Hlavní navigace

ATI přiznává: Catalysty mají problém

2. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

ATI se dlouhodobě snaží zbavit image společnosti s problémovými ovladači pro svůj hardware. V této pozici se ale zabetonovala s nejnovější generací Radeonů. Po nefungující 2D akceleraci postihuje Radeony HD 5800 a 5700 další, závažnější problém: záseky systému končící šedou obrazovkou nebo barevnými čarami přes obraz, krátké záseky a špatný výkon ve 3D (problémy hlásí i uživatelé na našem fóru – zde, zde a zde). Poté, co se vícero uživatelů se stejnými potížemi ozvalo na oficiálních fórech AMD, se společnost nechala slyšet, že problémy souvisí s update operačního systému Windows 7 a uživatelům doporučila vyčištění a novou instalaci ovladačů.

Ukázalo se však, že problém jde hlouběji: pády systému ve 2D i 3D režimech zaznamenávají uživatelé i se staršími verzemi Windows. AMD dnes přiznalo, že ovladače Catalyst trpí jakýmsi problémem, který se projevuje jako výše popsané příznaky. Tiskový mluvčí Dave Erskine řekl serveru Tom's Hardware, že chyba postihuje pouze malý počet Radeonů HD 5700 a HD 5800 a že hotfix ovladač by měl být dostupný v horizontu několika dnů.

CS24

Čím je problém způsoben? O tom AMD mlčí a můžeme tak pouze spekulovat: v některých případech pomohlo vyměnit základní desku, někde změna nastavení operačních pamětí do ganged módu, jinde zvýšení napětí na grafické kartě. Uživatel jménem jogob9, kterého cituje Tom's Hardware, došel k závěru, že problém by mohly způsobovat špatně nastavené senzory na kartách, které hlásí nesmyslná čísla a ovladač se snaží snížit frekvenci a napětí, což je příčina nízkého výkonu ve 3D a nestability.

Zdroj: Tom's Hardware 1 | 2

Autor článku