Hlavní navigace

Asus UL30JT: rozený cestovatel

28. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, porty, displej

Plusy a mínusy

+ Pevné a kompaktní tělo

+ Grafický i výpočetní výkon

+ Dlouhá výdrž na baterie

+ Kvalitní klávesnice

+ Nvidia Optimus

- Neoddělený touchpad

 - Lesklý displej

Notebook Asus UL30J jasně ukazuje, kudy by se mohly ubírat cesty notebooků s úhlopříčkou 13,3". Tyto notebooky jsou již dostatečně velké, aby se do nich vešly dostatečně výkonné komponenty, zároveň ale i dostatečně malý na to, aby se s ním dalo pohodlně cestovat. Vždyť hliníkové tělo notebooky má rozměry jen 322 × 233 × 15-25 mm a celková hmotnost se vejde pod 1,5 kilogramu. Takto malých rozměrů bylo docíleno mimo jiné i díky vystrnadění optické mechaniky mimo tělo notebooku.

Vzhled

Po stranách má Asus UL30JT dostatek portů. Zadní strana je tradičně vyhrazena baterii, v tomto případě 5 600 mAh, boky pak obsadily rozšiřující porty. Na pravé straně najdete audiokonektory (výrobce je naštěstí neosadil na přední stranu, kde by při cestování tlačily do nechtěných míst), dva USB porty a síťový konektor. Levá strana je pak vyhrazena pro HDMI výstup doplněný jedním D-Sub a USB konektorem.  Na přední hraně jsou umístěny stavové diody, ze spodní části pak dvojice reproduktorů.

 

 

 

Jakmile odklopíte tenké víko, v němž se ukrývá 13,3" displej s rozlišením 1366 × 768 a LED podsvícením. Displej je velmi povedený i dobrými pozorovacími úhly. Jas je možné nastavit v dostatečném rozsahu, který bude vyhovovat práci za slunečného dne i v noci. Trochu mi vadilo jeho celolesklé provedení, které je velmi náchylné k odleskům. Nad displejem se nachází webkamera s rozlišením 2 MPx doplněná mono mikrofonem.

Klávesnice, touchpad, zpracování

Klávesnice a touchpad

Nechybí ani velmi pohodlná klávesnice s dostatečně velkými tlačítky a dobrým uspořádáním. V levém rohu najdete místo Fn klávesu Ctrl, zpětné lomítko také zbytečně nezkracuje levý Shift. Pravda ale je, že tento notebook je v US verzi a v národní se může rozložení klávesnice bohužel lišit. Škoda jen malého odskočení skupin funkčních kláves a neoddělení šipek od zbytku klávesnice.

Ani u tohoto notebooku nemůže chybět tradiční součást - touchpad. Ten je v podání Asusu multidotykový a umožňuje pomocí gest provádět základní operace, jako je zoomování, posouvání v dokumentech apod. Na pohled vypadá touchpad velmi pěkně, od okolí jej rozeznáte pouze pomocí tečkované plochy. To s sebou přináší i jisté problémy, protože se můžete často přistihnout při tom, že prstem šudláte mimo jeho plochu. V případě cestovního notebooku bych také o hodně více ocenil kromě touchpadu i ovládání pomocí trackpointu v klávesnici. Když totiž sedíte s tímto notebookem v letadle, musíte mít ruce nepřirozeně zkroucené, abyste mohli kurzor vůbec ovládat.

 

 

Co se týče přímo ovládání funkcí pomocí funkčních kláves, tak máte k dispozici tradiční možnosti - uspání, zapnutí/vypnutí Wi-Fi a Bluetooth, nastavení jasu displeje, spuštění prezentačního režimu, vypnutí touchpadu nebo ovládání hlasitosti. Pokud stisknete Fn + V, spustí se aplikace Lifeframe 3, která slouží pro práci s integrovanou web kamerou. Kombinací Fn + C pak přepínáte mezi pěti režimy displeje. K dispozici je Normal, Game,Vivid, Theater a Soft. V levém horním rohu je umístěna speciální klávesa pro přepínání mezi režimy TwinTurbo mode a High Performance.

 

Pokud se zaměříte na samotné šasi, tak to je příjemně pevné, nikde nic nevrže, za což vděčí i svým menším rozměrům. Jako drobnou nevýhodu vidím jen v tom, že displej nelze odklopit až o 180¬∞, ale jen o 135¬∞. Nejedná se však o závažný nedostatek, jsou notebooky, které jsou na tom o poznání hůře.

Konfigurace, výkon, grafické karty

Výkon vhodný do terénu

Pokud nahlédnete pod kapotu, tak zde tepe velmi zajímavý procesor Intel Core i5 520UM se základním taktem 1,07 GHz. Tato frekvence ale není rozhodně konečná, protože díky Turbo efektu je ji možné v zátěži zvýšit až na 1,86 GHz. Díky takto nízkým frekvencím a 32nm výrobnímu procesu se maximální TDP scvrklo na pouhých 18 W, při běžném provozu to však bude určitě i podstatně méně. Po stránce výkonu také příliš strádat nebudete, protože procesor dokáže pracovat až se čtyřmi vlákny současně. Má dvě fyzická jádra, která ještě podporuje HyperThreadingem. Nechybí ani podpora virtualizace nebo EIST (Enhanced Intel Speedstep Technology).

Procesoru sekundují celkem čtyři gigabyty operační paměti DDR3 a velký 640GB pevný disk. Tato kombinace již stačí i na velkou zásobu filmů a hudby i pro náročné cestovatele. O operační paměť nejste navíc nijak ochuzeni, protože výrobce nasadil 64bitový operační systém Windows 7 Home Edition. Pokud zatoužíte po optické mechanice, budete muset investovat do externí. V těle notebooku ji nenajdete.

 

 

Optimální Optimus

Zajímavým způsobem je v tomto případě řešena grafická karta, respektive karty. Ty totiž najdete v notebooku rovnou dvě - Intel GMA HD a Nvidia 310M. Asus v tomto případě využívá technologii Nvidia Optimus, která se v praxi velmi dobře osvědčila. Uživatel vůbec nemusí přemýšlet nad tím, kterou grafickou kartu chce používat. Přepínání probíhá zcela automaticky dle právě prováděné úlohy. Přepnutí si všimnete jen na zlomek sekundy, kdy dojde k problíknutí obrazovky. Grafické jádro Nvidie je tak možné používat při hraní her, sledování videa nebo při požadavcích na CUDA výpočty. Ovladač pro Optimus totiž sleduje volání Direct3D, DXVA a CUDA a dle toho přepíná mezi integrovanou a Nvidia grafikou. Více se o technologii Optimus můžete dočíst v tomto článku.

 

Pro hraní her na notebooku výkon grafiky od Nvidie bahatě stačí, kde se ale tato skutečnost projeví nepříjemně, je výdrž na baterie. Zatímco s integrovanou grafikou, sníženým jasem displeje a bez Wi-Fi  s Bluetooth lze dosáhnout více než sedmihodinové výdrže, s grafikou od Nvidie a při hraní her se stěží přehoupnete přes tři. Je to zkrátka daň za výkon, kterou je nutné platit za všech okolností a vždy bude záležet jen na tom, jaké úkony budete na notebooku provádět. I tak je vzhledem k výkonu notebooku výdrž velmi slušná. Zahřívání se také drží v poměrně dobrých mezích a ani při dlouhodobé práci s notebookem na klíně nebudete mít stehna upečená do zlatova.

Hlučnost chlazení, celkové hodnocení, konfigurace, cenové srovnání

S výkonem také úzce souvisí i hlučnost. Při kancelářské práci o notebooku v podstatě nebudete vědět, občas se projeví jen slabším odfouknutím. V zátěži se ale odfouknutí promění ve stabilní odvětrávání, které se projevuje sice poměrně kultivovaným, ale bohužel trvalým zvukem. Ten naštěstí nedosahuje vyšších frekvencí, takže je poměrně snesitelný.

Když už máme za sebou hodnocení jednotlivých částí notebooku a jejich výkonu, je nyní třeba na Asus UL30JT nahlédnout také jako na jeden funkční celek. A z tohoto pohledu vychází tento notebook asi nejlépe. Komponenty jsou vhodně sladěny, žádná z nich přehnaně výkon notebooku nebrzdí (ano, dokázal bych si místo konvenčního disku představit moderní SSD) a po stránce designu lze tvůrcům vytknout také jen málo. Asus UL30JT je zkrátka velmi povedeným notebookem, který vás svým výkonem nezklame v kanceláři, při hraní her, ani při sledování HD filmů. Navíc je umístěn ve velmi pěkném hliníkovém těle, které se vyznačuje malými rozměry a nízkou hmotností.

 

 

Na úplný závěr si necháme tradičně hodnocení ceny. Pokud zadáte do vyhledávačů cen výraz UL30JT, naběhnou vám zatím notebooky s trochu odlišnou konfigurací. Námi testovaný model obsahuje procesor Core i5 520UM, zatímco v nabídkách obchodů je verze s procesorem Core i5 430UM. Ten má základní frekvenci 1,2 GHz, která může být pomocí funkce Turbo zvednuta až na 1,73 GHz. Základní frekvence je tak o 133 MHz vyšší, než u námi testovaného modelu. Zbývající parametry procesoru jsou již shodné. Lze tedy předpokládat, že notebooky s procesorem 520UM se na našem trhu ani neobjeví.

 

Samotná cena se pak pohybuje kolem 22 500 Kč, což lze vzhledem k poměrně bohaté konfiguraci i dobře zvolenému operačnímu systému snadno akceptovat. Konkurence ale nikdy nespí a tak za vlemi podobné peníze můžete pořídit např. Acer Aspire TimelineX 3820TG-434G64MN s dedikovaným Radeonem HD 5650 nebo Toshibu Satellite Pro U500-1E6 s Nvidií 310M. Toshiba sice má displej s nižším rozlišením (1280 × 800 px), na druhou stranu obsahuje jako jediná integrovanou optickou mechaniku. To se ale projevilo na její hmotnosti, která překračuje 2 kg. Ačkoli konečný výběr tak bude stejně otázkou osobních preferencí, Asus UL30JT by z něho rozhodně neměl vypadnout.

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže


Asus UL30JT 13,3"

Cena

cca 22 500 Kč s DPH

Zapůjčil

Asus CZ, www.asus.cz

 

CS24

Specifikace

Procesor

Intel Core i5 520UM 1,066 GHz, TurboBoost až 1,866GHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDRIII 1066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

640 GB

Pevný disk (rychlost)

7 200 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika

n/a

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

13,3

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Nvidia GeForce 310M

Grafická paměť

512 MB

Wi-Fi

802.11b/g/n-draft

Bluetooth

2.1 + EDR

Mobilní komunikace

n/a

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Professional 64bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, eSATA (USB combo), audio

Počet USB portů

3 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, MMC, MS

Rozměry

322 × 233 × 15 - 25 mm

Hmotnost

1,50 kg

 

Výsledky testů

3DMark03 (body)

3438, CPU 520

3DMark05 (body)

2371, CPU 5510

3DMark06 (body)

3348, CPU 1978, SM 2.0 1299, SM 3.0 1235

PCMark05 (body)

6558, CPU 7297, MEM 6261, GPU 4268, HDD 5983

PCMark Vantage (body)

4603, Mem 2447, TV & Mov 3139, Gaming 2718, Music 5241, Communic. 3762, Product. 4371, HDD 3550

HDTune (MB/s; ms)

Average: 71,3, Access: 17,7

Cinebench 11.5 

OpenGL 1,24 fps / CPU 1,59 pts

Windows Experience Index

4,9, CPU 6,5, Mem 7,2, GPU 4,9, Game 5,9, HDD 5,9

CrystalDisk Mark 3

Seq 84,93 / 80,58 MB/s, 512k 30,34 / 36,96 MB/s, 4k 0,337 / 0,789 MB/s, 4k-QD32 0,787 / 0,748 MB/s

Devil May Cry 4

47,29 / 32,77 / 53,2 / 33,96

DivX Converter

48:20 min.

Windows Experience Index

4,9

Výdrž web* (čas)

4:37 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

6:41 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

3:18 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní