Hlavní navigace

Asus: procesory Skylake se dají použít i s pamětí DDR3 o napětí 1,5 nebo 1,65 V

7. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Procesory Skylake, uvedené na trh tento týden, přinášejí do maintreamových PC poprvé paměti DDR4, což je správně z technologického hlediska, ovšem tyto nové paměti jsou zatím dražší než DDR3. Intel tento problém částečně obchází tím, že procesor má zároveň i řadič pro DDR3, takže s patřičnou deskou lze starší paměti použít. Ovšem stejně jako čipy Broadwell podporuje Skylake oficiálně jen paměti DDR3L, tedy moduly s napájecím napětím 1,35 V, zatímco většina modulů v oběhu má standardní napětí 1,5 V a některé i vyšší. Naštěstí to vypadá, že v praxi tato omezení nejsou úplně reálná a přinejmenším s některými deskami budete moct své běžné staré paměti DDR3 upotřebit.

Vyplývá to z prohlášení, které sdělili webu ComputerBase představitelé firmy Asus. Ta má v nabídce převážně desky založené na DDR4, v sortimentu jsou ale také dva modely, která mají sloty pro paměti DDR3(L): desky Z170M-E D3Z170-P D3. Ty mají ve specifikacích napsánu podporu pro efektivní takty pamětí až 3100 MHz, je-li použit profil XMP (tyto takty jsou pochopitelně mimo specifikace procesorů, ty oficiálně podporují 1600 MHz). O tom, že by byla podporována jen paměť DDR3L se zde Asus vůbec nezmiňuje a německému webu toto zástupce firmy i přímo potvrdil. Desky Asusu mají podle něj plně fungovat nejen s DDR3 o napětí 1,5V, ale i s nestandardními nebo přetaktovanými moduly, které používají napětí 1,65 V. To lze někdy nalézt také u různých levných modulů vyrobených z horších čipů.

Tím pádem by minimálně na deskách Asusu měly být s procesory Skylake použitelné prakticky jakékoliv moduly DDR3. Nejde sice o vyjádření přímo z Intelu, takže nelze úplně vyloučit, že se časem nějaké problémy s životností CPU přece jen objeví. Jako jeden z hlavních výrobců desek by ale Asus měl mít dost možností si otestovat, zda Skylake oněch 1,65 V v paměťovém řadiči zvládá, takže lze asi jeho tvrzení s rozumnou mírou jistoty věřit.

Deska Asus Z170M-E D3 pro paměti DDR3
Deska Asus Z170M-E D3 pro paměti DDR3

Proklamovaná nepodpora jiných pamětí DDR3 než těch se sníženým napětím je ovšem záležitostí procesorů a nikoliv desek samotných. Tudíž lze myslím učinit závěr, že moduly se standardním napětím by nejspíš mohly fungovat i na deskách dalších výrobců a je možné, že se tím časem sami pochlubí. Svým způsobem ovšem jejich použití půjde mimo specifikace podobně jako přetaktování. Teoreticky by tedy jejich provoz nemusel být stabilní na levných, a tedy méně robustních deskách, které na rozdíl od modelů založených na čipsetu Z170 na taktování stavěné nejsou.

 

Pokud chcete nebo potřebujete ušetřit, je tedy podle všeho použití starších pamětí na platformě LGA 1151 schůdnou cestou. Čeho bych se možná trochu bál, je, zda budou desky pro paměť DDR3L kompatibilní i s budoucí 10nm generací CPU. U těch by díky změně procesu už možná provoz pamětí na vyšším napětí mohl být méně bezpečný. Na druhou stranu je možné, že tato CPU nebudou podporována ani na dnešních deskách s DDR4 – zopakuje-li se to, co Intel udělal s Broadwellem, jenž vyžaduje deky s čipsetem H97/Z97. V posledních letech se každopádně ukázalo, že v rámci jednoho socketu nemá moc smysl CPU upgradovat na novější generaci, takže tyto obavy asi není třeba moc řešit.

KL24

Core i7-6700K (Zdroj: The Tech Report) Core i7-6700K (Zdroj: The Tech Report)
Procesor Skylake: Core i7-6700K (Zdroj: The Tech Report)

Zdroje: ComputerBase, KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?