Hlavní navigace

B2G: Mozilla chce vlastní mobilní operační systém ve stylu Chrome OS

26. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

„Boot to Gecko“, to je vize Mozilly, jak by měl vypadat její operační systém pro mobily. Princip je podobný Chrome OS – uživatel v podstatě vidí pouze prohlížeč, ve kterém běží webové služby. Mozilla by ráda tento systém nasadila ve smartphonech s tím, že aplikace budou spouštěny jádrem Gecko.

Nápad není až tak šílený, na v HTML5 a JS lze už dnes vytvořit zajímavé aplikace, a to i pro použití v offline režimu. Jenže B2G by zatím narážel na jiné limity. Zatím chybí API, které by uměly úzce komunikovat s hardwarem a periferiemi. S GPS není problém už dnes, ale chybí API pro telefonování, SMS, fotoaparát, USB, Bluetooth nebo NFC.

B2G by mohl běžet jako vrstva na Androidem, případně by mohla Mozilla vytvořit kompletní linuxovou distribuci sama. Jen je potřeba pohlídat bezpečnost (webové aplikace s přístupem k hardwaru lze snadno zneužít). Zatím však máme málo informací, projekt můžete sledovat na v Google Groups nebo na mozillácké wiki.

MMF24

Myšlenka Mozilly je zřejmá. Chce se kompletně odpoutat od proprietárních technologií. Mám spíš obavy, že by při uvolňování API porušovala softwarové patenty tak jako open-source Android. Mobilní aplikace v HTML5 budou vznikat tak jako tak, protože je dnes spustí všechny moderní platformy. Je proto potřeba znovu vynalézat kolo?

Zdroj: Mozilla (via Mozilla.cz)