Hlavní navigace

ATI předběhla nVidii v prodejích grafických karet

29. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Analytická společnost Mercury Research zveřejnila statistiky prodejů grafických akcelerátorů za druhý kvartál roku 2010. A s nimi i radostnou zprávu pro fanoušky AMD/ATI: omezíme-li se pouze na samostatné akcelerátory (tedy ne integrované), prodalo se Radeonů více, po bezmála čtyřech letech, kdy prodejům vévodily GeForce.

Vítězství to bylo takřka o prsa korejské plavkyně: ATI obsadila 51 % trhu, Nvidia 49 % (a S3 zřejmě ani nestála za zmínku). Není těžké se dovtípit, že za výsledkem stojí dlouhá nedostupnost GeForce generace Fermi, zatímco ATI stihla celou modelovou řadu s podporou DirectX 11 vydat ještě v loňském roce. A tak Nvidia v následujících měsísích může opět vybojovat ztracené pozice: již nyní slaví úspěchy s GeForce GTX 460 a chystá nové čipy GF106 a GF108 pro nižší segmenty. Přesto se ale nedaří tak, jak by si firma přála. Po oznámení, že Apple bude do nových modelů počítačů iMac a Mac Pro montovat grafické karty od ATI, Nvidia snížila odhad svého obratu na zbytek letošního roku.


Meziročně, tedy oproti druhému čtvrtletí roku 2009, si AMD polepšilo také v celkové statistice. Největším dodavatelem GPU zůstává díky svým integrovaným řešením Intel s 54,3 %, na druhé místo se ale posunulo AMD (24,5 %) a Nvidia skončila třetí (19,8 %). Loňské skóre přitom bylo 29,6 ku 18,2 procentům ve prospěch Nvidie. Do aktuálních čísel se zřejmě promítlo, že kalifornská společnost ukončila vývoj čipsetů. Její výběhové modely pro platformu Intel LGA 775 postupně mizí z nabídek obchodů i oblasti zájmu zákazníků.

CS24

Udrží AMD/ATI těsné vedení, nebo ji novinky od Nvidie v čele s již vydanou GeForce GTX 460 v prodejnosti převálcují? Přijímáme sázky!

Zdroj: Cnet

Autor článku