Hlavní navigace

Asus VivoTab RT: Ořezaná Windows ve známém těle (recenze)

19. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování

Asus jde se svými tablety poněkud odlišnou cestou než ostatní výrobci. V jeho portofoliu hrají prim zařízení, ke kterým je možné připojit klávesnici. To je případ úspěšné řady Transformer, kde jsou všechny modely vybavené Androidem. Svůj osvědčený koncept a design však Asus využil i pro stroje s Windows. Plnohodnotné Osmičky najdete na Asus VivoTab TF810, který je poháněn dvoujádrovým Atomem. My jsme však otestovali druhou verzi – VivoTab RT, která je poháněna ořezanou verzí nejnovějšího systému Microsoftu.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

Osvědčený design

V předchozích recenzích Transformerů jsme k designu mnoho výhrad neměli, a protože Asus ve svém konceptu mnoho nezměnil, podobné hodnocení se dá očekávat i zde. Začneme samotným tabletem bez klávesnice.

Při prvním setkání nadchne především svoji hmotností – ta má hodnotu 525 g a v rukou působí velmi příjemně. Tomu napomáhá i tloušťka 8,3 mm, což je o milimetr méně než v případě poslední generace iPadu. Na rozdíl od něj se však jedná o tablet s poměrem stran 16:9 a má tedy o něco menší plochu displeje.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

Na přední straně najdete kromě dominantního displeje senzorové tlačítko pro přepnutí do Metra, popřípadě uspání aplikace. Asus skvěle vyřešil detekci dotyků na toto tlačítko. Po dobu používání se mi snad nestalo, že bych jej zmáčknul omylem. Pokud přes něj pouze přejedete, nic se nestane. A v případě, že tablet uchopíte v místě, kde se tlačítko nachází, přístroj zavibruje a vy můžete odsunutím prstu zamezit minimalizování aplikace. Naopak když senzorové tlačítko se symbolem Windows déle přidržíte v uspaném stavu, tablet se probudí.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

Nad displejem nesmí chybět kamerka pro videohovory (podivně posunutá k pravému okraji) a také senzor okolního světla sloužící pro regulaci podsvícení displeje. Dobrým dojmem působí také zahnuté okraje na přední straně, které plynule navazují na krycí sklo displeje. Podobný prvkem známe třeba z Lumií od Nokie.

Parametry
Cena (64 GB, 3G) 20 900 Kč včetně DPH
Asus VivoTab RT
procesor Nvidia Tegra 3 T30 (1,3 GHz)
operační systém Windows RT
displej 10,1", IPS, 1366 × 768
interní úložiště 32/64 GB
operační paměť 2 GB
bezdrátová konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth, NFC, GPS
konektory microHDMI, microSD, 3,5mm audio, USB
rozměry 262 × 170 × 18 mm (s klávesnicí)
hmotnost (s klávesnicí) 1,07 kg
hmotnost (bez klávesnice) 525 g

Na levé hraně najdete microHDMI schovaný pod gumovou záslepkou, slot na microSD kartu a také posuvné tlačítko pro odpojení od klávesnice. Na protilehlé straně pak objevíte dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a 3,5mm audio konektor pro připojení sluchátek. Horní hrana ukrývá tlačítko pro zapnutí/uspání tabletu, zdířku pro tvrdý restart a štěrbinu mikrofonu. Na spodní straně pak nesmí chybět mechanismus pro připojení ke klávesnici a související dokovací konektor. Ten je proprietární a liší se od předchozích Transformerů koncem zahnutým do pravého úhlu.

Na zádech tabletu se nachází čočka fotoaparátu s obrazovým rozlišením 8 MPx a přisvětlovací diodou. Zadní strana je z větší části vyrobena z broušeného hliníku, který je pro tuto řadu tabletů  typický. V části kolem fotoaparátu pak najdete vroubkovaný plast v o něco tmavším odstínu. Na něm se nachází i nálepka s logem NFC, která dává tušit přítomnost antény této technologie.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

Stereo repráčky jsou pak schované za jemně dírkovaným krytem na obou stranách zad. Konstrukčně nemáme samotnému tabletu prakticky co vytknout, působí velmi sympatickým dojmem a s použitými materiály rozhodně nehrozí žádné skřípění plastů.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

Displej, dokovací klávesnice

1366 × 768 na jedenácti palcích stačí

Ještě, než se dostaneme ke druhému dílu skládačky se zastavíme u další chlouby tabletu – displeje. Ten používá panel IPS (označovaný jako Super IPS+), díky čemuž nabízí především skvělé pozorovací úhly, ale také dostatečný jas a reálné barvy.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

Jedná se samozřejmě o displej kapacitní, který je schopen najednou detekovat pět dotyků. Použité rozlišení 1366 × 768, které se stále vyskytuje na velkém množství notebooků s patnáctipalcovými displeji, zde bohatě stačí. Výsledná hustota obrazových bodů je 155 PPI. Retině posledních dvou iPadů se samozřejmě nevyrovná, jemnost je však na takové úrovni, že jednotlivé body budete rozpoznávat těžko. I když si u ostatních (čti Androidích) tabletů můžeme stěžovat na širokoúhlý poměr stran, zde jej naopak vítáme. Prostředí Metro by na displeji s poměrem stran 4:3 nevypadalo úplně nejlépe.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

Z tabletu netbook

Připojitelná klávesnice Asus VivoTab je velkou konkurenční výhodou.  K dalším tabletům s Windows RT sice připojíte klávesnici – ať už bluetooth nebo dokovací, avšak nikde neobsahuje vestavěný akumulátor, který zvýší i výdrž tabletu. Připojením klávesnice tedy z tabletu vznikne subnotebook s poměrně použitelnou klávesnicí, nouzovým touchpadem a konektory navíc.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

I dokovací klávesnice je vyrobena ze dvou materiálů. Horní strana je ze stejného broušeného hliníku jako záda tabletu, zatímco spodní část je z matného plastu. Mechanismus pro zasunutí klávesnice je taktéž kovový a působí opravdu bytelným dojmem.

Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT

Připojením tabletu ke klávesnici získáte jeden konektor USB ve standardní velikosti. Ten najdete na pravé straně. Kromě něj je na dokovací základně ještě druhý proprietární datový konektor sloužící pro připojení k počítači, popř. nabíjení samotné klávesnice.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

Zatímco u tabletu jsme nenašli prakticky žádné zápory, u klávesnice tomu bude jinak. Největší slabinou je právě část, do které se připojuje tablet. Je o něco širší než by musela být a vzniká tím zbytečná vůle. Připojený tablet se pak v klávesnici může viklat. Druhým negativem, který se táhne ve větší či menší míře se všemi Transformery je vysoký kloub. Ten se při rozevření do většího úhlu dostane pod úroveň základny a celé zařízení místo gumových nožiček na klávesnici stojí na kovovém kloubu. Ten samozřejmě po dřevěné desce stolu bezvadně klouže.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

Nejdůležitější částí celé základny je však klávesnice, která dělá z tabletu počítač. Ve srovnání s Androidími Transformery jsou její tlačítka o něco užší. Připomněla mi klávesnici ne příliš povedeného Asusu EEE Slider. Na rozdíl od něj však Asus mechanicky vyřešil klávesnici o poznání lépe. I když je především horní funkční řada opravdu úzká, stále se jedná o rozměry, na kterých se dá psát. Pravděpodobně na ní nenapíšete román, na běžné brouzdání, vyřízení emailů a další komunikaci bohatě stačí. Ostatně jakákoliv hardwarová klávesnice pravděpodobně bude lepší než ta virtuální na displeji. Ani rozložení neutrpělo žádné zásadní kompromisy. I kurzorové šipky mají poměrně rozumnou velikost – u některých notebooků se setkáváme se zvrhlejším rozložením kláves.

Touchpad zde bude sloužit především pro pohyb ve Windows mimo metro. I když jsou Windows 8 z velké části přizpůsobena dotykovému ovládání, stále se najde množství nabídek, na které je pohodlnější použít šipku. Protože se však jedná o Windows RT, kam si desktopové aplikace nenainstalujete, budete většinu času trávit právě šudláním po displeji. I kdybyste v Metru chtěli touchpad používat, velmi rychle vás to přejde. Jeho velikost se rozhodně nedá považovat za pohodlnou.

Systém, výdrž, verdikt

Windows RT

Ořezaná Windows 8 určená pouze pro procesory s architekturou ARM podle některých vůbec neměla vzniknout. Jde o další mobilní systém, který ve své podstatě nenabízí nic nového. Nespustíte na něm desktopové aplikace a za těmi současnými v lecčems zaostává. Pokud bychom jej opravdu porovnali s Androidem a iOS, je velmi pozadu. Může se totiž jednat o sebelepší OS se skvělou ergonomií, pokud pro něj však nejsou aplikace, hodnota pro koncového uživatele značně klesá. A bohužel, pro Windows RT je aplikací opravdu málo. Pokud si otevřete Windows Store, chybí tam nejznámější aplikace z dalších platforem. Pokud je tam přeci jen najdete, často to jsou pouze prvotní verze, které na rozdíl od Androidu a iOS postrádají důležité funkce. Jako příklad uvedu Dropbox – ve Windows RT se jedná pouze o aplikaci k prohlížení souborů. Chybí jejich editace, možnost využívat jej v souborové struktuře samotného systému a především není možné přes aplikaci soubory nahrávat.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

Na druhou stranu, s Windows RT dostanete Microsoft Office ve verzi, která toho moc nepostrádá. Pro běžnou práci ve Wordu, Excelu, Power Pointu a One Note plně dostačuje. V kombinaci s připojenou klávesnicí se tak pro mnohé z tabletu stane pracovní stroj.

Pokud chápete tablet s Windows RT jako konkurenci pro současné iPady a Androidy, tedy centra zábavy a chtěli byste si jej pořídit, s nákupem ARMového tabletu radši vyčkejte. Pokud jím však chcete nahradit pracovní stroj na cesty, kde pro zábavu mnoho času nezbývá, VivoTab nezní jako špatná volba.

Samotný systém běhá na tabletu skvěle, Metro je krásně plynulé a nic se nezasekává. Gesta fungují perfektně a po chvíli nutného tréninku si na ně zvyknete. Horší to však bude po spuštění náročnějších aplikací. Nejedna z nich se bude načítat dlouhé sekundy a po jejím spuštění se další sekundy bude rozbíhat, než začne reagovat bez zasekávání. O to smutnější pak je, že takto zpomaleně se spouštějí i samotné aplikace Microsoftu – největším loudalem je vestavěný přehrávač videa, popř. klient pro cloudové úložiště Skydrive.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

Protože se jedná o tablet s procesorem Nvidia Tegra 3, který jsem již testoval v mnoha Androidích tabletech, čekal jsem plynulejší chod. Skvěle optimalizované je pouze prostředí Metro.

Asus VivoTab RT
Asus VivoTab RT

Rekordman ve výdrži

Předností všech Transformerů byla výdrž tabletu na jedno nabití akumulátoru a nejinak je tomu u VivoTabu. Bez klávesnice s vestavěným akumulátorem se dostanete někam k osmi hodinám neustálého používání. O dalších 6-7 hodin pak výdrž prodloužíte připojením klávesnice. Reálně je tak možné používat tablet nějaké tři dny bez připojení k zásuvce.

VivoTab si navíc dokáže chytře přelévat energii z externího akumulátoru. Pokud jej připojíte k nabitému tabletu, energie je čerpána z klávesnice. Když ji potom odpojíte, tablet je stále nabitý. V případě, že klávesnici připojíte k vybitému tabletu, dojde k jeho dobití. Na cesty je to skvělé.

Verdikt

VivoTab RT je velice povedeným zařízením. Skvělé zpracování tabletu je doplněno připojitelnou klávesnicí, která z tabletu dělá použitelný notebook. Na základně má plnohodnotné USB a díky microHDMI jej připojíte k externíu monitoru. Vše pak podtrhuje skvělá výdrž.

Problémem však je použitý systém – Windows RT. Věřím, že pro uživatele, kteří od stroje vyžadují především dlouhou výdrž a základní pracovní nástroje jako je sada Microsoft Office, můžou být Windows RT dobrou volbou. Pokud však toužíte po zařízení pro zábavu či naopak plnohodnotném pracovním stroji, tento systém nebude správným rozhodnutím. V současné době tedy bude nejrozumnější volbou tablet s běžným procesorem s architekturou x86. Chodit nemusíte daleko, v úvodu zmiňovaný VivoTab TF810 má s touto odlehčenou verzí mnoho společného, spustíte na něm však běžné desktopové aplikace – třeba emulátor BlueStacks pro běh aplikací z Androidu. Jako perličku na závěr můžeme dodat, že ani samotný Asus tabletům s Windows RT příliš nevěří – VivoTab RT bude doprodán a s největší pravděpodobností stažený z trhu.

KL24

Kompletní galerie

Kompletní galerie

Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT Asus VivoTab RT 

Byl pro vás článek přínosný?