Hlavní navigace

Asus ROG Phone je tak výkonný mobil, že k němu dostanete i chladič

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hraní se z konzolí pomalu přesouvá na mobily a to je příležitost i pro menší výrobce. Razer Phone už známe, jeho hlavním konkurentem bude Asus ROG Phone. Novinka tchajwanské společnosti ocejchovaná značkou Republic of Gamers zapadne herní herní desktopy, notebooky, jednotlivé komponenty a různé periferie. A svým způsobem je i propojí. S ROG Phonu připojíte velká sluchátka, monitor, klávesnici i myš. A hromadu dalších věcí. Je totiž velmi neobyčejný. Přední strana telefonu nenaznačuje žádné experimenty. Vidíme 6" displej s rozlišením 1080 × 2160 a stereo reproduktory v trochu širších rámečcích. Ve skutečnosti jde o panel typu AMOLED s 1ms odezvou a 90Hz obnovováním slibující plynulejší vykreslování (nejen) her. Displej zobrazí i HDR a pokrývá bezmála 109 % barevného prostoru DCI-P3. Nabízí always-on režim a ovládat půjde i v rukavicích. Tady není co vytknout. A širší rámečky zde mají smysl, při hraní půjde telefon za co chytit. Vepředu i vzadu je sklo, rámeček je kovový. Tělo je dle Asusu voděodolné, ale jakou splňuje odolnostní normu, firma neprozradila. Logo ROG na zádech svítí a může díky RGB diodám měnit barvy.

ROG Phone nabídne 90Hz AMOLED
ROG Phone nabídne 90Hz AMOLED
Logo na zádech svítí a může měnit barvy
Logo na zádech svítí a může měnit barvy
ROG Phone je prý voděodolný
ROG Phone je prý voděodolný
Interní chlazení
Interní chlazení
AeroActive Cooler
AeroActive Cooler
Mobile Desktop Dock
Mobile Desktop Dock
Mobile Desktop Dock
Mobile Desktop Dock
TwinView Dock
TwinView Dock
TwinView Dock
TwinView Dock
WiGig Dock a Gamevice
WiGig Dock a Gamevice

Mobil v základu přetaktovaný

Mozkem zařízení je Snapdragon 845, který ale Asus přetaktoval. Čtveřice hlavních jader běží na frekvenci 2,96 GHz, standardně je to 2,7 GHz. Uvnitř najdeme zatím největší chladič, který kdy v mobilech byl. Velký měděný pasiv, odpařovací komora a karbonová destička mají zajistit, že telefon v zátěži nebude moc topit. Pro jistotu ale Asus přidává i externí chladič AeroActive Cooler.

TIP: Herní mobily táhnou. Xiaomi uvádí nadupaný Black Shark

Štědře naloženo je i na dalších místech. Telefon má k dispozici 8 GB RAM a 128- či rovnou 512GB flashové úložiště. To už vám pak ani nebude chybět slot pro microSD kartu. ROG Phone obsahuje duální foťák. Hlavní 12Mpx snímač rychle ostří, nabízí optickou stabilizaci, F1,8 objektiv nebo plně manuální režim a podporu RAW. Sekundární foťák nepřibližuje, ale naopak oddaluje. Širokoúhlý objektiv pokrývá 120° úhel pohledu.

Stereo reproduktory se zesilovačem od NXP slibují hlasitý a nezkreslený zvuk. Hrát ale můžete i na sluchátkách s podporou DTS Headphone:X a virtuálním 7.1 audiem. Nechybí žádný podstatný senzor ani síťová podpora. Naopak nezvykle zde najdeme i 60GHz WiGig.

Hráče zaujme, že rámeček je na třech místech díky ultrazvuku citlivý na tlak (odpovídající 20 g). Jedno takové virtuální tlačítko lze namapovat na různé funkce, dvě boční (nebo spíš horní v horizontálním režimu) slouží ve hrách jako triggery. Asus navíc využil i pokročilou hmatovou odezvu, takže stisky by mělo jít skutečně cítit.

TIP: Razer Linda: Notebook je jen mrtvá schránka, duši mu dodá smartphone

Akumulátor s kapacitou 4000 mAh slibuje až 7 hodin hraní (měřeno v Arena of Valor při třetinovém jasu). Podporuje rychlonabíjení Quick Charge 4.0 nebo USB Power Delivery 3.0. Z 0 na 60 % se dostane za 35 minut.

Dva USB-C

Co už tak běžné není, telefon obsahuje hned dva konektory USB-C. Ten spodní zvládne telefon rychleji nabíjet (výkonem až 20 W). Na boku je ještě jeden, který podporuje 15W nabíjení, ale zároveň propouští i HDMI, analogový zvuk a gigabitový Ethernet. Ano, slouží k připojování dokovacích stanic a replikátorů portů.

Příslušenství bude dalším tahákem. V balení je jen chladič s průchozím USB a přidaným sluchátkovým jackem. Obojí má smysl. Při hraní se sluchátky a s telefonem v nabíječce nebudou překážet kabely na bocích.

Hromada příslušenství

Asus bude zvlášť prodávat ještě Mobile Desktop Dock. Na stanici najdeme čtyři USB-A 3.1, RJ-45 pro Gigabitový Ethernet, HDMI 2.0, vstupní i výstupní DisplayPort 1.3, dva audio jacky a čtečku SD karet. V doku je navíc slot pro 2,5" disk. Podle Asusu půjde mobilní hry hrát na velkém monitoru včetně myši a klávesnice.

Professional Dock bude levnější alternativou. Je to jen USB-C kabel s malou krabičkou, která nabízí dva USB-A 3.1, jeden USB-C 3.1, HDMI a RJ-45.

Kdo chce spíš něco na cesty, pro něj bude TwinView Dock, který z ROG Phonu udělá herní mininotebook. Obsahuje vlastní stereo reproduktory, vibrační odezvu, 6000mAh akumulátor, tři tlačítka a především stejný 6" AMOLED, který rozšíří plochu mobilu. Zobrazí na něm klávesnici nebo jiné ovládací prvky, abyste si jimi nezakrývali hlavní displej. Připomíná to Nintendo (3)DS.

Skromnějším řešením je Gamevice. Kryt, který k mobilu z obou stran připevní dvě půlky gamepadu. Ten obsahuje dvě analogové páčky, směrový kříž, čtyři akční tlačítka, dva zadní bumpery, dva triggery, tlačítko pro pauzu a přechod zpět.

Ke gamepadu bude ideální připojit Asus WiGig Dock. Krabičku zapojíte do zásuvky a HDMI kabelem do televize. Mobilem pak půjde bezdrátově poslat obraz a zvuk přes celý obývák.

KL24

Cenu ani dostupnost Asus ROG Phonu, ani jeho příslušenství zatím neznáme. Ale víme, že telefon dorazí s Androidem 8.1 a nadstavbou ROG Gaming X mode UI. Všechny specifikace najdete na oficiálním webu Asusu.

Specifikace Asus ROG Phone ZS600KL

Asus ROG Phone ZS600KL
displej 6″, AMOLED, 1080 × 2160 px, 90 Hz
SoC Snapdragon 845 (4× 2,96 GHz Kryo 385 + 4× 1,7 GHz Kryo 385 + Adreno 630)
RAM 8 GB LPDDR4X
úložiště 128/512 GB UFS 2.1
zadní foťák primární: 12 Mpx, 1/2,55″, F1,8, OIS, PDAF, LED; sekundární: 8 Mpx, šikokoúhlý
přední foťák 8 Mpx, F2,0
sítě LTE, Wi-Fi 802.11ac, WiGig, Bluetooth 5, NFC
akumulátor 4000 mAh, USB-C
rozměry 158,8 × 76,2 × 8,7 mm
hmotnost 200 g

 

Byl pro vás článek přínosný?