Hlavní navigace

Asus Padfone: Tři podoby Androida (recenze)

28. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Telefon, výkon v interaktivních grafech

Na veletrhu spotřební elektroniky CES 2010 jsme zajásali, když Motorola představila svůj koncept Atrix. Šlo o telefon, který bylo možné vložit do notebookového těla, ve kterém se však ukrývala pouze baterie. Vše ostatní zajistil vložený telefon – výkon, konektivitu, operační systém. Problémem v té době však byl právě Android, tehdy ve verzi 2.3. Protože to byl ryze mobilní systém, Motorola musela kompletně vytvořit systém pro notebookové použití. I proto se Atrix mnoho nerozšířil. Mnohem přívětivější je Android 4, který umí pracovat v mobilním režimu, i režimu tablet. Toho se chopil Asus a koncept Motoroly Atrix posunul na další úroveň. Vytvořil telefon, který jde vložit do tabletového těla a celé to připojit k externí klávesnici.

Kvalitní základ

Nejdůležitějším prvkem celé skládačky je telefon Asus Padfone. Vše ostatní je dodáváno jako příslušenství – tablet s klávesnicí nazývá Asus jako Padfone Station. Smartphone disponuje displejem s úhlopříčkou 4,3" a rozlišením 540 x 960 bodů. Papírově jemný displej s hustotou pixelů 256 PPI je lehce zdrsněn viditelnými subpixely Pentile matrice. Díky Super AMOLED panelu prakticky nerozeznáte místo, kde končí displej a kde začíná okraj telefonu, černá je opravdu černou. Celý přední panel je chráněn ochranným sklem Gorilla Glass.

 Asus Padfone Asus Padfone

Telefon působí díky zakulaceným zádům tenkým dojmem, což ještě umocní hmotnost 129 g. Na hranách telefonu najdete klasickou nabídku tlačítek pro zamknutí displeje a regulaci hlasitosti. Zvláštností je pak levá hrana, jež se stará o komunikaci telefonu s tabletovou základnou. Najdete na ní microUSB konektor společně s druhým proprietárním konektorem od microUSB se moc nelišící. Celé to pak doplňují tři obnažení piny u spodní strany.

 Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone

O hladký běh Androidu i náročných aplikací se stará SoC Snapdragon S4. Konkrétně jde o dvoujádrový model MSM8260A, který běží na taktu 1,5 GHz a grafické jádro Adreno 225. V době testování byl dostupný Android ve verzi 4.0.4 (stáhnutelný z webu výrobce), avšak výrobce již před nějakou dobou slíbil aktualizaci na nejnovější verzi Jelly Bean. Asus přidal do systému grafickou nástavbu, která však nijak zásadně prostředí Androidu nemění. Taktéž musel k zelenému robůtkovi naroubovat část, která se stará o přepínání mezi displejem telefonu a displejem Padfone Station. Následující testy byly prováděny ve složeném stavu, kdy byl telefon vložený do tabletu a připojený ke klávesnici.

Padfone Station, klávesnice

Buclatá tabletka

Padfone Station, kterou k telefonu standardně dostanete je vybavena standardním tabletovým rozlišením 1 280 x 800 a kromě displeje najdete na těle pouze tři aktivní tlačítka. Dvě pro regulaci hlasitosti a jedno pro běžné vypnutí displeje. Ta nejzajímavější část se však ukývá na zádech tabletu. Po odsunutí kovového posuvníku na horní straně se odklopí kryt zadní kapsy, do které se vkládá telefon. Kromě toho, že vložením telefonu do Padfone Station získáte plnohodnotný tablet s Androidem 4 navíc prodloužíte výdrž telefonu na baterii více než čtyřnásobně. Na cestách tak můžete Padfone Station použít jako nouzovou nabíječku. Po připojení totiž začne energie z tabletu téct do telefonu (stejně jako v případě Transformerů stejného výrobce).

 Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone 

Zásadní nevýhodou tohoto řešení jsou rozměry a hmotnost celého tabletu. Ta se po vložení telefonu zvýší na více než 840 gramů, což je třeba o 200 gramů více, než v případě iPadu 3. Kvůli zadní kapse samozřejmě nikdy nemůže konkurovat ultratenkým tabletům jako je Galaxy Tab, Transfomer Inifinty nebo zmiňovaný iPad.

Z telefonu netbookem

Celé morfování dokončíte třetí fázi po připojení externí klávesnice. Ta je velice podobná těm, které Asus dodává ke svým tabletům Transformer Prime a Infinity, kompatibilní však nejsou. I přesto, že jsou klávesy menší, než u běžných notebooků nebo subnotebooků, je psaní velice pohodlné. To jsme ostatně chválili už u posledních generací Transformerů. Stejně dobře je použitelný i touchpad, výhrady jsme měli pouze k tužším tlačítkům.

Největší problém této skládačky opět pramení z hmotnosti tabletu s vloženým telefonem. Klávesnice je ve srovnání s ním o mnoho lehčí a proto by při větším rozevření docházelo k převracení celého stroje. Výrobce to vyřešil opravdu malým úhlem, do kterého jde víko otevřít. Jedná se o nějakých sto stupňů. V klávesnici je samozřejmě další akumulátor, celý stroj tak dokáže fungovat přes deset hodit.

 Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone

Hodí se na cesty, na doma už méně

Asus si celým konceptem zasloužil náš obdiv. Nemusíte být zrovna technickým nadšencem, aby vám došlo, že Asus Padfone je výjimečným strojem. Celé řešení má mnoho výhod, stejně tak má ale velké množství nevýhod.

Výhody jsou zřejmé. Nemusíte se starat o žádnou synchronizaci dat mezi telefonem, tabletem a notebookem, vše máte na jednom místě. Na cesty můžete vozit jediný stroj, který poslouží jako smartphone i jako pracovní notebook. Ve vlaku si pak můžete zahrát hry na tabletu.

Parametry
Cena (Padfone s Padfone Station) 17 990 Kč
Cena (Padfone Station Dock) 2 900 Kč
Zapůjčil Asus
Asus Padfone
displej 4,3'', Super AMOLED, 540 × 640 (256 PPI), Gorilla Glass
displej tabletu 10, 1'', IPS, 1280 × 800
paměť 16/32/64 GB, 1 GB RAM
sítě GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, HSUPA
konektivita microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, 3,5mm jack, Mass Storage
procesor Qualcomm MSM8260A (2× 1,5 GHz)
operační systém Android 4.0.4
fotoaparát 8MPx, autofocus, přisvětlovací LED
baterie 1520 mAh (telefon), 6600 mAh (tablet), 6600 mAh (klávesnice)
rozměry telefonu 128 × 65 × 9 mm
rozměry tabletu 273 × 177 × 13,5 mm
celková hmotnost 1 493 g

Jak už bylo několikrát zmíněno, nevýhodou jsou rozměry a hmotnost celého řešení v kopě. Většina jedenáctipalcových notebooků je mnohem tenčí. Ztížené je samozřejmě volání, pokud je telefon vložen do tabletu.  Musíte použít dodávané dotykové pero s vestavěným sluchátkem a mikrofonem, které se spojí pomocí Bluetooth. Problém taky nastane, když se rozhodnete pro koupi nového tabletu nebo telefonu. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na cenu – ta se za celý komplet pohybuje kolem 21 000 Kč.

MMF24

 Asus Padfone  Asus Padfone Asus Padfone Asus Padfone