Hlavní navigace

Tahle osmirohá bestie je nejrychlejší router světa. Podporuje Wi-Fi budoucnosti

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus na Computexu představil nejrychlejší Wi-Fi router na světě. Zapadá do rychlostní třídy AX11000, což můžete dešifrovat tak, že podporuje nový (ještě stále nedokončený) standard 802.11ax (nástupce 802.11ac) a jeho celká propustnost je 11 000 Mb/s.

ROG Rapture GT-AX11000 obsahuje osm antén a najednou vysílá ve třech pásmech. V pásmu 2,4 GHz zvládne přenášet data rychlostí až 1148 Mb/s, ve dvou 5GHz až 4804 Mb/s. Celková propustnost je tedy součtem všech tří „kapel“, jak Asus v českém nastavení pojmenovává pásmo (band).

TIP: Wi-Fi v mobilech bude rychlejší a bezpečnější. Qualcomm má řešení

Norma 802.11ax se zaměřuje především na vyšší efektivitu a nižší spotřebu. Energetické nároky mají být o dvě třetiny nižší než u AC. Počítá se s účinnější modulací 1024-QAM, čímž dojde k 50% navýšení rychlosti. AX nově podporuje schéma OFDMA používané u LTE pro zvýšení kapacity sítě. Najednou bude moci přes Wi-Fi komunikovat více zařízení současně. Víceanténový systém MU-MIMO se nově uplatní i u uploadu.

Novinka Asusu má jeden gigabitový WAN a čtyři LANy, firma ale nejasně mluví i o herním portu, který si rozumí s 2,5Gb/s Ethernetem a bude se hodit pro připojí k základním deskám Asusu nabízejícím až 5Gb/s síť. K čemu je ale pouze jediné takto rychle rozhraní, když jej bude brzdit zbytek, není jasné.

Tlačítko pro přetaktování sítě

O řízení routeru se stará 1,8GHz čtyřjádro doplněné o 1 GB RAM. Nechybí dvojice USB 3.1 Gen 1 ani obsáhlá administrace, ve které najdete aplikace pro vytvoření síťového disku, záložního serveru, print serveru atd. Nezvyklé je pak fyzické tlačítko pro zrychlení sítě při hraní (asi nějaká agresivní forma QoS) a automatické vyhledání nejkratší cesty mezi domácí sítí a herním serverem.

KL24

TIP: Internetem se šíří nebezpečný malware, varuje FBI. Restartujte routery

Asus ROG Rapture GT-AX11000 má ohromující porametry, neméně obří bude jistě i cena. Tu však výrobce zatím neprozradil. Asus je totiž známá slibotechna a ani v lednu představený první router s 802.11ax ještě neprodává. Tedy ne, že by bylo kam spěchat. Žádný koncový produkt ještě AX stejně nepodporuje.

Byl pro vás článek přínosný?