Hlavní navigace

AVerTV Duo Hybrid PCI-E: čtyři tunery na kartě

10. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Parametry a foto

A co zvládá dále? Mimo samozřejmého příjmu digitálního vysílání si poradí i s příjmem analogového televizního signálu, zachytí také FM rádia a jako většina jiných televizních karet, neschází mu ani AV vstupy.

Konektorová výbava karty čítá dvojici anténních vstupů pro připojení běžných antén či drátové anténky pro radiový FM příjem (součástí balení) a konektor typu miniDIN. Přes něj připojíte dodanou redukci pro záznam či sledování videa z S-Video nebo kompozitního zdroje. Samozřejmě nechybí ani konektory pro zvukový zdroj, tentokrát v podobě dvojice cinch konektorů. Dodanou redukci ale musíte mít připojenou i v případě, kdy AV vstup nepotřebujete, jelikož se přes ní připojuje i IR čidlo. To je na delším kabelu a s lepivou zadní stranou, takže si jej lze umístit na libovolné místo.

Dálkové ovládání je k tomuto modelu dodáváno v téměř luxusním provedení. Je velké s velmi dobrým uspořádáním tlačítek, které jsou příjemné na dotek a navíc fosforeskující, což ve tmě jistě oceníte. Ovladač má výborný dosah a také není vůbec nutné mířit přímo na IR čidlo.

Pokud jej budete používat s dodanou aplikací AVer MediaCenter nabídne vám velmi mnoho praktických funkcí od aktivace časovače uspání, změny poměru stran, zobrazení v okně či na celou obrazovku, PIP, přepínání mezi režimy aplikace (video, hudba, obrázky, televize) a další. Ovšem v případě, že vám bude sympatičtější klasický AVerTV, využijete již pouze základní funkce ovladače.

Software AVer MediaCenter

Obvyklá výbava tunerů AVerMedia bývá velmi dobře hodnocený a paměťově nepříliš náročný ovládací program AVerTV, který běžnému uživateli nabídne prakticky vše, co by kdy mohl při ovládání televize potřebovat. Nezřídka také bývá (nebo si jej lze stáhnout od výrobce) dodáván i software AVer MediaCenter, který si kromě ovládání tuneru poradí i se správou multimedií a který je v podstatě zjednodušenou formou Windows Media Center. 

Tentokrát ale výrobce překvapil a k tomuto modelu nedodal klasický AVerTV, ale pouze software AVer MediaCenter s tím, že tuner je určen spíše pro fungování s dodanou aplikací, ale kompatibilní má být i s Windows Media Center Edition pod Windows XP i Vista.

AVer MediaCenter je však na rozdíl od jiných aplikací, které se snaží být „univerzální“, poměrně svižný a i přes jeho nabídku funkcí nespotřebovává ani velké množství systémového výkonu včetně paměti. Té si řekne o přibližně 70 MB, což oproti klasickému a jednoúčelovému AVerTV je nárůst pouhých 10 MB. Pro porovnání uvádíme, že naopak takový zjednodušený TVCenter Pro dodávaný k tunerům Pinnacle si neváhá říci o 140 až 170 MB operační paměti.

S dodaným dálkovým ovládáním nevidíme mnoho důvodů, proč by právě dodaná aplikace AVer MediaCenter nemohla být tou jedinou, která bude televizní kartu obsluhovat. Řeč je nyní o situaci, kdy je vám blízké ovládání např. přes Windows Media Center nebo provozování televizní karty v HTPC počítačích.

Instalace

Zprovoznění karty a naladění stanic je v této aplikaci dílem okamžiku, vše je velmi jednoduché a intuitivní. Jak probíhá instalace, co AVer MediaCenter umí a co nabízí, vám přiblíží následující obrázky. Prvotní naladění probíhá postupně pro první a následně i pro druhý tuner a doslova krok za krokem. Nejprve jsou zvoleny normy analogových signálů (pokud ale naladíte stanici s jinou zvukovou normou, aplikace si ji sama a správně upraví) s následným výběrem anténního či kabelového příjmu a samotným laděním stanic. Dále následuje hledání stanic v digitálních multiplexech, radiových digitálních stanic a na závěr i analogového FM rádia.

Ze základního okna umožňuje AVer MediaCenter přístup k šesti režimům. Sledování televize, nastavení, snímky, hudba, video a rádio.

V části rádio si můžete poslechnout rádiové stanice vysílané analogově i digitálně. 

Část snímky slouží pro prohlížení všemožných obrázků včetně funkce slideshow.

V sekci video přehrajete filmy, seriály či jiný video obsah, s možností přetáčení, dokonce i funkce PIP se současným sledováním televize (pokud by o to někdo stál). Bohužel ale nejsou podporovány externí titulky.

Obecné nastavení

V části nastavení lze nastavit některé parametry všech základních funkcí aplikace, přičemž největší důraz je samozřejmě kladen na sledování televize. Nechybí zde aktivace probouzení z a uspávání do režimu spánku před započetím a po ukončení naplánovaného nahrávání, třídění naladěných stanic do požadovaných skupin, nastavení parametrů obrazu televizního i analogového vysílání či volba formátu pro ukládání vysílání na disk.


 

Televize

Ukázky aplikace při sledování analogového, resp. digitálního vysílání. Veškeré používané funkce jsou dostupné nejen přes dálkové ovládání, ale i v nabídce v levé části a některé i formou ikon v ovládacím řádku ve spodní části. Mnoho nastavení je také dostupných přes praktickou kontextovou nabídku po stisku pravého tlačítka myši v prostoru zobrazovaného pořadu. Nastavit si zde můžete požadovaný zvukový kanál při dvoujazyčném duálním vysílání, aktivovat funkci uspání a mnohé další.

Naplánovat nahrávání lze přímo z okna při sledování televize nebo přes programového průvodce EPG. Nastavit si zde můžete i co má aplikace vykonat po ukončení nahrávání.

EPG je bohužel výraznější slabinou této aplikace. Nejen, že má trochu problémy s diakritickými znaménky, ale především má jen jeden režim zobrazení, který přehledností rozhodně neoplývá. Pořady jsou zobrazeny vedle sebe a šířka pole, kde je zobrazen název pořadu, odpovídá jeho délce, tudíž o krátkých pořadech nemáte na první pohled žádný přehled.

Najednou je zobrazeno až osm stanic a všechny jejich pořady na zhruba dvě hodiny dopředu. Malými šipkami se můžete posouvat v zobrazení až do půlnoci aktuálního dne a velkými přepínat jednotlivé dny až o týden dopředu.

Zobrazení teletextových informací nelze vytknout téměř nic. K dispozici je standardní zobrazení nebo průhledné. České znaky jsou zobrazovány bez chyb, jen u velkých písmen chybí diakritická znaménka.

PIP

Při aktivaci režimu více programů lze najednou sledovat až tři programy. Může to být buď v malém okně po jednom s okamžitým přepínáním mezi zvolenými stanicemi trojicí tlačítek s logem obrazovky, nebo v celém okně s aktuálním pořadem v pozadí a dalšími v podobě malých oken libovolné velikosti a libovolného umístění. Zvuk je samozřejmě slyšet jen z aktuálně zvoleného kanálu.

Při aktivaci režimu PIP je situace obdobná jen s tím rozdílem, že jsou zobrazeny najednou maximálně dva kanály. V tomto režimu se také představuje síla tohoto tuneru, a to možnost sledování jednoho pořadu a souběžného nahrávání pořadu jiného či souběžného nahrávání dvou odlišných pořadů.

Software AVerTV

Ti z vás, kteří již přišli do styku s tunery této značky, jistě znají ovládací software AVerTV. Jedná se o nástroj velmi komfortní s velmi praktickými funkcemi a rychlou odezvou. Pokud tedy toužíte po sledování televizního vysílání a současně přitom hodláte i na počítači pracovat, je tento program lepší volbou než dodaný AVer MediaCenter.

Na dodaném CD jej nenajdete a nestáhnete si jej ani mezi nabízenými programy k tomuto tuneru na stránkách výrobce. Pomoc je však jednoduchá, stačí si jej stáhnout od jiného modelu. K dispozici je více verzí a za dobrou a stabilní lze považovat verzi 6.0.11, která je navíc kompletně počeštěna a prakticky bezchybně zobrazuje české znaky v teletextu či EPG. Pokud chcete ještě více funkcí i naprosto bezchybné zobrazení českých znaků v EPG i teletextu (včetně diakritických znamének u velkých písmen) a nebude vám vadit prostředí, které je prozatím bez češtiny, stáhněte si verzi 6.2.4

Poslední uvedené verze by navíc již neměla mí problém s vypínáním Aero vzhledu ve Windows Vista při spuštění ovládacího programu (neodzkoušeno). Tato verze také dovoluje nakonfigurovat některé dálkové ovladače včetně kompletní změny funkcí tlačítek, dodaný ovladač však v nabídce podporovaných nenajdete, a tak se musíte smířit s využitím pouze základních funkcí (změna hlasitosti, kanálu, aktivace EPG, teletextu, utlumení, ovládání funkce timeshift, změnu zdroje signálu, zobrazení OSD informací a vypnutí ovládacího programu).

AVerTV vidí tento tuner jako dva a lze je také odděleně naladit, bohužel ale tento program nepodporuje funkci PIP nebo nahrávání jednoho kanálu a sledování jiného. Pro tyto potřeby musíte využít aplikaci dodanou.

Pokud se o aplikace AVerTV chcete dozvědět podstatně více, můžete tak učinit v recenzi televizního tuneru AverMedia DVB-T Volar.

Hodnocení

Podpora ovladačů sahá od Windows XP až po Windows Vista ve 32 i 64 bitových modifikacích včetně samotných Windows Media Center. Podle zjištěných ohlasů se ale můžete setkat např. s problémem, že ve Windows MCE nelze zprovoznit analogovou část tuneru. Řešení by mělo přijít s doinstalováním MPEG-2 enkodéru, který je s MCE kompatibilní či trochu neohrabaně instalací ovladače a softwarového enkodéru např. od karty AVerTV Hybrid Speedy PCI-E. Ovladač s enkodérem stáhnete zde, odinstalujte původní ovladač, nainstalujte nově stažený a po ukončení instalace odinstalujte pouze ovladač karty AVerTV Hybrid Speedy PCI-E. Enkodér, který se s tímto ovladačem instaloval, musí v počítači zůstat. Po tomto kroku již stačí nainstalovat originální ovladač a MCE by již s analogovým příjmem neměly mít problémy. V případě problémů může pomoci resetování počítače mezi uvedenými kroky.

Druhý problém, který jsme odzkoušet nemohli, ale mnoho uživatelů ano, je nefungování pod 64bitovými systémy s operační pamětí větší než 3 GB. To však není problém jen této karty, ale i některých jiných modelů. V takových případech může pomoci snížení operační paměti na akceptovatelnou mez nebo útokem (písemným/telefonickým) na výrobce, aby dodal ovladače a software, který již s velkým množstvím paměti problém nemají.

Podtrženo a sečteno, za cenu, která se v internetových obchodech pohybuje od 1 450 Kč, dostáváte kvalitní a schopnou televizní kartu s velmi dobrým dálkovým ovladačem, schopným softwarem a velmi dobrým analogovým i digitálním příjmem u obou integrovaných tunerů. Pokud vám nevadí výše uvedené možné komplikace, rozhodně se této karty bát nemusíte.

Zvažte však, zda skutečně potřebujete televizní kartu se dvěma tunery a tedy sledování či nahrávání více než jednoho program najednou. V opačném případě by vás mohla zaujmout prakticky totožná karta AVerTV Hybrid Speedy PCI-E, kterou seženete již za necelých 1 200 Kč, obsahuje i stejné dálkové ovládání a více funkcí jeho prostřednictvím tak nabídne opět v AVer MediaCenter. Pokud chcete kartu pro běžné sledování televize na počítači, mohou vám více sedět starší modely s dálkovými ovladači, které jsou pro AVerTV přímo určeny.

Klady a zápory

+ kvalitní dálkové ovládání
+ funguje i s AVerTV
+ funkce ovladače
+ dva tunery
+ AV vstupy
+ podpora hibernace
+ čeština
+ přepínání zvuku u duálního vysílání
+ rychlé přepínání kanálů

- s AVerTV nelze využít všechny funkce ovladače
- vypínání Aero vzhledu (nové verze AVerTV by již neměly)
- složitější zprovoznění ve Windows Vista MCE
- nepřehledné EPG v AVer MediaCenter

MMF24

Za zapůjčení televizního tuneru AverTV Duo Hybrid PCI-E (A177) děkujeme společnosti 100Mega Distribution.