Hlavní navigace

ATI dodala 50 milionů GPU pro Wii

13. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

V oblasti grafických karet pro PC má sice co do objemu prodejů převahu Nvidia, ATI ale může hřát u srdce, že na trhu herních konzolí je to přesně naopak. ATI dodává grafický čip Xenos pro Xbox 360 a také čip jménem Hollywood pro Nintendo Wii. Japonský výrobce konzolí doposud od ATI obdržel celkem padesát milionů těchto čipů, jak se AMD pochlubilo ve své tiskové zprávě.

Nintendo Wii narozdíl od svých soupeřů neoplývá dechberoucím výpočetním výkonem, nízká cena ale zajistila, že se konzole prodává jak na běžícím páse – a jak napovídá kulatý počet dodaných GPU, brzy to bude padesát milionů. Wii se prodává od roku 2006 a k dosažení tohoto počtu prodaných kusů mu tedy bude stačit přibližně dva a půl roku.

Wii

Čip Hollywood běží na 243 MHz a pro Wii zajišťuje akceleraci grafiky a několik dalších funkcí. Obsahuje řadiče pro DVD-ROM mechaniku a pevnou flash paměť konzole a USB rozhraní, audio DSP jednotku a hardwarové kryptografické jednotky AES a SHA-1 pro šifrování a ověřování pravosti.

MMF24

Ohledně Wii se objevila ještě jedna zpráva. Představitelé filmového studia Lionsgate se nechali slyšet, že Wii by mohlo velmi dobře posloužit jako set-top-box pro video streamované přes internet. Podle Curta Marvise z Lionsgate se Nintendo do tohoto byznysu vrhne po hlavě ještě tento rok. Je to pouze nezávazný odhad, nebo nám tím chce něco naznačit?

Zdroj: AMD, X-bit labs

Autor článku