Hlavní navigace

Axago HUE-430: hub pro USB 3.0, když už USB 3.0 máte (minirecenze)

18. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento drobný problém řeší panel od firmy Axago, která má v nabídce řadu adaptérů včetně těch pro USB 3.0. HUE-430 je určen do 3,5" pozice, ale lze jej provozovat i jako externí. Najdete na něm celkem čtyři rychlé USB 3.0 porty.

Na panelu je zezadu USB port typu B, ke kterému připojíte dodávaný kabel. Ten je potřeba vyvést přes záslepku ven ze skříně a zapojit do volného zadního konektoru. Pro připojení flashky to bude stačit, ovšem abyste mohli využít i něco náročnějšího na odběr, případně více USB zařízení současně, je vhodné zapojit i napájení. A nejlépe interní z počítačového zdroje (shodné s napájením pro disketovou mechaniku).

Zařízení se v systému ohlásí jako řadič Fresco Logic xHCI Hub a podle kontrolního měření nijak nezpomalí (alespoň u testované konfigurace) rychlost přenosu dat ve srovnání s přímým připojením disku do portu na počítači.

Rychlosti napřímo k počítači Rychlosti přes Axago HUE-430 (beze změny))

Z jediného zadního portu tak díky Axagu získáte čtyři USB 3.0 vepředu, ovšem ne zadarmo - vlastně platíte za neschopnost výrobců počítačových skříní vzít včas na vědomí nový standard.

Jeden kabel chybí (ale jak komu)

Drobným mínusem by mohl být fakt, že o jeden port vzadu přijdete. Již se totiž objevují základní desky, které mají také interní USB 3.0 port  a tento typ zapojení Axago neřeší; respektive není v balení potřebný kabel.

Jako externí zařízení mi HUE-430 pro desktopy nepřijde vhodné - získáte další překážející zařízení na stůl a další rozměrný napájecí adaptér. Samozřejmě v případě notebooku je externí provedení naopak vítané.

Axago HUE-430, stojánek, průchodka, adaptér, USB kabel Axago HUE-430 Axago HUE-430, port USB 3.0 typu B, napájecí konektory (adaptér, nebo interní FDD)

CS24

Každý port má vlastní LED indikaci a je kompatibilní s USB 2.0 i starou 1.1.

Závěr

Toto drobné příslušenství je dostatečně univerzální i pro externí použití, ale přesto bychom rádi viděli v balení také kabel pro připojení řadiče přímo k desce (pokud by deska měla příslušný konektor). I bez něj se ale dá fungovat. USB 3.0 je na vzestupu a HUE-430 i přes svou cenu vyjde levněji, než nová kvalitní skříň, která stejně nenabídne většinou více, než jediný rychlý port. Pokud potřebujete portů více, navíc s posilněným napájením, HUE-430 je právě pro vás. Ať už máte velký počítač, nebo notebook.

Parametry
Cena 749 Kč včetně DPH
Názor 85 %
Zapůjčil Axago
AXAGO HUE-430 USB 3.0 DOUBLE hub
vstupní rozhraní USB 3.0, typ B
porty externí 4× USB 3.0
provedení 3,5" externí i interní
napájení interní (FDD konektor), externí (adaptér)
příslušenství USB 3.0 kabel 150 cm, stojánek, AC adaptér, nalepovací nožičky, záslepka s průchodkou

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.