Hlavní navigace

Avast 7: hezčí, bezpečnější a běží ve Windows 8

17. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již dlouhá léta patří český Avast k veleúspěšným antivirům. Ve světě se řadí k nejoblíbenějším, nejpoužívanějším a v tom, co zdarma nabízí, prakticky nepoznal konkurenta. Když už hrozilo, že se od něj uživatelé odvrátí, vyšla pátá řada a Avast opět všechny přesvědčil, že nepatří nikam jinam než ke špičce. Minulý rok na podzim bylo ohlášeno 165 milionů uživatelů po celém světě, což není zrovna málo. Není se čemu divit, když v domácím nekomerčním prostředí dostanete nejen základní antivirovou ochranu, ale vysoký počet štítů hlídajících všechna zákoutí počítače, plus detekci spywaru a rootkitů.

A co přijde českému ještě uživateli k duhu? Avast jednak obsahuje český překlad všech textů, rovněž ale již nějakou dobu dovede uživatele varovat hlasem Tomáše Matonohy. A ten také mluví česky, jak jinak. Vývojáři na své uživatele opravdu myslí a stále přidávají funkce, které můžete bezplatně používat. V šesté generaci tak z placených edicí do té freewarové sestoupilo například blokování skriptů. Stará se snad jiný výrobce bezpečnostního řešení o své zbylé uživatele stejně dobře jako o platící zákazníky?

Patriotismus nechme stranou, s pozitivními ohlasy nemá co do činění. Mnohé testy prokázaly, že se Avast chová šetrně k systémovým prostředkům a v disciplíně skenování nemá problém porazit všechny, včetně šetrného a nenáročného Microsoft Security Essentials. Produkt z Redmondu navíc bledne závistí, když srovnáte výbavu obou antivirů. Na tohle dědictví budou čeští vývojáři navazovat s Avastem 7. A už teď nevidím důvod, proč by měli být neúspěšní. Staví na ověřených a kvalitních základech, které dále vylepšují a rozvíjí. Povětšinou nicméně čekejme evoluci. A pokud se někde stínu minulosti kompletně zbavili, bude to u instalačního programu.

Kompletně nový instalační program

Pro úplnost dodávám, že jsem nezkoušel zdarma dostupnou variantu Avast Free, ale rovnou nejvyšší Avast Internet Security, protože mám na tento balík zakoupenou licenci. Neuvidíte tak ani plnohodnotnou instalaci, nýbrž upgrade z šesté na sedmou řadu. V případě, že budete upgradovat, budete ochuzeni o několik obrazovek. Především už program ví, které štíty jste měli dříve nainstalované, takže tento výběr zachová a znovu na neptá.

Vybrat si můžete z mnoha jazyků, jejich počet každoročně o něco naroste:

Během instalace může dojít ke stažení některých komponent:

Upgrade se bez restartu počítače bohužel neobejde, zato u čisté instalace jsme zvyklí, že Avast pokrokově restart nežádá.

Sexy facelift a hybridní cloud

Až vás přivítá hlavní okno, poznáte, že grafika neprošla revolučními změnami, ale jen lehkým faceliftem. Ten se nicméně povedl a kombinace oranžové a šedavé vyhlíží lákavě. Aby vývojáři uživatel zbytečně nemátli, vyčistili souhrnnou obrazovku, takže vyniknou skutečně důležité informace. Především z dálky svítí pozitivní nápis, že je vše v pořádku. Doplňují jej samozřejmě doplňují detaily o stavu Avastu. V Internet Security se navíc nachází třeba firewall, ten ovšem ve zdarma dostupném Avastu Free nenajdete. Proto se případně nedivte, že některé z obrázků níže zabírají něco, co ve své instalaci zdarma dostupného antiviru nenajdete.

Také čeští vývojáři se nechali ovlivnit populárním slovíčkem cloud. Proto se nedivte, až v souvislosti s novým Avastem uslyšíte cosi o hybridním cloudu. Pod tímhle brutálním pojmem se technicky vzato skrývá vylepšení formy aktualizací. Program o ně nyní nežádá servery jednou za nastavený a předem určený časový interval, ale čeká, až mu ji server sám nabídne. Tento systém by měl urychlit distribuci aktualizovaných virových databází, připojení uživatelé obdrží update hned. De facto tak budou mít všichni uživatelé Avastu vždy aktuální databázi. Během několika minut budou všechny instalace antiviru připojené k Internetu znát nejnovější hrozby.

Tím chtějí vývojáři získat náskok před konkurencí (v segmentu freewarových nástrojů), která v průměru aktualizuje třikrát denně. Češi naproti v porovnání s tím plánují díky novému distribučnímu modelu rozdat každému uživateli zhruba dvacítku aktualizací denně. V českém jazyce by tomu mělo říkat proudové aktualizace. Program pokaždé nahlásí, že se všechno zdařilo, což dříve či asi později vypnete. Představte si, že vám bude každou chvíli na obrazovce vyskakovat typické oznámení v zelených barvách. A se pokaždé připomene ještě zvukem z reproduktorů.

Vylepšený sandbox a ochrana prohlížeče

V sekci cloudových služeb si můžete všimnout reputace. Ta antiviru pomáhá při vyhodnocování škodlivosti souboru. A s reputací pomáhá pro změnu celá uživatelská základna. Pakliže budete o nějakém souboru tvrdit, že jde o vir, Avast tento fakt přijme a informaci odešle do cloudu. Odtud ji stáhnout jiní lidé, a když narazí na stejný soubor, program je upozorní na možné nebezpečí.

Vývojový tým se dále zaměřil na většinu stávajících ochranných prvků, takže zapracoval na režimu sandbox nebo na ochraně internetových prohlížečů. Někteří jistě uvítají možnost vyexportovat a naimportovat nastavení. Pokud se najdou odvážlivci používající nehotová Windows 8, budou jásat nad oficiální kompatibilitou. Konkrétně by Avast měl spolehlivě pracovat v zářijovém Developer Preview.

Poslední z těch zásadnějších novinek dovoluje uživatelům antiviru mezi sebou poskytovat asistenční služby. Jedna strana si nechá vygenerovat kód, druhá jej vloží na svém počítači do příslušného formuláře a vznikne spojení, při němž jeden uživatel sdílí plochu s tím druhým. Vidět něco na vlastní oči je vždycky lepší, než poslouchat složité popisování. Funkci jsem nicméně neměl možnost vyzkoušet, takže ji nemohu nijak zhodnotit.

Lepší bude, až si počkáte na finální a odladěnou verzi, Avast 7 beta trpí mnohými chybami. Pokud byste si přesto chtěli čerstvou novinku vyzkoušet (a zariskovat si), stahujte:

Spíše vám ale hazardovat nedoporučujeme.

MMF24