Hlavní navigace

Atom Silvermont otestován, v Antutu i na nízkém taktu drtí Snapdragon 800

3. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Potřebujete-li porovnat výkon procesorů různých zařízení s operačním systémem Android, přesně k tomu slouží benchmark Antutu. Ohledně instrukční sady si Antutu nevybírá a tak lze testovat procesory rodiny ARM i Atomy od Intelu. Na web nyní unikl výsledek zařízení, které se hlásí jako „byt_t_ffrd19“.

Server ExtremeTech vysvětluje, že změť písmen je zkratka pro „Bay Trail-T Form Factor Reference Device“. Jedná se tedy o vzorový tablet postavený na platformě Bay Trail-T, jeho srdcem je tedy procesor Atom s jádrem Silvermont. Jeho čtyři jádra tikají na 1,1 GHz a dosažené skóre činí 43 416 bodů. A jak jsem naznačil už v nadpise, to je velice dobrý výsledek.

 

Samsung Galaxy S4 s procesorem Exynos Octa dosahuje něco málo přes 28 tisíc bodů, varianta se Snapdragonem 600 od Qualcommu „pouze“ 23 607. Server Phandroid včera zveřejnil výsledek prototypu telefonu LG, pravděpodobně jde o model G2 s procesorem Snapdragon 800; Antutu hlásí frekvenci 2265 MHz a 32 002 bodů. ExtremeTech dodává ještě pár čísel pro srovnání: telefony s čipem Samsung Exynos 4 dosahují okolo 20 tisíc bodů, starší Nvidia Tegra 3 zhruba patnáct tisíc.

Výkon a spotřeba nového Atomu vůči předchozí generaci podle Intelu

MMF24

To ale není vše. 22nm technologií vyráběný Atom by měl ve finálních zařízení běhat až na 2,1 GHz, což by katapultovalo jeho výkon na bezmála dvojnásobek. Pro mobilní telefony a levnější tablety nabídne Intel ještě dvoujádrovou variantu s kódovým označením Merrifield. Otázkou je samozřejmě ještě spotřeba. Intel se snaží vyvrátit mýtus, že procesory x86 nikdy nebudou tak úsporné jako architektura ARM, a s rodinou Silvermont se mu to i docela daří. ARM nicméně kontruje, že její jádra dosahují srovnatelného výkonu a spotřeby při daleko menším počtu tranzistorů – zabírají tedy méně místa na čipu, který tak může být levnější.

Zdroj: ExtremeTech