Hlavní navigace

Australská policie bude k mapování místa činu používat 3D skener [video]

18. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Policejní složky v Queenslandu budou nově používat mobilní laserové skenery. Jde o zhruba kilovou sadu výpočetní jednotky a ručního snímače, se kterou policisté projdou místo činu, aby se k němu mohli později vrátit rovnou z počítače. Skener do všech stran vysílá paprsky a zachytává jejich odrazy. Podle zpoždění při odrazů vypočte vzdálenost bodu a z tisíců takových bodů lze poté sestavit 3D mapu.

Za technologií stojí společnost CSIRO, jejíž snímač používá skener Zebedee ZEB1. Ten zvládne najednou zaznamenat až 15minutovou pěší procházku. Surový výstup z osmiminutového měření vytvoří asi 135MB soubor. Po zpracování, které trvá šest minut, se vytvoří 65MB mapa. Přesnost je až 5 mm, o tolik se tedy bude maximálně lišit skutečná vzdálenost dvou stěn od té naskenované.

Výrobce si nechá zaplatit za samotný skener i zpracování. Nejlevnější balíček se 100m vzdáleností stojí 16 liber, 2000m je za 304 liber. Skener zájemce vyjde na 20 000 liber.

 

Problém ZEB1 je, že vytvoří pouhou mapu. Tvůrci už ale pracují na nové verzi, která 3D síť pokryje také texturou, snímač zachybt i běžný obraz. S tím už pracuje například britská policie. Používá skener značky Riegl, který sice zaznamená barevný 3D obraz, ale přístroj je těžký a statický.

Zdroj: Computerworld

Autor článku