Hlavní navigace

Asus Padfone: tablet i smartphone v jednom

30. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus Padfone: tablet, nebo smartphone? Obojí!

Motorola přišla s odvážným nápadem – dokovací stanicí pro smartphone ve formě netbooku. Samotný „netbook“ nic neumí, má pouze baterii, displej a rozšiřující porty. Bez smartphonu by nefungoval, to telefon je hlavní motor i mozek.

Asus se vydal podobným směrem, chytrý telefon ale chce vkládat do tabletu. Tím zabije dvě mouchy jednou ranou. Otázku, jestli koupit tablet, nebo smartphone, vyřeší jedním produktem. Padfone přichází…

" frameborder="0" height="349" width="560">

Asus toho zatím moc neprozradil, neznáme cenu, dostupnost ani hardware. Chytřejší budeme možná až v průběhu Computexu, který startuje už dnes a potrvá až do neděle. Prozatím tedy vyjdeme z poskytnutých obrázků a několik střípků samotného výrobce. Jak jej popisuje Asus?

  • Zvětšete svou obrazovku kdykoliv chcete.
  • Hladký přechod mezi aplikacemi v telefonu a tabletu.
  • Jedno datové úložiště = méně přenosů dat.
  • Jedna SIM karta pro dvě zařízení.
  • Použij tablet jako rozšířující baterii pro nabíjení telefonu.
  • Video konference a jednoduché sdílení mezi přáteli a rodinou.

Poslední bod je trochu nejednoznačný, ale zkrátka musíme počítat s video hovory, nad displejem tabletu je vidět i nějaký senzor, zřejmě tedy kamera. Co je zvláštní, s tabletem bude asi možné i fotit, zadní dvířka mají malý otvor, který se nachází v úrovni objektivu telefonu.

Telefonu lze přepnout na tablet, případně jej jen dobíjet. A z popisu je jasné, že hlavní řídicí elektronika je jen jedna,stejně jako úložiště dat se nachází v mobilu.

" frameborder="0" height="349" width="560">

Důležité informace prozradilo video kluků z Engadgetu. Sice měli k dispozici pouze maketu, ale z ní lze vyčíst, že telefon má displej s úhlopříčkou 4,3", zatímco tablet má 10,1".

Po stranách tabletu se nacházejí dva 3,5mm jacky (sluchátka, mikrofon?) a USB. Na zadní straně pak stereo reproduktory, zmíněná díra pro kameru, vepředu pak kamera,  zřejmě vlastní mikrofon, senzor proximity a regulace jasu.

Telefon má 5Mpx kamerku s automatickým zaostřováním, ale bez přisvětlovací diody. Kromě čtveřice senzorových tlačítek nechybí regulátory hlasitosti, tlačítko pro vypnutí, jack pro sluchátka a na jedné straně zmenšené USB a HDMI. Oba konektory slouží jako hlavní rozhraní mezi telefonem a tabletem. To dává naději, že Padfone budeme v budoucnu moci připojit i do jiných zařízení. Třeba televizoru nebo notebooku. Teoreticky tomu nic nebrání.

Hardware a software: velká neznámá

Asus už má zkušenosti s řekněme slabší třídou androidích smartphonů a nyní míří na trh jeho našlapané tablety s Androidem 3.0 Honeycomb a dvoujádrovými procesory Nvidia Tegra 2. Lze očekávat, že Padfone půjde spíš druhou cestou. Osobně věřím, že Asus znovu použije čip Nvidie, ale v závislosti na tom, kdy tablet přijde na trh, použije možná nejaktuálnější generaci. Pokud až kolem Vánoc, třeba se dočkáme Tegry 3 (Kal-El) a 1 GB RAM. K tomu mu bude slušet IPS displej od LG.

Zimní příchod je pravděpodobný i kvůli operačnímu systému. Je jasné, že Android bude potřebovat zvláštní UI pro smartphone i tablet. Ostatně lze to vidět i na videu. Honeycomb sice má skryto jednodušší rozhraní jako Froyo, ale spíš bych čekal použití Ice Cream Sandwiche, který má Androidy pro všechny formáty sjednotit. A na kterém jiném zařízení se bude tento plynulý přechod lépe vyjímat?

Vzhledem k tomu, že Asus vystavuje pouze makety, nemá ještě pravděpodobně dostate předprodukčních vzorků, případně čeká na nový hardware. Čili – v létě ještě nepřijde.

Vlastnosti i parametry jsme si nějak odvodili, chybí jen rozlišení displejů, datum zahájení prodeje a cena. Příliš nevěřím v nižší než 1000 dolarů. Ale až budeme vědět více, na Cnews o tom určitě napíšeme.

Tak co, těšíte se na Padfone? Hledali jste podobné zařízení?

Fotogalerie

Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone

KL24

Zdroj: Asus

Byl pro vás článek přínosný?