Hlavní navigace

Asus: představení desek s P55 a tipy k taktování

2. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představované produkty

Prezentaci produktových novinek si vzal na starosti Josh Wu, produktový manažer pro základní desky. Jako prnví přišla na řadu připravovaná deska Sabertooth 55i, která je založena na čipové sadě Intel P55 a vychází z konceptu Marine Cool, který byl představen na letošním Cebitu. Základní deska splňuje armádní normy s ohledem na spolehlivost a k překvapení řady přítomných tak není určena pro milovníky taktování, ale naopak dlouhodobé stability. Součástí desky jsou keramické pasivy, jež by měly mít lepší tepelnou vodivost než dnes hojně používaná měď či hliník. Před paměti bude možné osadit přídavný větráček, který by měl prodloužit životnost zase těchto komponent.


Asus Marine Cool

Jako druhá přišla na řadu MicroATX verze desky s čipsetem P55, kterou bude Asus prodávat pod označením Maximus III Gene. Můžeme jen doufat, že deska naváže na svou vynikající předchůdkyni, jejíž recenzi jste si mohli před časem přečíst zde. Všimněte si mimo jiné i nových pojistek proti vypadnutí grafiky, které by měly jít snadněji odblokovat.

Jako poslední z desek přišla na řadu vlajková loď Asus P7P55D Premium, kterou bude Asus dodávat včetně Turbo Key (externí taktovací nástroj). Na této desce by se mělo poprvé objevit rozhraní SATA 6 Gb/s, jehož implementace není zas tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. O tom ale v další kapitole věnované prezentaci.

Pro zájemce o rozhraní SATA 6 Gb/s bude mít Asus připravenou i přídavnou kartu pro rozhraní PCIe ×2 druhé generace, které již zajišťuje dostatečnou datovou propustnost.

Součástí bylo i představení společnosti DTS, jejíž technologie pro reprodukci prostorového zvuku Asus začal u svých zvukových karet používat. Historie této společnosti začala spoluprací se Stevenem Spielbergem na Jurském parku a pokračovala přes Gladiátora až k dnešní spolupráci s Asusem na integrování jejích technologií na základní desky určených pro HTPC.

Zajímavé body z prezentace

Mezi zajímavé body prezentace patřila část věnovaná implementaci čipů Marvell 9123 zajišťujících podporu nového rozhraní SATA 6 Gb/s. Aby mohlo rozhraní pracovat na plný výkon, tak bohužel nestačí jej jednoduše připojit k čipsetu, protože zde se nabízí jen rozhraní PCIe ×1 s propustností jen 250 MB/s, které by rychlé rozhraní zbrzdilo. Proto Asus u svých desek nasadí přídavný čip, na nějž bude Marvell připojen. Ten bude s čipsetem provázán pomocí PCI Express druhé generace, kde je již propustnost dostatečná. I když v dnešní době dokáží propustnost 250 MB/s využít naplno jen nejrychlejší SSD disky, do budoucna by toto připojení přes PCIe ×1 mohlo představovat problém.

Na nových deskách najdete také čip T.Probe, který řídí jednotlivé napájecí fáze. Díky němu by mělo dojít k rovnoměrnému rozložení teplot a celkovému snížení zahřívání. Kromě toho by měly být jednotlivé fáze podstatně efektivnější, což se snažil Asus demonstrovat na grafu v porovnání s jiným výrobcem. Můžete zkusit hádat, koho tím Asus myslel, když MSI používá maximálně osmifázové napájení s čipy DrMOS.

Maximální stabilitě zejména při přetaktování by pak mělo pomoci i nové rozložení drah pro paměti. Že je paměťový subsystém velmi citlivý na délku drah k jednotlivým modulům je známá věc a návrh základní desky v tomto směru bývá velmi komplikovaný. Asus se pokusil vytvořit dráhy o možná nejkratší, čímž by nemělo docházet ke zkreslení signálu z některých modulů. Jak moc se to ale projevuje v praxi lze jen těžko odhadovat.

 

Jako poslední se z prezentace podíváme na technologii FiberWeave. Podle Asusu může u klasické vrstvy se skleněnými vlákny v PCB docházet ke zkreslení párovacího signálu jeho posunutím. Tomu by právě měla zamezit nová vrstva FiberWeave. Tu najdete například již dnes u grafických karet ze série Mars, kde snižuje impedanci a zkracuje prodlevy u přenášeného signálu.

Tipy k přetaktování P55

Na závěr prezentace vystoupil jeden ze šéfů R&D věnující se základním deskám Albert Chang, který si pro nás připravil několik základních tipů k přetaktování nových základních desek a s nimi souvisejícími procesory.

Vzhledem k tomu, že je řada funkcí již integrována v procesoru, je nutné zvedat napětí při přetaktování i pro ně. V procesoru od zavedení Core i7 najdete i integrovaný řadič pamětí (IMC), na který je nutné při taktování pamatovat také. Níže uvedené schéma vám názorně ukazuje, které části základní desky je třeba přikrmit energií, pokud chcete taktovat procesor a paměti.

Zajímavé je, že Core i5 by si mělo při taktování na velmi slušnou mez vystačit s nižšími napětími, než tomu bylo u Core i7. Pokud budete zvedat jen základní frekvenci, bude vám i pro frekvence převyšující 200 MHz stačit jen 1,4–1,5 V. Při zvedání frekvence procesoru by vám u desky P7P55 měly víceméně stačit automatické hodnoty. To se netýká jen chlazení pomocí suchého ledu, dusíku či výkonným vodníkem, kde již budete vyšší napětí potřebovat.

Z osobní zkušenosti mohu říct. že desky Asusu jsou při automatickém nastavení k procesorům trochu nešetrné a pouští do nich vyšší napětí, než je nezbytně nutné. Používám např. Core 2 Quad Q6600 přetaktované z původních 2,66 GHz na 3,4 GHz při napětí 1,35 V. Pokud ale zapnu na desce automatické nastavení napětí, tak do něj deska bez jakýchkoli skrupulí pustí i 1,45 V. Tímto způsobem Asus ulehčuje taktování i naprostým začátečníkům i svým taktovacím nástrojům, protože procesor pod takovým napětím sice více topí, ale výsledky taktování jsou velmi povzbudivé.

Při taktování pamětí Asus evidentně počítá již jen s poslední generací DDR3 modulů, které si i pro vysoké frekvence vystačí s nízkým napětím do 1,5 V.

Na závěr nás čekalo několik konkrétních příkladů pro jednoduché a bezpečné přetaktování všech komponent. Než začnete v diskuzi Alberta hanět za chybu v posledním příkladu, tak musím na jeho obranu říct, že hned po zobrazení tohoto slidu na ni přišel. Copy-Paste hold umí používat i v Asusu.

Ještě než jsme se mohli rozutéct ke svým letadlům, tak ještě Josh Wu zapěl Asusí hymnu, čímž celou prezentaci zakončil.

Galerie všech snímků

MMF24