Hlavní navigace

Asus: přenosné monitory pro notebooky přes USB 3.0 (nepotřebují napájení)

30. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

ASUS představil přenosné monitory MB168B a MB168B+ s úhlopříčkou 15,6". Napájení i přenos videosignálu je řešen přes jediný konektor USB 3.0, čímž odpadá starost o napájecí adaptéry. Monitory jsou vyvedené v designu Zenbooků, takže mají kovová záda s vybroušenými soustřednými kruhy. Na pohled vypadají jako velké tablety a jsou tlusté jen 8 mm při hmotnosti 800 gramů.

Spotřeba displeje činí podle výrobce 5 W, což by se na výdrži akumulátoru notebooku nemělo projevit nijak dramaticky. V nabídce bude rozlišení 1366 × 768 px (MB168B, nízké rozlišení nedoporučujeme) a 1920 × 1080 px (MB168B+). Monitory, alespoň ten s nižším rozlišením, lze zapojit i do USB 2.0, u kterého ale nedosáhnete plného jasu. Přestože by USB 2.0 mělo zvládat právě oněch 5 W, je to již zřejmě na hraně.

Mají v sobě zabudovaný gyroskop pro rozpoznání orientace obrazu a čidlo pro automatickou úpravu jasu podle okolního osvětlení. Dodávají se s ochranným pouzdrem Asus Smart Case, které zároveň slouží jako nastavitelný stojan. Asus se chlubí technologií EzLink, která zpracovává obraz až v monitoru a snižuje zatížení notebooku – pokud máte dostatek portů, budete moct připojit až pět těchto monitorů k jednomu notebooku (což bychom rádi zkusili :).

Podle specifikací mají monitory pozorovací úhly maximálně 140°, z čehož vyplývá, že nejde o kvalitní IPS panely, ale spíše o TN. Maximální jas 250 cd/m2 (u slabšího modelu 200 cd/m2) by měl být v místnosti dostatečný. U nás je zatím neseženete, v zahraničí se prodávají za ceny od 4890 Kč.

CS24

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.