Hlavní navigace

Asus chystá speciální moduly DDR4 Double-capacity. Víc RAM pro platformu Intel Z390

29. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Operační paměti jsou dneska hodně drahé, takže se asi mnoha lidem nestává, že by maximalizovali kapacitu, kterou jim deska dovoluje. Před pár lety v době levnější DDR3/DDR4 to ale zvláštní nebývalo a doufejme, že teď nevyjdou Samsungu jeho spády, a zase to běžné bude. Pro tuto chvíli, nebo pro ty, kdo maximum operační paměti jednoduše potřebují bez ohledu na ceny, má zdá se přichystáno něco zajímavého Asus. Firma totiž chystá speciální druh paměťových modulů, které budou mít dvojnásobnou kapacitu proti těm běžně dostupným.  

Double-capacity RAM

Tato novinka by se zřejmě měla objevit spolu s uvedením desek s čipsety Z390 jako speciální funkce některých desek Asus. Podle webu VideoCardz, který tyto informace vypustil, by mělo jít o základovky Maximus XI Extreme a Maximus XI Gene. Speciální podpora u desek bude nutná, protože tyto moduly, pojmenované zřejmě „Double-capacity RAM“ (nebo DC), nebudou standardní.

Podle fotografií bude dvojnásobná kapacita dosažena přesně tak, jak byste čekali, tedy dvojnásobným počtem čipů. Ty jsou na PCB zdá se ve dvou řadách (takže po obou stranách by celkem mělo být 32 čipů). VideoCardz už vypustil obrázky takových modulů od výrobců G.Skill a Zadak. Normální neregistrované moduly DIMM pro PC mají čipů maximálně 16, takže tyto speciální moduly by měly mít maximální kapacitu vždy dvojnásobnou. Tedy 32 GB s dnes běžnými 8Gb čipy, ale s novými 16Gb čipy (s nimiž se na 32 GB dostávají i běžné moduly), už 64 GB. Na rozdíl od RDIMMů ale nejsou registrované, jelikož musí fungovat s normálními desktopovými CPU pro socket LGA 1151.

Moduly Double-capacity RAM mají zřejmě dvojnásobný počet čipů (32) ve dvou řadách a jsou vyšší než standardní (Zdroj: VideoCardz) Moduly Double-capacity RAM mají zřejmě dvojnásobný počet čipů (32) ve dvou řadách a jsou vyšší než standardní (Zdroj: VideoCardz)

Toto by možná mohlo znamenat, že moduly budou čtyřrankové nebo budou představovat jejich ekvivalent. Potvrzeno to není, ale zdá se to pravděpodobné. Důležité na tom je, že touto cestou by se asi nedalo překonat omezení paměťového řadiče, který v desktopových procesorech podporuje maximálně dvojici dvourankových modulů na jeden kanál. Pak by s Double-capacity RAM bylo možné osadit jen dva paměťové moduly celkem, na každý kanál jen jeden. Případně čtyři, pokud by šlo o platformu se čtyřkanálovým řadičem pamětí. Jeden takovýto modul by totiž řadič zatěžoval stejně jako dva běžné. Nicméně počkejme si na finální odhalení těchto desek a modulů, ještě se může stát, že to Asus vymyslel nějak jinak.

Modul G.Skill Trident Z RGB DC neboli Double-capacity (Zdroj: VideoCardz) Modul G.Skill Trident Z RGB DC neboli Double-capacity (Zdroj: VideoCardz)

Jaký by pak měly tyto moduly smysl, když by celkovou kapacitu osaditelnou na procesor zvýšit nemohly? Podle obrázku desky Asus Maximus XI Gene, zřejmě půjde částečně o úsporu prostoru na PCB. Maximus XI Gene má jen dva sloty DIMM a třetí slot DIMM.2 pro instalaci SSD. Mezi nimi je ještě další zóna se sloty M.2 pro SSD, opatřená chladícím krytem. Jde o desku MicroATX, takže motivace zde pravděpodobně vypadala tak, že jinak se na několik NVMe slotů prostor vydřít nedal.

Deska Asus Maximus XI Gene, která by měla moduly Double-capacity RAM používat Deska Asus Maximus XI Gene, která by měla moduly Double-capacity RAM používat. Má také jen dva sloty DIMM

Víc paměti pro Mini-ITX?

Ovšem nabízí se použití, které by mohlo být smysluplnější. Mini-ITX desky totiž mají jako jedno ze svých zásadních omezení, že se na ně vejdou jen dva sloty DIMM pro paměti. Maximální kapacita RAM je tedy u počítačů tohoto formátu vždy poloviční proti větším deskám se čtyřmi sloty. Ovšem při použití Double-capacity RAM tento problém obejdete a budete moci mít plnou kapacitu, kterou CPU zvládne – se 64GB moduly tedy až 128 GB RAM. Trošku podobný případ budou třeba mATX desky čtyřkanálové platformy X299 (nebo X399, pokud Asus tuto technologii zpřístupní i na deskách pro procesory AMD). Double-capacity RAM by mohla umožnit plnou kapacitu RAM na menších deskách, které mají jen čtyři sloty.

Zda ovšem Asus toto chystá, nevíme. Mezi obrázky desek, které VideoCardz vypustil ven, žádný Mini-ITX model nebyl, takže těžko říct, zda se onen potenciální benefit pro tento formát zrealizuje. Maximus XI Extreme je deska plného formátu.

KL24

Double-capacity modul DDR4 Zadak (Zdroj: VideoCardz) Double-capacity modul DDR4 Zadak (Zdroj: VideoCardz)

Otázka zpětné kompatibility

Problém, který se hned nabízí, je ale kompatibilita. Na standardní desce s dvěma sloty vyvedenými z jednoho kanálu paměťového řadiče je většina signálů sdílených, ale část vodičů má každý slot pokud vím zvlášť. To znamená, že sdružení do jednoho DIMMu pravděpodobně nebude plně kompatibilní, pokud se ho nepovede udělat nějak hodně šikovně. Zatímco Double-capacity RAM logicky nebude fungovat v deskách, které s ní nepočítají. Je ale možné, že v deskách pro tyto speciální moduly navíc ani nebudou fungovat ty standardní. To by bylo dost nemilé, zvlášť pokud double-capacity RAM nebude dělat moc výrobců a bude v návaznosti na to drahá.

Jak moc se tyto paměti Asusu podaří prosadit, teprve uvidíme, může se klidně stát, že za pár let půjde o zapomenutou kuriozitu. Víc by o nich každopádně mělo být jasno, až Intel povolí odhalení desek platformy Z390, s nimiž asi Asus tento zlepšovák vydá.

Byl pro vás článek přínosný?