Hlavní navigace

Asus uvedl X99 mATX Workstation desku s duální síťovkou, Wi-Fi a USB 3.1

28. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uplynul již skoro rok od doby, kdy Asrock představil svoje první micro ATX desky s chipsetem X99. Asus nyní vyplňuje mezery ve své nabídce a uvádí zajímavou mATX desku X99M-WS řady Workstation. Jak už název napovídá, desky této řady jsou určené do pracovních/výpočetních stanic nebo menších serverů. Nikoho zřejmě nepřekvapí adekvátně vysoká cena, rozšířená výbava, přidané funkce v UEFI anebo decentní či mdlý vzhled (chcete-li).

Psali jsme:

X99M-WS je postavena na nejnovějším chipsetu X99 platformy LGA2011 třetí generace. Vzhledem k menším rozměrům jsou k dispozici pouze čtyři sloty DIMM pro DDR4 s podporou 16 GB modulů, lze tedy osadit až 64 GB RAM. Podpora ECC a RDIMM zatím nebyla potvrzena, i když funguje pouze s Xeony. PCIe sloty zůstaly pouze tři, ovšem všechny jsou ve verzi 3.0 a poskytnou plnou rychlost ×16/×16/×8 nebo ×8/×8/×8 při osazení nejslabšího Core i7 5820K. Pro jiné přídavné karty zde najdeme ještě jeden PCIe slot ×1. V každém případě na desku osadíte maximálně dvě dvouslotové grafické karty. Za zmínku ještě stojí přídavné napájení slotů pomocí klasického šestipinu PCIe pro grafiky.   

Osmnáct jader? Proč ne

Podpora je zajištěna pro všechny procesory Haswell-E/EP, kde najdeme například i osmnáctijádrový Xeon. Osmifázová napájecí kaskáda a její chlazení je dostatečně dimenzována pro nejvýkonnější procesory. Žebra mají mezi sebou malé rozestupy, vzdáleně mi připomínají chlazení z herních notebooků. Proti klasickým, lépe řečeno designovým chladičům je tento koncept jistě efektivnější, především při velkém tlaku vzduchu. Chlazení samotného chipsetu je ochuzeno o heatpipe s menším pasivem, opět kvůli menším rozměrům.

Integrovaná zvuková karta je postavena na běžném Realteku ALC1150 s operačním zesilovačem NE5532 a filtrací elektrolytickými kondenzátory Nichicon "Fine Gold" – nic vyjímečného, co by stálo za řeč. Na desce jsou dvě gigabitové síťovky Intel I210. Vzhledem k přítomnosti Wi-Fi 802.11 AC a Bluetooth 4.0 tipuji, že nepůjde používat současně dva ethernetové vstupy společně s Wi-Fi, zkrátka jedna síťovka má režii WLANu současně s druhým ethernetem. 

 

Už v úvodu jsem naznačil, že výbava Workstation desek je bohatá. Nic na tom nemění ani tento model. Pro disky nabídne běžných šest portů SATA 6 Gb/s a zatím nepříliš úspěšné SATA-Express bylo vynecháno, slot M.2 pro SSD naštěstí nechybí. Na zadním I/O panelu najdeme dvě USB 3.1, čtyři USB 3.0 a dvě USB 2.0. Chybí zde pouze miniaturní USB typ-C. Dále tu máme stařičký PS/2, tlačítko pro obnovu biosu, dvakrát gigabit ethernet, tři výstupy pro anténu Wi-Fi a analogový osmikanálový výstup včetně S/PDIF Toslink. 

KL24

Cena ani dostupnost není zatím známa. Naskladnění v ČR předpokládáme během srpna.

Zdroje: TPU

Byl pro vás článek přínosný?