Hlavní navigace

Asus před Vánoci uvede pasivně chlazenou GeForce GTX 750 DirectCU Silent

8. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

První Maxwellovské GPU GM107, s kterým Nvidia přišla na jaře, otevřelo zajímavé možnosti pro ty, kdo chtějí herní výkon při nízké hlučnosti. TDP čipu se přímo nabízí pro konstrukci pasivně chlazených grafik. Od uvedení sice už uběhla dlouhá doba, Asus ale chystá do nabídky nový model GeForce GTX 750, jehož specifikem bude právě bezventilátorové a tedy kompletně tiché chlazení.

Pasivní model GeForce GTX 750 se skrývá pod produktovým kódem GTX750-DCSL-2GD5 či také pod jménem DirectCU Silent, označujícím použitý chladič. Karta bude parametry odpovídat referenčnímu modelu GTX 750. Má tedy čip GM107 s 512 stream procesory na základním taktu 1020 MHz, přičemž frekvence boostu je 1085 MHz. Paměť GDDR5 se standardní kapacitou 2 GB je taktována na 5 GHz efektivně (přesněji řečeno 5010 MHz).

Asus GeForce GTX 750 DirectCU Silent

Asus není prvním výrobcem, který uvede pasivně chlazenou GeForce na bázi čipu GM107. Již dříve jsme informovali o modelech od Palitu (dostupný je i pod značkou Gainward) a Zotacu. Karta Asusu má ovšem poněkud odlišnou koncepci chladiče. Obě konkurenční karty mají pasiv s větším množstvím tenkých žeber, Asus zvolil konvenčnější hliníkový výlisek s méně četnými ale masivnějšími žebry. Pro rozvod tepla ze základny do postranních „křídel“ ale stále používá dvojici heatpipe. Pasivy, jaké má Zotac a Palit, jsou typicky používány v kombinaci s ventilátorem, takže přístup Asusu by mohl být optimálnější, pokud je ofukování chladiče jen nepřímé. Zda je to tak, ale pochopitelně mohou ukázat jen testy.

Chladič karty je dvouslotový, nicméně při montáži asi bude dobré vedle něj nechat ještě další volný prostor. Karta je také poměrně vysoká (podle specifikací má 13,5 cm), neboť heatpipe přečnívají o docela velký kus nad výšku PCB a záslepky. Co se výstupů týká, osadil Asus po jednom od každého digitální typu: DisplayPort, HDMI i DVI.

 

KL24

Asus už má tuto kartu na svém webu, i když si nejsem jistý, zda už byla oficiálně oznámena. Model se ale už objevuje v katalogu řady evropských internetových obchodů, podle kterých by mohl být dostupný zhruba do jednoho až dvou týdnů. K mání by tedy karta mohla být těsně před Štědrým dnem. Ceny začínají na 133 EUR (3700 CZK). To není úplně nejlevnější – zdá se, že cena bude o dost vyšší než u pasivního Palitu/Gainwardu. Zda tato suma stojí za to, asi bude záležet na tom, jak dobře chladič zvládá zátěž při hraní.

Zdroje: Expreview, The Tech Report, Asus

Byl pro vás článek přínosný?