Hlavní navigace

Asus U46E: na dlouhé cesty (test)

1. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

Notebooky Asus řady U jsou dnes už poměrně širokou rodinou, která zahrnuje počítače různých úhlopříček a stylů - od nejmenších 12" minibooků s ULV procesory, přes 13" U36 (viz. naše recenze) sahá nabídka až po 15" výkonné stroje s přepínatelnými dedikovanými grafikami a plnokrevnými čtyřjádry. Přesto mají jeden společný jmenovatel - vysokou mobilitu. Všechny modely si tak zakládají na dlouhé výdrži na baterii, některé přidávají také výjimečně nízkou váhu či velmi tenký profil. Přestože najdeme u některých zástupců také výbavu, která by mohla naznačovat náklonnost k pracovnímu určení, jedná se stále o konzumní notebooky pro běžné použití.

Novými přírůstky do rodiny jsou 14" U46 a 15" U56, které sází především na vkusný, avšak praktický vzhled, v mnoha směrech tenké provedení a samozřejmě onu vysokou výdrž na baterii. Dnes se pro nás stane lokálním středobodem všeho dění právě 14" varianta U46E, jejíž předprodukční vzorek nám výrobce zapůjčil. Notebook se může pochlubit dvoujádrovým procesorem Core i5 druhé generace (Sandy Bridge) z business třídy, dostatečnou nadílkou paměti RAM, ale také 8článkovou baterií, která v souvislosti s výdrží prozrazuje hodně. I přesto, že se v České republice bude prodávat U46 ve verzi SV, tedy navíc s přepínatelnou grafickou kartou nVIDIA, pojďme se jako první u nás na novinku od Asusu podívat!

Vzhled

Rozměry U46E jsou veskrze příjemné (33,3 × 24,5 × 2,70 cm), pro zachování tenkého profilu při velkokapacitní baterii přistoupil výrobce k podobnému řešení, které jsme viděli už na U36 (a které používají i další výrobci) - na zadní straně základny najdeme hrb, který vyčnívá za displej. V zavřeném stavu s ním pak lícuje. Dodám jen, že notebook s 8článkovou baterií v ruce působí těžký (2,31 kg).

Celkově působí vzhled notebooku uceleně a příjemně, celý je navíc (až na lesklý displej) matný, v tomto směru se tak výrobce nedopustil téměř žádného prohřešku. Vzhled kombinuje černé plasty se stříbrnými povrchy s lehoučkým nádechem do zlata, ať už z plastu, nebo kovu; kovové části přidávají kružnicovou konturu, která díky známému optickému efektu působí luxusním dojmem, a tak si umím představit, že se bude notebook dobře vyjímat i vedle obleku a titanových hodinek. Ostré rysy s oblými okraji, které jsou mimochodem pro Asus typické, zase podtrhují tenký profil.

Klasickou pětici diodových ukazatelů, nově v bílé barvě, najdeme pod touchpadem, ty spojené s napájením jsou viditelné i při zavřeném víku displeje. První signalizuje napájení (v režimu spánku bliká), druhý připojený adaptér (při nabíjení svítí oranžově, nabitá baterie signalizovaná zeleně, nízký stav baterie oranžovým problikáváním), dále už pouze aktivita pevného disku, bezdrátových sítí a Caps Lock.

Kvalita zpracování a konstrukce       

Na kvalitu zpracování si nemůžu stěžovat - lícování jednotlivých dílů šasi je v pořádku, povrchová úprava rovněž. Mírné povrzávání je možné pozorovat pouze v oblasti optické mechaniky, což je ovšem zcela normální. Z pohledu konstrukce je na tom notebook velice dobře - základna, ačkoliv je (podle všeho) až na povrch opěrek zápěstí celá z plastu, vykazovala výbornou tuhost. Také extrémně tenké víko displeje (dle Asusu nejtenčí mezi 14" notebooky) má díky kovovým zádům tuhost vysoko nad očekáváním, ačkoliv ohýbat samozřejmě jde i s vadami v obraze. Podtrženo, sečteno - konstrukčně se U46 rozhodně povedla, problém jí určitě nebudou dělat ani dlouhé cesty.

Asus U46E
Cena 18 000 Kč vč. DPH (odhad)
Zapůjčil Asus
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-2520M
Frekvence 2,5 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,2 GHz
Operační paměť 8 GB (2×4 DDR3 1 333 MHz)
Pevný disk (velikost) 750 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 ot./min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 14"
Rozlišení displeje 1366 × 768
Grafická karta Intel HD 3000
Grafická paměť sdílená
Optická mechanika DVD+/-RW (Matshita UJ8A2ASW)
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth 3.0
Mobilní komunikace -
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) sluchátka, mikrofon, ethernet
Počet portů USB 2.0 2
Počet portů USB 3.0 1
Čtečka paměťových karet ano (SD/MMC/MS)
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 333 × 245 × 270 mm
Hmotnost 2,31 kg
Kapacita baterie (Wh) 89 Wh
Výkon napájecího adaptéru 65 W
Software
Operační systém Microsoft Windows 7 Professional 64 bitů
Další aplikace ASUS AI Recovery, ASUS FancyStart, ASUS LifeFrame3, ASUS Live Update, ASUS Power4Gear Hybrid, ASUS Secure Delete, ASUS SmartLogon, ASUS Splendid Video Enhancement Technology, ASUS WebStorage, ASUS Vibe 2.0, CyberLink Power2Go, Fast Boot, Game Park, Microsoft Office 2010 Starter, Nuance PDF Reader, Trend Micro Titanium Internet Security (trial), Windows Live Essentials 2011

Klávesnice, touchpad, porty

Klávesnice

Své místo si v Asusu U46E našla klasická šestiřadá chiclet klávesnice, kterou výrobce používá na více svých noteboocích. K rozvržení nemůžu mít žádné výrazné výtky - klávesnice disponuje vyhrazeným sloupcem kláves pro pohyb v textu vpravo, rozměrnými kurzorovými šipkami (ačkoliv za cenu toho, že i pravý Shift je redukovaný), horní řada je samozřejmě s poloviční výškou a mírným oddělením do bloků po čtyřech.

Klávesa Fn s viditelně modrým potiskem je na klasické pozici za Controlem, ovládá vedlejší funkce především v horní řadě (spánek, přepínač bezdrátových sítí, regulace jasu displeje, případně jeho vypnutí, přepínání obrazových výstupů, vypnutí touchpadu, ovládání hlasitosti), dále několik dalších funkcí (dublované přepínání režimů napájení, přepínání režimů barev displeje, aplikace pro snímání webovou kamerou a na šipkách ovládání multimédií). Náročnější uživatele potěší numerický oddíl kolem klávesy K.

Na klávesnici jsem si zvykl během několika minut, píše se na ní pohodlně. Jednotlivé klávesy mají sice striktně rovný povrch, klávesy jsou díky rozestupům jasně rozlišitelné. Zdvih je nižší, chod měkčí, odpor optimální. Velmi pozitivně hodnotím, že zvukový projev klávesnice je kultivovaný.

Mimo klávesnici je k dispozici už jen dvojice tlačítek - vlevo umístěné ve Windows přepíná napájecí profily, mělo by také dokázat notebook spustit v odlehčeném rozhraní Express Gate Cloud. Vpravo se nachází bíle podsvícené tlačítko napájení.

Touchpad

Pod klávesnicí vestavěný touchpad má lesklý rámeček, je mírně zapuštěný pod povrchem a od opěrek jej odlišuje jiný, mírně zdrsněný povrch, po kterém se velmi dobře pohybuje prstem. Dodavatelem řešení je ELAN, který na svých touchpadech zapracoval a dostal je tím do pohodlně použitelné podoby, ke které nemám žádnou významnou výtku (citlivost i přesnost je v pořádku, jen zřídka nechtěně zareaguje na náhodný dotyk). Upozorním, že ovladač spoléhá na gesta více prsty, a tak rolování jedním prstem už podporováno není, jde ale jen o zvyk.

Dvojice tlačítek pod dotykovou ploškou má lesklý stříbrný povrch, jejich chod je mělký a tvrdší, stisknout se sice dají po celé ploše, s hmatovou odezvou však pouze dál od jejich prostřední hranice. Dodám ještě, že jsou poměrně hlučná.

Porty

U46E je především snadno přenosný notebook s tenkým profilem, a tak mu potenciální uživatel musí odpustit mírně chudší konektorovou výbavu, ta však přesto pokrývá de facto všechny běžné potřeby, a tak byste na problém narazit neměli.

Velkou část levoboku zabírá dlouhý výdech chlazení, místo tak zůstalo pouze na analogový VGA výstup (1 680 × 1 050 bodů bez problémů v obraze, Full HD je už samozřejmě mírně rozmazané), dvojice USB (jeden USB 2.0, druhý USB 3.0 pro rychlý přenos dat, řadič Fresco Logic) a pár audio konektorů. Čelní hrana uprostřed ukrývá pouze čtečku paměťových karet (podporuje jak SD, tak MS). Místo napravo je silně zredukované kvůli optické mechanice, najdeme zde proto pouze gigabitový ethernet (Atheros), digitální multimediální výstup HDMI (Full HD i se zvukem samozřejmě bez problému) a druhý USB 2.0 port, který má podporu pro stálé napájení (za předpokladu připojeného napájecího adaptéru); tu je možné přepínat v BIOSu.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

V tenoučkém víku si našel místo 14" lesklý TN panel (InfoVision P140NWR1), který neoslní, ani neurazí. Tradičně průměrné jsou pozorovací úhly, stejně tak kontrast, ale vše odpovídá parametrům použité technologie a dnešnímu standardu. Barvy můžeme trochu oživit pomocí Fn+C předinstalovanou aplikací Splendid, která dá na výběr z několika režimů. Chválím tenký, matný rámeček. Výrobce tvrdí, že v české prodejní verzi bude i displej matný.

Víko displeje spojuje se základnou dvojice pantů s poměrně tuhým chodem, je však možné jej otevřít jednou rukou. Díky tuhosti se nesetkáme ani se sebemenším kyvem. I přes klasické rozvržení pantů je displej kvůli zadnímu hrbu možné otevřít pouze do úhlu 140¬∞.

Nad displejem najdeme ještě čočku VGA (640 × 480 bodů) webové kamery, která však nedisponuje indikací aktivity. Obraz sice příliš detailní není, zato má slušné barvy a obnovovací rychlost.

Zvukové možnosti

O veškerý zvuk, ať už pro vestavěné, analogové, nebo digitální zařízení, se stará v čipové sadě vestavěný HD kodek Realtek. Předprodukční Asus U46E disponoval pouze jedním, monofonním reproduktorem na zkosené čelní hraně pod pravou opěrkou, nicméně v prodejní verzi budou samozřejmě dva. I tak je možné usuzovat, že zvukový projev bude standardní kvality i běžné hlasitosti, provoz na měkkém povrchu výstup částečně dusí. Předinstalovaná je utilita Sonic Focus, která umí zvuk normalizovat, ladit, ale také více prokreslit.

Dodám jen, že vedle webové kamery najdeme ještě mikrofon, jehož záznam má pro videohovory použitelnou kvalitu, jen jej nepříjemně ovlivňují funkce redukce šumu.

Datové úložiště            

V testovaném vzorku U46E jsme našli 750GB mechanický pevný disk se 7 200 otáčkami a pro Seagate tradičně velmi slušnými přenosovými rychlostmi i přístupovou dobou (viz. grafy a testy v poslední kapitole). Teploty jsou v pořádku a běžně se drží výrazně pod 40¬∞C, vzhledem k výkonu (a běžné praxi s disky tohoto výrobce) je úložiště hlučnější.

CrystalDiskMark

Disk je z výroby rozdělený na dva uživatelsky přístupné oddíly (293GB C: s operačním systémem a 380GB disk D: pro data). Třetí 25GB oddíl je skrytý a obsahuje především tovární zálohu pevného disku.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Sony VAIO SB2L1E/W: 13,4", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • Toshiba Satellite L755: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • MSI GT680: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, 1500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Toshiba Tecra R850: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos 8951G: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GT 555M, HDD 750 GB, 5 400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad X1: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 8 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 128 GB SSD
  • Lenovo ThinkPad Edge E520: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI GE620: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Dell Vostro 3350: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6490M + Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Testovaná konfigurace svou výbavou cílila především na kancelářské využití a dlouhou výdrž baterie, pošilhávala dokonce i po pracovní třídě díky procesoru Intel Core i5-2520M, který kromě slušného výkonu svých dvou jader na 2,5 GHz (s Turbo Boostem až 3,2 GHz) přidává také plnou podporu bezpečnostních funkcí (včetně podpory šifrování AES-NI, což jasně dokazuje výsledek testu SiSoft Sandra 2011) a centrální správu vPro.

Cinebench

Procesor je dovybavený o 8 GB DDR3 RAM na 1 333 MHz a běžnou čipovou sadu HM65, která i přes business procesor dává jasně tušit, že mezi čistě pracovní notebooky U46E nemíří. Samozřejmostí je, že se v pouzdře procesoru ukrývá také integrované grafické jádro Intel HD 3000, které si kromě akcelerace HD videa (viz. DXVA Checker) poradí také s méně náročnými počítačovými hrami.

Celkově poskytuje Asus U46E více než dostatek výkonu pro všechny činnosti kromě hraní moderních počítačových her, pro které je přirozeně integrovaná grafická karta, byť výkonnostně srovnatelná s low-end dedikovanými čipy, stále příliš slabá. Notebook nebude uživatele zdržovat při kancelářské práci, ani při prohlížení internetu, či přehrávání HD videa na LCD televizi.

#DMark

V ČR prodávaná verze U46SV bude vybavena procesorem Core i5-2420M, 4 GB RAM a přepínatelnou grafickou kartou nVIDIA GeForce GT 540M se 2 GB vlastní paměti.

Provozní hluk a chlazení

Ventilátor je v Asusu U46E umístěný vlevo, širokým průduchem vypouští vzduch a nasává jej perforacemi umístěnými po celém rubu, především však uprostřed, a tak je při provozu na klíně nezakryjeme, což je velmi rozumné řešení. Větráček běží neustále, reálně není možné dosáhnout stavu, kdy by se vypnul, nicméně při bežné práci se točí pouze na nízkých otáčkách, a tak jej hravě přehluší pevný disk. Až při vysoké zátěži vynikne, stále se však jedná pouze o silný šum, který rozhodně není možné označit za nepříjemný.

Na chlazení si v podstatě nemůžu stěžovat. Při běžné práci (kancelář, surfování na internetu) se drží klasicky všechny komponenty do 45¬∞C, líc notebooku nepřesáhne 32¬∞C a rub pouze lokálně u ventilátoru dosáhne tělesné teploty. Po 45 minutách vysoké zátěže FurMarkem a Prime95 se teploty procesoru přiblíží 90¬∞C, rubové teploty vzrostou až na lokálních 50¬∞C pod ventilátorem (jinak je maximem 40¬∞C uprostřed šasi), nicméně opěrky rukou zůstávají stále na příjemných 30¬∞C, klávesy nedosáhnou ani tělesné teploty.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Sony VAIO SB2L1E/W: 13,4", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • Toshiba Satellite L755: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • MSI GT680: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, 1500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Toshiba Tecra R850: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos 8951G: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GT 555M, HDD 750 GB, 5 400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad X1: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 8 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 128 GB SSD
  • Lenovo ThinkPad Edge E520: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI GE620: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Dell Vostro 3350: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6490M + Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita          

Asus U46E nabízí klasickou dvojici bezdrátových adaptérů, ovšem integrovaných v jednom jediném zařízení. Karta Intel Centrino Wireless-N 1030 kombinuje Wi-Fi podporující standardy 802.11b/g/n a Bluetooth verze 3. Samozřejmostí je dnes už podpora bezdrátového přenosu obrazu Intel Wireless Display.

Hardwarový přepínač adaptérů bychom hledali marně, k dispozici je pouze klávesová zkratka Fn+F2, jednotlivé adaptéry vypínáme pomocí utility Wireless Console 3 spouštěné z oblasti oznámení u hodin.

Napájení a výdrž

Testovaný kus byl vybaven nejsilnější Li-Ion baterií, kterou Asus k U46 dodává - 8článkem s 89 Wh (váha 439 g), která z těla notebooku přirozeně vystupuje směrem dolů zhruba o 1 cm, čímž základnu rovněž mírně nadzvedává. O nabíjení baterie se stará kompaktní 65W adaptér (331 g i s kabeláží), který dobije baterii do 90 % za zhruba 2 hodiny, stovky dosáhne pod 2:45. Adaptér se při tom zahřeje až na 59¬∞C, což je trochu víc, než je běžné.

Výdrž - idle

Díky silné baterii a v mnoha směrech úspornému procesoru Intel Sandy Bridge podávala U46E v našich redakčních testech (50% jas, Wi-Fi aktivní) skutečně velmi nadstandardní výsledky, i když bych si uměl představit spotřebu ještě o kousek nižší. Při nicnedělání vydržel notebook bez pár minut 8 hodin, běžná spotřeba se držela kolem 10 W. Přijde-li na řadu náročnější kancelářské vytížení (surfování na internetu, hodina online videa), po nabíječce musíme sáhnout až za více než 5,5 hodiny při běžné spotřebě 12 W (při přehrávání flashového videa 15-17 W). Při běžném použití se můžeme spolehnout na 6-7 hodin práce na baterii. Výdrž by byla jistě ještě lepší, kdyby notebook nebyl vybaven dvěma moduly RAM, jak to bude u prodejní verze.

Výdrž - web

Maximální zátěž na baterii spotřebovává nejvýše 52 W. Z elektrické sítě si notebook připojený na napájecí adaptér řekne při nicnedělání o 14 W, v běžné zátěži do 20 W, zatížíme-li počítač kombinací FurMarku a Prime95, dostaneme se až na necelých 70 W (samotný FurMark 25-32 W, Prime95 50-60 W).

Notebook nabízí předinstalovaného správce napájení Power4Gear Hybrid, který přímo spolupracuje s možnostmi úspory energie už na úrovni hardware. Umožňuje vybírat mezi čtyřmi napájecími profily (vysoký výkon, multimédia, kancelář a úspora energie). Je možné automaticky zakazovat některá zařízení (webovou kameru či optickou mechaniku, což chválím). Ve výchozím nastavení se při spořivém profilu také zcela vypne rozhraní Aero, miniaplikace a nastaví se úsporné pozadí Plochy.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Sony VAIO SB2L1E/W: 13,4", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • Toshiba Satellite L755: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • MSI GT680: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, 1500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Toshiba Tecra R850: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos 8951G: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GT 555M, HDD 750 GB, 5 400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad X1: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 8 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 128 GB SSD
  • Lenovo ThinkPad Edge E520: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI GE620: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Dell Vostro 3350: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6490M + Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.

Linux, Dodávaný software, Zabezpečení a záruka, Zhodnocení

Linux

Linuxová distribuce Ubuntu 11.04 spuštěná z Live CD si s U46E rozuměla poměrně dobře. Stručně řečeno fungovalo vše kromě některých klávesových zkratek (ovládání zvuku, vypínání touchpadu a samozřejmě nefungovaly všechny zkratky spojené se speciálními utilitami Asus).

U připravované verze U46SV bude pod Linuxem přirozeně problém s přepínáním grafických karet. Otázka je, co v souvislosti s tím bude možné provést v BIOSu.

Dodávaný software

V testovaném vzorku U46E byly předinstalované 64bitové Microsoft Windows 7 Professional, U46SV nabídne samozřejmě edici Home Premium. Přítomné bude rovněž rychlé linuxové rozhraní Express Gate Cloud startující během několika vteřin, to však nebylo možné na předprodukčním kusu spustit.

Mezi předinstalovaným software naštěstí nenajdeme až takové množství zbytečností. Kromě ovladačů a dalšího obslužného software nechybí Microsoft Office 2010 Starter, Windows Live Essentials 2011, zkušební verze Trend Micro Titanium Internet Security, vypalovací software Cyberlink Power2Go či Nuance PDF Reader. Přímo od Asusu stojí určitě za zmínku aplikace sledující aktualizace software od výrobce Live Update, určitě potěší i optimalizační nástroj startu Windows Fast Boot. Předinstalované je též zábavní centrum AsusVibe 2.0 a online úložiště pro zálohování WebStorage s integrací do průzkumníka.

Zabezpečení a záruka

Čtečku otisků prstů v nové U46 nenajdeme, a tak je zabezpečení pouze na nejnižší možné úrovni prostřednictvím hesel BIOSu po spuštění počítače či přístupu k pevnému disku. Ve Windows je dostupná aplikace SmartLogon pro přihlašování pomocí obličeje, program dokáže také notebook automaticky zamknout nebo vypnout displej, pokud není detekován uživatel. Všechny tyto procesy jsou za dobrého osvětlení překvapivě velmi svižné, notebook se navíc umí učit a při nerozpoznání uživatele a jeho následném ručním přihlášení si ukládá nové fotky, po určité době je tak systém poměrně použitelný.

webcam Snímek webové kamery

Záruka je dle vyjádření výrobce dvouletá, a to s mezinárodním pokrytím. Tu je možné rozšířit o další rok. Pozitivní zprávou je měsíční garance nula světlých pixelů na displeji.

Zhodnocení

Asus U46E je velice povedený, vkusný konzumní 14" notebook pro časté přenášení, který by teoreticky mohl díky praktickému provedení padnout do oka také uživatelům hledajícím základní pracovní stroj, oželet by však museli především pokročilejší zabezbečení, což je asi také důvod, proč jej v tomto segmentu Asus nenabízí. Notebook se vyznačuje kvalitním provedením šasi, které kombinuje dobře navržené, pevné plasty s troškou kovu, celkem příjemný je i relativně tenký profil. Pozitivně musím hodnotit také chiclet klávesnici, na které se dobře píše, a polohovací zařízení. Jednoznačně potěší baterie s vysokou kapacitou, protože díky ní získává notebook skutečně výrazně nadstandardní výdrž i s plnokrevným procesorem Core i5. Pozitivní hodnocení završuje povedené chlazení s kultivovaným, relativně tichým chodem a chladnými opěrkami za všech okolností, i když v plné zátěži se rub základny umí samozřejmě zahřát.

V souvislosti s negativy jsem se podobně jako v případě U36JC dostal do slepé uličky, protože se mi hledají jen velmi těžko, zvláště přihlédnu-li k určení přístroje. Stěžovat si na průměrný displej by bylo nefér, navíc v prodejní verzi by měl mít matný povrch. Vytýkat vyšší hmotnost také nelze, protože 8článková baterie - marná sláva - logicky něco váží. Pokud bych kritizoval hlučná tlačítka touchpadu s lesklým povrchem, byl bych už asi opravdu za hnidopicha. A tak asi jedinou výtkou, ačkoliv nepříliš relevantní, zůstává pouze základní konektorová výbava.

Děkuji společnosti VOR, s.r.o. za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky, jmenovitě panu Pavlu Skálovi.

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže   

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 14 914
3DMark06 (body) 4 216, SM2.0: 1 554, SM3.0: 1 744, CPU: 1 933
3DMark Vantage P1 904, GPU: 1 566, CPU: 5 401
PC Mark Vantage 7 665, Memories: 4 050, TV and Movies: 4 287, Gaming: 3 637, Music: 7 229, Communications: 10 096, Productivity: 6 308, HDD: 4 166
HD Tune 2.55 (MB/s; ms) 56,2 - 115,5 MB/s, ~89,1 MB/s, Přístupová doba: 15,4 ms
AS SSD Copy-Benchmark ISO: 56,11 MB/s, 19,14 s, Program: 44,54 MB/s, 31,59 s, Game: 46,43 MB/s, 29,74 s
SiSoft Sandra 2011 Aggregate Arithmetic Performance: 39,75 GOPS, Dhrystone: 45,86 GIPS, Whetstone: 34,46 GFLOPS, AES256-ECB ALU: 5,63 GB/s, Aggregate Memory Performance: 17,73 GB/s
Crystal Disk Mark 3 (MB/s) Seq: 109,0 / 106,7, 512K: 34,09 / 48,33, 4K: 0,407 / 0,719, 4K QD32: 0,953 / 0,682
Devil May Cry 4 19,58 / 14,39 / 22,39 / 15,30 FPS (D)
Cinebench R11.5 OpenGL: 10,83 FPS, CPU Single/Multi Core: 1,21 / 2,77 pts.
x264 BenchMark HD v3.0 (1 pass/2 pass) 58,28 / 15,21 FPS
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 0:59 min.
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:41 min.
WM9 Encoder (čas) 2:17 min.
Windows 7 Experience Index Procesor: 5,7, Paměť RAM: 7,1, Grafika: 5,7, Herní grafika: 6,2, Pevný disk: 5,9
Výdrž web (čas) 5:39 (~12 - 17 W)
Výdrž idle (čas) 7:56 (~10 W)
Herní testy  
TM Nations Forever 13,8
FarCry 2 (Very High) 7,88 FPS (4,27 - 13,31)
World in Conflict demo 4 FPS (2 - 10)
Crysis demo GPU: 7,39 FPS (3,87 - 8,60)

CPU - Z 1

CPU - Z 2

CPU - Z 3

CPU - Z 4

CPU - Z 5

CPU - Z 6

CrystalDiskInfo

DXVA

GPU - Z

Speccy

Teploty

Teploty

Teploty

Teploty

KL24

Teploty

Teploty

Byl pro vás článek přínosný?