Hlavní navigace

Asus začíná prodávat 10Gb/s síťové karty pro herní PC, podporují i 2,5–5Gb/s standard

6. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Až se někdy v budoucnu bude hodnotit, co přinesl rok 2017 hardwarovému světu, bude asi zmíněn Ryzen (respektive jeho CPU architektura Zen) a dost možná příchod monitorů s rozlišením 8K na trh. Zřejmě k tomu ale přibude ještě jedna věc: zdá se, že by se letos ve světě osobních počítačů mohly konečně objevit síťové adaptéry Ethernet s vyšší rychlostí, než je 1 gigabit za sekundu, na které to úrovni zamrzly někdy kolem let 2003–2005.

přechod na vyšší rychlosti už avizovalo více hráčů: ASRock na základních deskách, Gigabyte chystá kartu do slotu PCI Express. Nyní se k těmto heroldům technického pokroku přidává se svou troškou do mlýna také Asus. Tato firma již před nějakou dobou začala prodávat 10Gb/s síťový switch pro domácnosti, takže není až takové překvapení, že k němu nyní dodá i patřičné síťové karty. V Berlíně firma prvního dubna (doufám, že to není apríl) představila několik nových produktů či periférií ze své linie „ROG“ a mezi nimi je i karta ROG Areion: 10Gb/s síťový adaptér pro hráče. S těmito kartami a switchem si tedy již budete moci vyrobit kompletní síť a propojit 10Gb/s linkou PC a třeba domácí server nebo vlastnoručně postavený NAS.

Asus představuje síťovou kartu ROG Areion 10G (Zdroj: KitGuru) Asus představuje síťovou kartu ROG Areion 10G (Zdroj: KitGuru)

ROG Areion (či ROG Areion 10G) je kartou do slotu PCI Express 3.0 ×4 (na přenosovou rychlost 10 Gb/s by ale teoreticky měl stačit i slot generace 2.0. nabízející teoretickou propustnost 2000 MB/s). Je založena na čipu Aquantia AQtion AQC107, o němž jsme zde informovali na sklonku loňského roku. Tento čip podporuje kromě 10Gb/s režimu také standardy 2.5GBase-T a 5GBase-T, takže ROG Areion bude nejen 10Gb/s síťovkou, ale bude schopen běžet také rychlostí 2,5 Gb/s nebo 5,0 Gb/s na levných kabelech typu Cat 5e. Kromě toho karta samozřejmě zůstane kompatibilní i se staršími standardy, tedy 100Mb/s a gigabitovým Ethernetem.

Ony „mezirychlosti“ mezi gigabitem a desetigigabitem by mohly mít v síťování docela velkou budoucnost. A to proto, že jsou využitelné na staré infrastruktuře, zatímco desetigigabit již vyžaduje kvalitnější kabeláž Cat 6a nebo lepší a málokomu se chce měnit existující instalace. Podpora ze strany síťovky ROG Areion je tedy vítaná, pro leckoho bude tato funkce možná užitečnější, než podpora 10Gb/s rychlosti. Tedy v momentě, až se na trhu objeví routery a síťové prvky tento standard také podporující.

KL24

Asus ROG Areion 10G (Zdroj: KitGuru) Asus ROG Areion 10G (Zdroj: KitGuru)

Karta je jednoportová a s nízkým profilem (až na záslepku, ta ale asi bude vyměnitelná). Asus ji také opatřil pasivním chladičem, který kryje celé PCB, bohužel je však sám obalen dekorativním krytem, což zbytečně zamezuje přístupu vzduchu k žebrům. „Agresivní design“ se bohužel zase jednou trošku utrhl ze řetězu. Aquantia AQC107 ale naštěstí nemá až tak vysokou spotřebu (podle výrobce je při 5,0Gb/s provozu typický příkon 3 W), takže by se snad ani s takto schovaným pasivem adaptér neměl přehřívat. Co naopak vypadá celkem prakticky, je vyvedení indikačních LED nejen na konektor RJ-45, ale také na hřbet karty. Blikání tedy uvidíte prosklenou bočnicí. Máte-li ji, bude vizuální kontrola snadnější, než na zadní straně PC, často špatně přístupné a zaneřáděné kabely.

Karta má podle Asusu být na trhu už brzy, k mání bude prý do konce dubna. Za kolik se bude dát pořídit, to už bohužel sděleno nebylo. Jakožto highendový hardware pro hráče ale asi bude poměrně drahá, cenu počítejte alespoň pár tisíc.

Byl pro vás článek přínosný?