Hlavní navigace

ATI: konečně funkční převod videa?

30. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete ještě kauzu s ATI Avivo Video Converterem? ATI slibovala hardwarovou akceleraci převodu videa za pomocí rozhraní ATI Stream podobně, jako tomu činí Nvidia CUDA. Vody ještě rozvířil test a verdikt Expreview, který přítomnost GPU ve výpočtech vyvrátil. Téměř pět měsíců jsme ze strany ATI četli jen sliby, funkčnost jejich konvertoru videa byla nejasná (v 64bit systémech úplně nefunkční) a ATI Stream budil spíše pochyby. Fungující AVT (Accelerated Video Transcoding) byl slibován v prezentaci karet s čipem RV770 už 25. června/júna 2008.

Až s vydáním ovladačů Catalyst 9.5 se objevily nové informace ohledně AVT. V Release notes bylo přislíbeno vyřešení mnoha problémů včetně konečně funkční verzí pro Windows Vista 32/64bit, i když v den vydání byla na webu AMD stále znepokojující zpráva „coming soon“. Nyní už se aktualizovaná verze Avivo Video Converteru na stránkách nachází a AMD dokonce přidala novou prezentaci ukazující schopnosti konvertoru Media Show Espresso od Cyberlink, který je zajímavou alternativou CUDA aplikace Badaboom. Ten dokáže využít rovněž CUDA, ale i ATI Stream, navíc obsahuje optimalizace pro procesory Core i7.

Pro funkčnost bude zřejmě nutné nainstalovat hotfix, který ATI Stream povolí.

Je trochu podezřelé, proč AMD srovnává low-end karty, že by nárůst výkonu s high-endem nebyl oproti CPU nebo konkurenci vyšší? Ještě je třeba dodat, že AVT je zatím funční pouze u karet s čipy RV730 (HD 4650/4670) a výš (včetně HD 4770).

Na TechReport se nedávno objevila zpráva s dalším slajdem, na kterém vidíme závislost převodu i na procesoru, což potvrzuje dřívější spekulace a měření, kde zatížení CPU byly poměrně vysoké. Zvláštností je i zapojení dekodéru UVD pro formáty MPEG-2 a MPEG-4 AVC.

Cyberlink ovšem update Media Show Espresso ještě nevydal, přesto by mělo k akceleraci dojít. Ale až nová verze by měla přinést větší nárůst výkonu. Na webu AMD je zmínka o dalších dvou aplikacích, které ATI Stream využijí při práci s videem: čtenářům EHW už známý Cyberlink PowerDirector 7 a HD upscaler SimHD, který v reálném čase převádí video na vyšší rozlišení v Blu-ray přehrávači TotalMedia Theatre od ArcSoft. Lazar v diskuzním fóru otestoval vliv hotfixu v PowerDirector 7 a je vidět, že k navýšení výkonu opravdu došlo.

Po nových prezentacích a všeobecnému vzruchu by byla velká drzost, kdyby AMD tentokrát svým slibům nedostála a akcelerace by nebyla možná. U aplikací třetích stran o tom asi nelze pochybovat. Otazník visí nad vlastním zdarma dostupném Avivo Video Converteru. I kdyby se do převodu zapojila grafická karta, stále se jedná o nevzhledný program s minimem nastavení a špatnou kvalitou obrazu (viz starší test PC Watch).

CS24

Otázkou také je, nakolik AMD ujel vlak. Konkurenční rozhraní už využívá velké množství aplikací, v blízké budoucnosti se navíc objeví další: OpenCL a Compute Shaders v DirectX 11.

Zdroj: TechReport

Autor článku