Hlavní navigace

Atom Z3000: detaily 22nm čipů Intelu pro tablety v uniklých slajdech

29. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

První „uniklé“ detaily o tom, jak budou vypadat 22nm procesory Intel pro tablety, označované Bay Trail-T, jsme vám tlumočili již začátkem měsíce. Jak se vydání těchto čipů typu SoC blíží, přibývají nám v mozaice další kamínky. Na různé informace o těchto procesorech se můžete podívat ve slajdech, které zveřejnil server WCCFTech. Bay Trail-T se dle nich bude oficiálně prodávat jako Atom řady Z3000 a výrobci budou mít na výběr jak čtyřjádrové, tak dvoujádrové modely.

Čyři modely se čtyřmi jádry už známe z minula, takže se nimi už není třeba znovu zabývat. Přibyla ale dvě dvoujádra, které mají být určena pro (levnější) tablety s Androidem, zatímco u čtyřjader se počítá i s Windows (takové stroje budou klasickými PC). Procesory Atom Z3680 a Z3680D budou mít maximální frekvenci (zřejmě při turbu) 2 GHz a ponesou 1 MB L2 cache. Ve slajdech není zmínka o spotřebě, lze ale čekat, že by mohla být stejná jako u čtyřjader. To jest 2 W pro čip Atom Z3680 a 2,4 W pro model Z3680D (ovšem pozor, jde zde o hodnotu SDP, nikoliv TDP).

Atom Z3000: detaily 22nm čipů Intelu pro tablety v uniklých slajdech
Atom Z3000: detaily 22nm čipů Intelu pro tablety v uniklých slajdech

Déčková varianta bude opět mít jednokanálový řadič pamětí DDR3L-RS (tj. DDR3 s redukovanou spotřebou v režimu standby), zatímco verze bez D bude používat úspornější paměti LPDDR3 (1066 MHz), nicméně na rozdíl od čtyřjader bude mít jen jednokanálový řadič s poloviční propustností, podporující maximálně 1 GB RAM. Tento čip zvládne rozlišení obrazovky do 1280 × 800 bodů, zatímco Atom Z3680D bude moci mít 2 GB a rozlišení až 1920 × 1200 bodů.

 

Slajdy přinášejí také podrobnosti o grafickém jádře. Potvrzují se nám informace, že GPU bude obsahovat čtyři EU. Ty by měly být založené na architektuře Ivy Bridge, podporující DirectX 11 a OpenGL ES 3.0. Maximální rozlišení je 2560 × 1600 bodů u vestavěné obrazovky nebo přes DisplayPort, HDMI bude podporovat jen rozlišení 1920 × 1200; čip jinak zvládá dva výstupy současně. Grafika má turbo a bude dynamicky měnit frekvenci dle spotřeby, přičemž čip může „tepelný rozpočet“ přesouvat mezi CPU a GPU. Maximální takt grafiky má být 667 MHz. Integrován je pochopitelně i blok pro dekódování a enkódování videa.

Atom Z3000: detaily 22nm čipů Intelu pro tablety v uniklých slajdech
Atom Z3000: detaily 22nm čipů Intelu pro tablety v uniklých slajdech

CS24

Intel přiložil k slajdům také několik výkonnostních benchmarků (najdete je v galerii), u kterých je nicméně třeba počítat s marketingovou selekcí, takže je coby ukazatel výkonu berte s rezervou. Oproti předchozí generaci čipů pro tablety (Clover Trail) Intel slibuje dvojnásobný výkon CPU a trojnásobné zlepšení grafického výkonu. Bay Trail-T používá zbrusu novou architekturu Silvermont, která by měla představovat radikální změnu oproti starým Atomům, rovněž také půjde o první čip založený na 22nm procesu s 3-D tranzistory Tri-gate. Zřejmě lze tedy čekat i úspornější chod. (Intel dokonce slibuje až pět krát nižší spotřebu, to se však asi bude týkat jen nějakého specifické sitruace.)

Zdroj: WCCFTech