Hlavní navigace

Asus vydává VR brýle. Mají sklápěcí hledí a k snímání pohybu nepotřebují majáky

23. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Herní příslušenství je mezi výrobci hardwaru velmi populární, protože zatímco většina trhu stagnuje, trh s těmito artikly naopak roste. Asi tudíž nepřekvapí, že se firma Asus rozhodla vedle herních monitorů věnovat i brýlím pro virtuální realitu. Její počin nazvaný Asus Windows Mixed Reality Headset HC102 se nyní dostal na pulty obchodů a jak už je jasné z názvu, patří do rodiny VR brýlí založených na VR technologii Microsoftu.

Brýle mají rozlišení 2880 × 1440 bodů, přičemž složené jsou ze dvou panelů srozlišením 1440 × 1440 a úhlopříčkou 2,89 palce. Jejich obnovovací frekvence je 90 Hz, což je u VR brýlí obvyklé. Asus udává, že brýle používají Fresnelovy čočky a úhel zorného pole je horizontálně 95 stupňů (to by zřejmě mohl být údaj pro jedno oko, pro obě se jinde píše 105 stupňů). Do počítače se připojují kabelem HDMI 2.0 pro obraz a USB 3.0 pro data (délka 4 m). Jde o neautonomní headset, do nějž je grafika pumpována z PC nebo notebooku.

asus-windows-mixed-reality-headset-hc102-1600Čím se brýle Asus HC102 liší od zavedených produktů HTC Vive a Oculus Rift, je snímání pohybu stylem tzv. „inside-out“. Brýle čtou polohu přímo pomocí svých vlastních senzorů (gyroskop, akcelerometr, magnetometr) a dvou vepředu zabudovaných kamer. Nepotřebujete tedy senzory či „majáky“ rozestavené po místnosti, brýle fungují samy o sobě v podstatě hned po připojení do PC. Autonomně snímají i polohu ručních ovladačů, na nichž se nachází 32 LED, které systém používá pro rozpoznání polohy a pohybu. Snímání pracuje ve všech šesti osách (tj. pohyb nahoru/dolů, do stran, dopředu/dozadu a registrována je také rotace kolem těchto os), a to jak u samotných brýlí, tak i u ovladačů.

KL24

Specifikace headsetu Specifikace headsetu

Brýle podle Asusu váží méně než 400 gramů, přičemž část hmotnosti je zezadu na čelence, takže by neměly příliš táhnout dopředu. Pro pohodlí mají ještě jeden zlepšovák – samotná zobrazovací část (hledí?) se dá sklopit směrem vzhůru. Tím se můžete snadno a rychle vracet do běžné reality, aniž by bylo třeba celý aparát neustále snímat z hlavy. Tento nápad zní hodně prakticky a doufejme, že se rozšíří i do dalších headsetů. Pro snazší použití mají také brýle Asusu společný kabel HDMI a USB (pro obraz a data), rozdvojený až na konci. Tento design je možná míněn hlavně pro notebooky nebo PC s HDMI na čelním panelu.

Brýle by už měly být v prodeji za doporučenou cenu 429 dolarů. U nás je vyhledávače cen zatím neregistrují, ale oficiální cena by po převodu a s připočítaným DPH vycházela na 10 700 Kč. Pro připomenutí, po softwarové stránce brýle systému Windows Mixed Reality vyžadují operační systém Windows 10 v poslední verzi (Fall Creators Update). S tím je možné je používat k běhu aplikací vytvořených přímo pro tuto platformu, sledování 360° videa, ale nyní již také pro hraní her ze Steamu, neboť tyto brýle jsou již podporovány i v rámci platformy SteamVR (což by mělo znamenat okolo 2000 her či aplikací).

Byl pro vás článek přínosný?