Hlavní navigace

Asus se přidal k vlně započaté Raspberry Pi, uvedl minidesku Tinker Board s čipem ARM

22. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Raspberry Pi si vydobylo v hardwarovém světě své pevné místo a získalo i množství epigonů či pokusů o vylepšení konceptu, následujících v jeho šlépějích. Jestli jste čekali, zda se koncepce velmi levného jednodeskového minipočítače s procesorem ARM chytí také nějaký zavedený výrobce desek či PC, je taková chvíle nyní zde. Svou „základní desku“ à la Pi totiž vyprodukoval Asus, jenž chce zřejmě vyzkoušet, zda by se jeho zavedená značka mohla prosadit i na tomto netradičním poli, ovládaném různými malými či čerstvě založenými firmami.

Deska či jednodeskový počítač (vše až na úložiště je integrované na PCB) se jmenuje Asus Tinker Board a objevila se již v řadě obchodů. Formát je odvozen od Raspberry Pi 3 – má stejný rozměr 8,6 × 5,4 cm a 40pinový konektor GPIO by měl být částečně kompatibilní. Ovšem použit je výkonnější hardware. Asus vsadil jako většina výrobců na Čínu, konkrétně na čip Rockchip RK3288, což je čtyřjádrový Cortex-A17 s taktem až 1,8 GHz a grafikou ARM Mali-T764.

Asus Tinker Board Asus Tinker Board

SoC je poněkud starší a jistou nevýhodou je jen 32bitová architektura. Ovšem jádra jsou z výkonnější kategorie než obvyklý Cortex-A53, použitý i v Pi 3 i ostatních podobných deskách, takže procesor je celkově rychlejší. Podle testu GeekBench téměř dvakrát, osazením jader s vyšším IPC by každopádně Tinker Board pro někoho mohl být zajímavý. Na desce jsou osazeny 2 GB paměti LPDDR3 (dvoukanálově), takže 32bitový SoC na obsluhu RAM stačí.

4K, HDMI 2.0, kvalitnější zvuk

Konektivita desky obsahuje HDMI 2.0 s podporou výstupu na 4K obrazovky (údajně při 60 Hz, GPu by také mělo akcelerovat HEVC) a také DSI a CSI. Přímo na PCB jsou čtyři porty USB 2.0 plné velikosti a jedno micro USB pro napájení (5 V/2 A, TDP by ale prý mělo být jen 5 W, klidová spotřeba 2–2,5 W). Osazen je gigabitový Ethernet (Realtek RTL8211E), Wi-Fi 802.11n s vyměnitelnou anténou a Bluetooth 4.0. Pro úložiště má deska slot MicroSD. Co je ještě zajímavé, je přítomnost zvláštního audio kodeku neboli vlastně integrované zvukovky. Jde o HD Realtek ALC4040, který by měl prý podporovat 192KHz a 24bitový zvuk. Ten lze vyvést 3,5mm jackem, přes HDMI, nebo přes S/PDIF, pro nějž jsou na desce připravené kontakty (musíte je však napájet).

Specifikace Asus Tinker Board (Zdroj: Hexus.net) Specifikace Asus Tinker Board (Zdroj: Hexus.net)

Podle Asusu má deska stejné určení jako Pi – pro výukové účely, kutilské projekty, případně pro různé aplikace internetu věcí („IoT“). Jako podporovaný operační systém je uváděn Linux a počítá se i s multimediálním centrem Kodi. Poněkud problematicky zní, že Asus pro desku vydá vlastní verzi Debianu, přičemž zkušenost praví, že různé vlastní forky jsou dlouhodobě problémem, neboť není možné jednoduše aktualizovat na novější jádra a distribuce. Nicméně se prý má pracovat i na rozšíření podpory na OpenSuse a Ubuntu.

KL24

Stav podpory různých čínských ARMů v hlavním stromu Linuxu a dalších navázaných projektech je často poněkud neuspokojivý. Zdrojem problémů by mohly být asi také ovladače pro GPU Mali. Tinker Board tak asi bude proti Raspberry Pi, které již má včetně grafického jádra slušnou podporu přímo v upstreamu, podobně jako ostatní alternativy poněkud slabší po stránce softwarové podpory a práce nutné k rozběhání.

V obchodech se Tinker Board objevil za ceny okolo 60 eur, tedy v přepočtu přes 1600 korun. Stojí tedy výrazně víc, než Pi i některé jiné čínské alternativy. Vzhledem ke komponentám navíc je ale navýšení prodejní ceny aspoň z části logické.

Byl pro vás článek přínosný?