Hlavní navigace

Asus představil novou „herní“ desku Crossblade Ranger pro patici AMD FM2+

7. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslední dobou lidé asi nekupují už nic jiného než „herní“ desky – tedy soudě podle tiskových zpráv s uvedením další a další tchajwanské základovky pro nějaký ten gaming. Do plejády lákadel marketingoví odborníci zařazují lepší audio, rychlejší síťovku, kvalitní napájecí kaskádu a samozřejmě krásný design.

„Herních“ základních desek je už opravdu odně, jenže většina modelů je určena pro procesory Intel. Pokud se podíváme na aktuální nabídku herních desek v českých obchodech, je nabízeno přes šedesát desek pro aktuální patici LGA 1150 a jen necelých deset pro všechny patice AMD. Společnost Asus nyní představila svou novou desku Crossblade Ranger, která rozšíří nabídku právě pro řadu AMD a na níž možná fandové značky čekali od prvních zmínek na červnovém Computexu. Mučit v ní tak můžete třeba Kaveri (modely jako A10-7850K, A8-7600 apod.) nebo ještě stále prodávané Richlandy a Trinity (A8-6600K, Athlon II X4 760K atd.).

Asus Crossblade Ranger

Deska je vyvedena v červeno-černé barvě a vzhledově je totožná s Maximus VII Ranger.
Formát desky je ATX s rozměry 30,5 × 24,4 centimetrů a patice FM2+ podporuje procesory
A-série a Athlon II. Desku můžete osadit čtyřmi moduly operačními paměti DDR3 o celkové velikosti 64 GB s maximální frekvencí 2666 MHz. O napájení se pak stará osmifázová technologie VRM.

Najdeme tady dva PCI express 3.0 x16 sloty (v duálním režimu x8/x8), jeden PCI express 2.0 x16 (pracuje pouze v režimu x4), dva jednorychlostní PCI express 2.0 a dva PCI sloty. Deska má i podporu připojení až tří grafických karet AMD pomocí technologie CrossFire. Najdete tu i konektor ROG, který umožňuje připojení Front Base panelu.

 

O přístup k síti se stará gigabitový síťový čip od Intelu a s největší pravděpodobností se bude jednat o I1218V.  K němu je také dodávaná aplikace GameFirst III a samozřejmostí je i ochrana proti přepětí a elektrostatickému výboji na portu LAN. Tato technologie se nazývá LANGuard.

Osmikanálové audio zajistí integrovaná zvuková karta SupremeFX 2014 s kodekem ALC 1150 od Realteku. Ta je izolovaná od zbytku desky a nabídne ochranu proti elektromagnetickému rušení (EMI). Zvukovka má i další řadu technologií, jako je například Sonic SoundStage pro přepínání mezi čtyřmi předvolenými zvukovými profily pro FPS, závodní, sportovní a bojové hry, technologie Sonic SenseAmp, která automaticky rozpozná impedanci sluchátek a podle toho upraví nastavení zvukové karty. Další výbavou jsou potom Sonic Studio a Sonic Radar (zobrazení pozice a směru od zdroje zvuku ve hrách).

Zvuková karta SupremeFX 2014

Když se podíváte na vstupy a výstupy, najdete šest USB 3.0 a osm USB 2.0 s technologií KeyBot a TrueVoltUSB pro stabilní 5V napětí. Na zadním panelu máte k dispozici ještě PS/2, S/PDIF, HDMI, VGA, DVI, LAN a šest konektorů audio. Deska bohužel nemá žádný slot SATA Express ani M.2. 

KL24

Cena této desky by se měla pohybovat zhruba okolo 160$ (cca 3300 Kč) a dostupná by mohla být někdy na konci tohoto měsíce.

zdroje: AnandTech, TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?