Hlavní navigace

Asus se přiklání k FreeSync s monitorem MG279Q: IPS, 144Hz a 2560 × 1440

7. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologie FreeSync od AMD asi ještě chvíli bude dohánět náskok, který si Nvidia vytvořilo s G-Sync. Minulý měsíc AMD svou odpověď vypustilo s oficiální podporou v 11 monitorech od celkem šesti výrobců. Nyní si k nim může coby sedmého připsat také Asus, což nebude skalp bez významu. Tato firma je co se hráčských monitorů docela aktivní – ostatně také byla prvním partnerem Nvidie při vypuštění G-Sync. Dosavadní exkluzivita „zeleného“ řešení ale u Asusu teď skončí.

AMD nyní na svém Twitterovém účtu AMDGaming oznámilo, že Asus se zařadí mezi firmy nabízející v monitorech FreeSync s modelem MG279Q, což bude navíc zobrazovadlo docela atraktivní. Jedná se o 27" model s rozlišením 2560 × 1440 bodů, ovšem nikoliv na bázi technologie TN, ale s pohlednějším panelem IPS. Zároveň ale není omezen na maximální snímkovou frekvenci 60 Hz, ale umí běžet až na 144 Hz jako rychlé hráčské panely TN. Touto kombinací parametrů by tak měl být momentálně nejatraktivnější volbou mezi LCD s FreeSync. Chybí snad už jen rozlišení 3840 × 2160 bodů, nicméně to je vzhledem k nárokům na výkon GPU ve 4K možná i výhoda. Takové rozlišení by se už ani při 144 Hz nevešlo do kapacity DisplayPortu 1.2.

Asus MG279Q má oficiální podporu FreeSync
Asus MG279Q má oficiální podporu FreeSync

Podle prvních hodnocení FreeSync se zdá, že poměrně podstatným parametrem je, jakou má monitor minimální obnovovací frekvenci. Ideální je co nejnižší hodnota, neboť pod hodnotou minimální frekvence ztrácí vykreslování z plynulosti. U Asusu MG279Q je minimální frekvence údajně na hodnotě 40 Hz. Vzhledem k tomu, že se 144Hz panelem je monitor spíše zaměřen na vysoké FPS, asi jde o adekvátní číslo, do budoucna ale snad minimální podporované frekvence půjdou ještě dolů.

V tuto chvíli bohužel není jasné, kdy se MG279Q objeví na trhu, ani kolik za něj vyklopíte z peněženky nebo prasátka. Původně měl být v obchodech ještě v prvním čtvrtletí. To se zdá se stihnout nepodařilo (i když pár obchodů už jej má v ceníku), snad se ale reálné uvedení už příliš nezdrží.

Asus MG279Q: 120Hz IPS monitor s DisplayPortem 1.2a
Asus MG279Q (CES 2015)

O tom, že by se u monitoru MG279Q mohlo FreeSync objevit, už existovaly jisté náznaky. Asus jej původně ukazoval na CES 2015 a zde se novinářům podařilo zjistit, že podporuje DisplayPort 1.2a včetně volitelného rozšíření Adaptive-Sync, na němž FreeSync stojí. Přímo o podpoře FreeSync ovšem nebylo tehdy řečeno nic. Důvodem nejspíš bylo, že Asus k němu ještě neměl hotovou certifikaci a nechtěl raději předbíhat. Naštěstí se nepotvrdilo, že by Asus FreeSync oficiálně bojkotoval kvůli domnělým exkluzivním ujednáním s Nvidií.

 

CS24

Co se oné certifikace týče, neměla by být ve většině případů žádnou umělou překážkou – AMD ji údajně poskytuje zdarma. Nicméně FreeSync nemá ze strany grafické karty certifikování LCD nijak vyžadovat. Pro fungování má být potřeba toliko to, aby bylo k dispozici rozšíření Adaptive-Sync. Použít se tedy budou dát i monitory, které jej mají, ale z nějakého důvodu certifikaci nedostanou, nebo o ni výrobce ani nepožádá. Jen u nich asi nemusí být stoprocentní záruka, že vykreslování s proměnnou frekvencí funguje korektně.

Zdroje: PC Perspective, AMD