Hlavní navigace

Asus vydá bílou GeForce GTX 970 Turbo, chlazenou radiálním ventilátorem

3. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trošku bizarně v době okolo apríla oznámil Asus dvě nové grafiky GeForce. První z nich už jsme představovali, jde o vysoce taktovanou GeForce GTX 980 Anniversary Gold Edition. Kromě ní ovšem Asus oznámil ještě druhou kartu, GeForce GTX 970 Turbo. V jejím případě půjde o trochu zvláštní mix: kartá má nereferenční provedení, ale používá průchozí chladič s radiálním ventilátorem, jenž se na podobných kartách v poslední době téměř přestal vyskytovat.

Kartu Asus prvně oznámil formou obrázku přesně prvního dubna, nicméně podle všeho je reálná. Hlavní atrakcí u ní zřejmě měl být vzhled, model má totiž neobvyklý bílý kryt chladiče s trochou červených ornamentů. Chlazení je zdá se inspirované referenčním návrhem Nvidie a prohání vzduch pasivem a ven ze skříně záslepkou (tato koncepce je výhodná zejména při osazení dvou karet vedle sebe ve SLI). Podle zveřejněného obrázku či spíše renderu to ovšem vypadá, že ventilátor je odlišný a nasávání je z obou stran, takže patrně budou i rozdíly v provedení pasivu. Nejde tedy jen o výměnu krytu.

Poté, co nejprve předvedl jen obrázek, Asus kartu včera oficiálně oznámil i s parametry. GPU bude mírně přetaktované – 1664 stream procesorů běží v základu na 1088 MHz, takt boostu byl zvýšen o chloupek výrazněji na 1228 GHz. Paměť GDDR5 je jak je poslední dobou typické na referenčním taktu 7 GHz efektivně (přesněji řečeno 7010 MHz). Kapacitou jde o obvyklé 4 GB, samozřejmě se známou komplikací modelu GTX 970.

Asus GeForce GTX 970 Turbo
Asus GeForce GTX 970 Turbo

Karta má podle fotografie krátké PCB, které je podle webu techPowerUp dost možná převzaté z „Mini-ITX“ modelu DirectCU Mini. Na základě dostupného obrázku to tak skutečně vypadá a bílá GTX 970 Turbo má také stejné obrazové výstupy – což je ale v některých ohledech škoda. Místo tří DisplayPortů 1.2 je totiž na záslepce jen jeden, k němu jedno HDMI 2.0 a dvojice portů DVI, tedy tradiční konfigurace typická u starších karet. Karta podle renderu nemá backplate. Pokud by chybělo i na finální kartě, byla by to z designového pohledu myslím chyba. Z horní strany totiž bude zkrácené (a tmavé) PCB vypadat zvláštně v kontrastu s naparáděným bílým krytem na spodní straně. Vršek je přitom na nainstalované kartě více vidět.

 

KL24

Informace o ceně nebo datu dostupnosti v obchodech bohužel Asus nikde neuvádí. Specifikace ale zveřejnil formou jakéhosi přílepku v tiskovce k GeForce GTX 980 Anniversary Gold Edition, takže by se GTX 970 Turbo teoreticky mohla objevit spolu s ní. Jisté to ale samozřejmě není.

Zdroje: Asus (1, 2), techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?