Hlavní navigace

Atomová mini-ITX nadílka od Gigabyte

9. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není tomu tak dávno, co Intel začal prodávat procesory Atom D425 (jednojádro) a D525 (dvoujádro), které tikají na 1,8 GHz a jsou určeny pro úsporné desktopové sestavy. Gigabyte nyní představil dvě základní desky formátu mini-ITX, přesněji spíše jednu desku ve dvou variantách podle modelu procesoru, který je na ní integrován.

Ačkoliv tedy na obrázku vidíte desku označenou GA-D525TUD, kromě popisku platí specifikace i pro GA-D425TUD. Do dvou DIMM slotů se osazují paměti typu DDR3, výbava čítá čtyři SATA 3 Gb/s porty a jeden IDE port. Na zadním panelu najdeme VGA výstup integrovaného grafického jádra (GMA 3150 v procesoru), možná pro průmyslová využití jsou zachovány paralelní a sériové porty, které se dnes stávají spíše raritou. Schopnosti desky lze rozšířit jednou PCI kartou a toť vše.

Možná vás překvapí, že i takto malá a levná základní deska patří do řady Ultra Durable a její tištěný spoj obsahuje zesílenou vrstvu mědi (dvě unce na čtvereční stopu). V případě kolapsu BIOSu má deska ještě druhý, záložní, což je obsahem technologie Gigabyte DualBIOS.

Gigabyte GA-D525TUD je k předobjednání za cenu přibližně 78 euro (1950 Kč) a lze očekávat, že model GA-D425TUD bude ještě o něco levnější.

Zdroj: TechConnect Magazine 1 | 2

Autor článku