Hlavní navigace

Asus uvedl nové zvukovky: Herní Xonar U7 Echelon a Xonar D-KaraX pro pěvce

27. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V závěru minulého týdne společnost Asus opět o něco rozšířila své portfolio zvukových karet značky Xonar. Sestavu rozšiřuje jeden externí a jeden klasický interní model, jejichž společným rysem je to, že jsou určeny pro trochu specifickou klientelu.

Asus Xonar U7 Echelon je osmikanálová (7.1) externí zvukovka pro rozhraní USB a designem i funkcí je určená pro příznivce akčních her. Nepoužívá nezávislé napájení, takže ji lze používat třeba i s notebookem bez elektrické sítě. Fyzicky je založena na modelu Xonar U7, od nějž by se novinka měla odlišovat softwarovou výbavou. Liší se také povrchová úprava, U7 Echelon je pokryt maskáčovým vzorem. Jak „stylová“ takový vzhled je, nechám na uvážení.

 Asus Xonar U7 Echelon
Asus Xonar U7 Echelon

Vnitřnosti zděděné po Xonaru U7 znamenají čip C-Media 6632A a převodník Cirrus Logic CS4398. Asus pro U7 Echelon uvádí odstup signálu od šumu 114 dB při přehrávání a 110 dB na vstupu (hodnotu beru ze specifikací běžného U7). Karta samozřejmě umí 24bitovou přesnost a podporuje i vzorkovací frekvenci 192 KHz, a to jak při nahrávání, tak při přehrávání. Co se výstupů týče, máte k dispozici tři 3,5mm jacky a dvojici konektorů CINCH pro stereofonní reproduktory. Dále je vyveden ještě koaxiální výstup S/PDIF a vepředu dvojice jacků pro mikrofon a sluchátka (podle Asusu je Xonar U7 Echelon stavěn na provoz ideálně se sluchátky o impedanci 32–150Ω). Na krabičce pak je možno ručně regulovat jak hlasitost přehrávání (zmáčknutím kolečka by se mělo dát přepínat mezi reproduktory a sluchátky), tak mikrofonu.

Asus Xonar U7 Echelon
Asus Xonar U7 Echelon

Aby karta nebyla jen jinak namalovaným původním modelem, přihazuje Asus ještě speciální software. Jednak je to Sonic Studio Pro (různá nastavení zvuku, například ekvalizér, či zapnutí údajně pokročilého algoritmu na potlačení šumu z mikrofonu). Zajímavější záležitostí je pak Sonic Radar, což je utilita, která vám do her přidá zvláštní panel, na němž vám ukazuje, odkud přicházejí herní zvuky. Můžete tak „vidět“ například kroky, výstřely a podobně (tento lokátor je nastavitelný, takže lze zvýraznit některé typy zvuků).

  Pomůcka Sonic Radar mírně zavání cheatováním
Pomůcka Sonic Radar mírně zavání cheatováním

Utilita by si tyto informace měla zjišťovat přímo z herního engine. Díky lokalizaci zdrojů zvuku pochopitelně rychleji zareagujete na přítomnost nepřátel či jinou neplechu ve hře. Osobně bych ovšem Sonic Radar již považoval za podvádění. Pravda, tato pomůcka sice jen zprostředkovává informaci, kterou tak jako tak slyšíte. Nicméně pokud vám rovnou vizualizuje zdroj zvuku, je to něco úplně jiného, než kdybyste ho sami rozpoznali přímo z audia. Jedná se proto o nerealistické usnadnění hry, což v multiplayeru asi protihráče nepotěší.

 

Druhou novou zvukovkou je pak Xonar D-KaraX, což je záležitost určená zejména pro fanoušky zpěvu karaoke. Tato zábava je v některých zemích východní Asie (kde je Asus koneckonců doma) docela populární, takže asi existuje slušná skupina lidí, kteří by si něco takového mohli pořídit domů. Xonar D-KaraX by zdá se měl být toliko adaptací loňské karty Xonar D-Kara (která byla určená pro sběrnici PCI) na slot PCI Express ×1. Zdá se, že je nadále použit čip CMI CM8786 a DSP Cirrus Logic CS47028C. Karta je osmikanálová a údajně dosahuje odstup signálu od šumu 106 dB (Asus bohužel uvádí jen hodnotu pro výstup). Podporuje vzorkovací frekvence do 96 KHz a 24bitové rozlišení.

Asus Xonar D-KaraX
Asus Xonar D-KaraX

KL24

Hlavní devizou karty (vedle podpory různých audio filtrů uzpůsobených pro karaoke) má být zejména nízké zpoždění při zpracování vstupního signálu a při přehrávání. To je pro aspirujícího zpěváka důležitá věc. Mixování zpěvu do přehrávané hudby se totiž nesmí zpozdit o významnou dobu, jinak bude pochopitelně výsledek katastrofální. Dle velmi podobného PCB soudím, že karta neprošla zásadními změnami (třetí čip bude zřejmě můstek), takže by se „výkony“ modelu Xonar D-KaraX snad měly velmi podobat tomu, co předvádí zmíněná karta Xonar D-Kara.

Zdroj: TZ Asus (techPowerUp: 1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?