete sledovat systémové údaje, nebo je dokonce i měnit během chodu. Snadno si tak počítač přetaktujete před hraním hry, nebo nějakým náročnějším úkonem.

Asus to v tomto případě myslí vážně i s kvalitou zpracování a chlazení. Na desce najdete pouze kvalitní kondenzátory i mosfety, jež jsou velmi dobře chlazeny většími pasivy. Všechny chladiče jsou navíc propojeny pomocí heatpipe.

Nechybí ani tlačítka pro spuštění a restart systému. Ty oceníte zejména při taktování, pro které je deska jako stvořená. Kromě tlačítek obsahuje i velmi povedený BIOS, který umožňuje z osazených komponent mačkat skutečné maximum.

Porovnání čipových sad

Čipová sada Intel X58 nyní představuje to nejvyspělejší, co Intel v nabídce má. Samotná čipová sada pak byla oproti svým předchůdkyním částečně odlehčena – zmizel z ní paměťový řadič a nenajdete v ní ani podporu pro starší rozhraní jako jsou PATA nebo PS/2. Samotnou čipovou sadou se podrobněji zabýval včerejší článek Intel DX58SO: kompletní test Intel X58.

Balení, příslušenství, parametry

Balení, příslušenství, základní info

Základní deska dorazila do redakce v kompletním balení a originální krabici, která byla doslova napěchovaná k prasknutí. Jaká to změna oproti desce Intelu. Nechyběly ani zadní moduly a redukce napájení s integrovaným SATA kabelem. Nejzajímavější věcí byl ale tzv. OC Palm – malé PDA, pomocí něhož můžete taktovat a sledovat nejrůznější systémové údaje. Více o něm v kapitole Přetaktování.



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Rozložení komponent není na první pohled absolutně co vytknout. Všechny konektory jsou u okraje desky, vše je přehledně označeno a i kolem patice procesoru je dostatek místa pro rozměrnější chladiče. Od Asusu by se v tomto směru mohli jiní učit.

Specialitou Asusu je smíšený PS/2 konektor pro myš nebo klávesnici. Vzadu nechybí ani digitální výstupy zvukové karty nebo rozhraní eSATA a FireWire.

V napájecích obvodech najdete celkem 16 zapouzdřených cívek, kvalitní kondenzátory a čip EPU, který při aktivitě pomáhá při snižování spotřeby.

 

Na této desce už najdete celkem šest paměťových slotů, do nichž můžete osadit až 12 GB pamětí DDR3. Poblíž slotů je i baterka pro BIOS. Malým můstkem se ale CMOS nemaže, ten slouží pro přepnutí desky do OC režimu, kdy jsou v BIOSu nabídnuty položky s vyššími napětími. 

Oproti desce Intel zde již najdete rozhraní PATA, o které se stará přídavný řadič Marvell. Kromě něj zde jako novinku najdete i SAS řadič téže značky, kterému patří oranžové SATA konektory. Z desky můžete vyvést celkem až 12 USB konektorů. Mezi rozšiřujícími sloty pak najdete i PCIe ×4.

 

Deska je doslova poseta čipy a řadiči, mezi nimiž nechybí ty pro rozhraní SAS, PATA, FireWire, nebo LAN. Mezi rozšiřujícími sloty pak můžete objevit kartičku pro ExpressGate.

   

Ani po osazení komponenty nedošlo ke kolizi. Vše má zkrátka své přesné místo.

Systém chlazení

Systém chlazení

Na severním i jižním můstku najdete celkem velké pasivy, které odvádí svou práci skutečně dobře. Na pasivy narazíte i na napájecích mosfetech. Vše je navíc provázáno pomocí heatpipe.

Po stránce konektorů pro větráky nepředstavuje tato deska úplně to nejlepší, co dokázal Asus vyplodit. I tak zde ale najdete celkem pět konektorů, z nichž je jeden s PWM regulací. Další tři lze regulovat prostřednictvím BIOSu.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

AMI BIOS této desky se nese ve znamení BIOSů nejvyšších modelů desek tohoto výrobce. Je bohatý na nastavení a přitom si zachovává přijatelnou přehlednost. Hned druhou položkou BIOSu je přetaktovávači oblíbený Ai Tweaker, kde si můžete se systémem dělat doslova co vás napadne. Nechybí ani několik voleb automatického přetaktování pro méně zkušené jedince.

Všechny hodnoty v Ai Tweakeru lze měnit až do nepřirozeně vysokých výšin, které mohou u nepoučených jedinců vést snadno až ke zničení některých komponent, zejména procesoru. Základní frekvenci sběrnice můžete dostat až na 500 MHz, v praxi se ale zřejmě výš než na 200 MHz nedostanete. A i na to už budete muset mít hodně štěstí na dobrý procesor. U procesorů s uzamčeným násobičem máte k dispozici jen základní frekvence pamětí 800 a 1066 Mhz. Pomoci si můžete zvýšením základní frekvence sběrnice, nicméně zázraky nečekejte. Na druhou stranu je propustnost pamětí i na těchto nízkých frekvencích velmi vysoká. Nastavení časování pak již nijak omezeno není.

 Ke zničení komponent může dojít zejména nesprávným nastavením napětí. hodnoty v BIOSu jsou skutečně velmi vysoké, zvláště když přehodíte můstky pro zvýšení hodnot.

V záložce Advanced na vás čeká nastavení funkcí procesoru, jako je násobič, C1E, virtualizace, zvolení počtu aktivních jader, povolení jejich dynamického taktování pomocí SpeedStep a Turbo nebo zapnutí HyperThreadingu. Dále pod dalšími položkami můžete zakázat nevyužité řadiče, případně změnit nastavení PCI Express.

Milovníci ticha pak budou blahořečit záložku Power, kde se schovává nastavení větráků a sledování systémových informací o napětích. Regulovat můžete celkem čtyři z pěti připojených větráků, což rozhodně není špatné.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

EPU a Expressgate i pro Nehalem

EPU a ExpressGate i pro Nehalem

Nedílnou součástí posledních desek Asusu je spořící funkce EPU Six Engine. K fungování EPU je deska vybavena velmi dobře, protože používá šestnáctifázové napájení. V BIOSu musí být všechny položky nastaveny na automatiku, stejně jako u jiných desek. V nové verzi ovládací aplikace pak můžete nastavovat i úroveň šetření, kterou provádíte nastavením maximálního ponížení výkonu procesoru. Procesor můžete omezit až na 50 % jeho výkonu, což se pak odráží na jeho frekvenci i napětí.

V reálném provozu se však úplné překvapení nekonalo. Při zapnutí EPU se sice mírně snížilo napětí na procesoru (1,152 V na 1,144 V), ale hodnota na wattmetru zůstala na své původní hodnotě, tedy 126 W. V zátěži pak došlo s EPU k mírnému přetaktování, kdy se frekvence sběrnice zvedla o 1 MHz. Na spotřebě se to ale projevilo hned 22 W. Naměřené výsledky tomu však neodpovídaly a v PCMarku05, v němž dělám kontrolní měření pro EPU a DES, jsem obdržel dokonce nižší skóre. Používání EPU je tak v tomto případě spíše na škodu, než k užitku.

 

ExpressGate

Mírnou inovací prošla i ExpressGate, kterou tentokrát nemusíte instalovat na skrytý oddíl svého pevného disku, ale najdete ji na přídavné kartičce na základní desce. Od minulé verze přibyla možnost hraní online her, což při vysokém pracovním vytížení určitě oceníte. V ostatních parametrech se již v podstatě nic nezměnilo.

 

Představu o fungování ExpressGate si asi lépe uděláte z videa, které bylo pořízeno u desky Asus P5QL-E.

  

Testovací sestava

Testovací sestava

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

 

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston 

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

Přetaktování

Přetaktování

Taktování s procesory Intel Core i7 je zcela odlišné od taktování procesorů Core 2 Duo. Pokud nemáte zrovna po ruce procesor 965 XE s odemčeným násobičem, budete se muset snažit taktovat pomocí zvedání frekvence základní sběrnice. V mém případě se jedná o Core i7 920, takže jednoduché taktování pouze pomocí násobiče nepřipadá v úvahu. Společně se základní frekvencí je třeba zvedat i napětí QPI a čipsetu. Výsledkem je velmi horký procesor i deska, na kterou boxovaný chladič při vyšších nastaveních zkrátka nestačí.

K taktování na této desce můžete přistupovat hned několika způsoby. Ortodoxní overclockeři jistě ukáží svůj um v nastavení nepřeberných položek v BIOSu. Kdo je však pohodlnější a BIOSu příliš nefandí, může vyzkoušet OC Palm – displej s několika tlačítky velikosti menšího PDA. Pomocí něj můžete za chodu sledovat nejrůznější systémové údaje, nebo je dokonce i měnit. Změna se projeví prakticky okamžitě. OC Palm se k počítači připojuje skrze USB rozhraní.

Dalším způsobem, jak desku trochu potrápit, je čistě softwarové řešení pomocí aplikace TurboV. Tou lze měnit všechny základní parametry procesoru, sběrnic i pamětí. Nezapomnělo se ani na efektní změnu násobičů.

Nyní už ale k samotným výsledkům přetaktování. Na této desce jsme zkoušeli dva procesory – Core i7 965 XE a 920. V prvním případě jsme neměli příliš štěstí na dobrý kousek a frekvence se zastavila "již" na 3875 MHz. Všechny výsledky byly naměřeny se vzduchovým chladičem ThermalRight Ultra 120 eXtreme.

 

V případě procesoru Core i7 920 jsme na tom byly podstatně lépe. S napětím 1,35 V a vypnutým Turbo bylo na desce Asus P6T Deluxe zvednou základní frekvenci až na 190 MHz a mít tak místo 2,66 rovnou 3,8 GHz. Díky funkci Turbo jsme se napětím 1,43 V postupně dostali do Windows s frekvencí až 4168 MHz (validace programem Cpu-Z), což byla ještě donedávna nejvyšší dosažená frekvence s tímto procesorem. V databázi světových rekordů v přetaktování navíc stále EHW figuruje na první příčce. Více nastavení a screenshotů najdete v Mirkově článku Nehalem poprvé: Core i7 920, 940 a 965 XE v testu.


Na frekvenci 3,8 GHz pak byly naměřeny následující výsledky (pod Windows Vista 32b). 

 

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 s vypnutými šetřícími funkcemi a virtualizací. Všechny desky jsou tak testovány na základní frekvenci 2,4 GHz. Paměti jsou nastaveny na frekvenci 800 MHz a časování 5-5-5-15. V případě desky s čipsetem X58 jsou testy provedeny s procesorem Core i7 920 na základní frekvenci 2,66 GHz se zapnutým Turbo režimem a pamětmi DDR3-1066 s časováním 7-7-7-20.

S čipovou sadou X58 a architekturou Nehalem přichází ke slovu i nová testovací metodika, v níž najdete aktuálnější testy, které navíc více zohlední výkon vícejádrových procesorů. V následujících porovnáních najdete tři základní desky, z nichž Intel a Asus jsou postaveny na stejné čipové sadě, tedy Intel X58 a na desce Gigabyte najdete čipset Intel P45. Víc základních desek jsem zatím v nové metodice nestihnul otestovat.

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

V paměťových testech ukázal naplno svou sílu integrovaný paměťový řadič v procesoru. I se slabými pamětmi DDR3-1066 s časováním 7-7-7-20 dokázal oproti DDR2-800 s časováním 5-5-5-15 v podstatě zdvojnásobit propustnost a zkrátit latenci na polovinu. Naměřené rozdíly mezi deskami Intel a Asus pak budou mít na svědomí podrobnější parametry časování, které byly svěřeny automatice a rozdílné umístění paměťových slotů.

Testy grafiky

Testy grafiky

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili nízkém rozlišení 800 × 600 bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vyšším rozlišení 1680 × 1050 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním. Detaily jsou ve všech hrách nastaveny na vysoké. Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Do nové metodiky byly zařazeny hry Call of Duty 4, Crysis a UT3 Demo. Dále zde najdete výsledky z testů 3DMark Vantage a PCMark Vantage.

V herních testech, stejně jako v testech násldujících Asus desku Intelu mírně překonal. Gigabyte se starším Q6600 však příliš dech v těchto testech neztrácel. Nepočítám ale PCMark Vantage, který škáluje více podle procesoru, než podle grafiky.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET. Najdete zde také dílčí výsledky testu PCMark Vantage.

V testech PCMarku Vantage Asus doslova exceloval a získal podstatně vyšší skóre než deska Intelu. V reálných testech při úpravě fotek nebo převodu videa se však žádný zázračný náskok neprojevil, je tedy otázkou jakým způsobem PCMark Vantage dané testy provádí a měří.

Testy zvukové karty

Testy zvukové karty

Kvalitu integrované zvukové karty měřím pomocí RightMark Audio Analyzeru a  zvukové karty Asus Xonar D2, která má dostatečně kvalitní vstupy, aby dokázala integrované HD kodeky proměřit. Kvalitu zvuku hodnotím také pomocí poslechového testu pomocí sluchátek Koss UR/29.

S kvalitou integrovaného zvukového kodeku ADI AD2000B na tom deska nebyla vůbec špatně. Naměřil jsem jak vysoký odstup signálu od šimu (95 dBA), tak i vysoký dynamický rozsah. Také v ostatních parametrech držela integrovaná zvukovka téměř krok s dedikovanými zvukovkami SoundBlaster X-Fi a Asus Xonar D2.


Dynamický rozsah


Odstup signálu od šumu


Přeslechy mezi kanály


Frekvenční odezva


Harmonické zkreslení

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Asus chlazení na svých deskách nepodceňuje a P6T je toho dalším důkazem. V dlouhodobé zátěži se teploty držely maximálně kolem 50 °C, což je vynikající výsledek. Při mírném průvanu ve skříni by  byly výsledky ještě o nějaký stupeň určitě nižší.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek.

Spotřeba byla ve srovnání s deskou intelu o poznání vyšší, týkalo se to ale zejména spotřeby v klidovém stavu. Zde bych to přisuzoval více osazeným součástkám, z nichž každá svou malou spotřebou k celku přispěla.

Dodávané aplikace

Dodávané aplikace

Asus nenechal nic náhodě ani v případě softwarové výbavy. K základní desce dostanete řadu aplikací pro zpracování videa a fotografií. Mimo to u desky najdete i Norton internet Security 2008 nebo Ulead Burn Now.

Asus ale kromě aplikací třetích stran dodává i řadu užitečných nástrojů vlastních. Ty nejzajímavější se ukrývají za označením AI Suite. Pokud jej spustíte, zobrazí se základní okno, které slouží zároveň jako rozcestník pro přetaktování procesoru, paměti nebo řízení otáček větráků. Aplikace jsou přehledné a pěkně grafiky zpracované.

V aplikaci Fan Xpert můžete sledovat nastavení větráků. Bohužel je zde nemůžete přímo řídit pomocí změny křivky, což užitečnost této aplikace hodně snižuje.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Nová deska Asus P6T Deluxe má skutečně hodně co nabídnout. Narozdíl od desky Intel DX58SO má člověk pocit, že za své peníze skutečně něco dostává. A tím mám na mysli jak bohatou výbavu, tak i příslušenství. Asus P6T Deluxe je také první deskou, na které se můžete setkat s integrovaným SAS řadičem Marvell. Ten doplňuje standardních šest SATA portů, jimž sekunduje i jeden eSATA.

Kvalitní zpracování se nevyhnulo ani systému chlazení nebo správě větráků, které je možné velmi dobře regulovat přímo z BIOSu. Možnosti BIOSu jsou také velmi povedené a předurčují tuto desku k velmi dobrým výsledkům v přetaktování. O tom jsme se koneckonců sami přesvědčili, když jsme stanovili světový rekord v přetaktování Core i7 920. Jediným nedostatkem je tak vyšší cena, která se pohybuje kolem 7000 Kč.

 

Vzhledem k vynikajícím výsledkům s přetaktováním, nadstandardní výbavě, vynikajícímu BIOSu a celkovému zpracování uděluje redakce ExtraHardware desce Asus P6T Deluxe ocenění We want it!

+ celkové zpracování
+ SAS řadič + eSATA
+ možnosti BIOSu
+ skvělé taktování
+ OC Palm displej
+ rozložení komponent
+ kvalitní zvukovka

- vyšší spotřeba
- vyšší cena
- EPU není příliš efektivní

Za zapůjčení základní desky Asus P6T Deluxe děkujeme společnosti Asus.

MMF24

Kompletní galerie

Galerie všech snímků