Hlavní navigace

Balancer: jak objektivní zpravodajství čtete?

3. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Média a informace, které z nich čerpáme, mají na naše chování a rozhodování dost možná větší vliv, než jsme sami schopní připustit. Zcela na místě je tedy otázka: je to, co čteme, objektivní pohled, nebo se do informací promítá subjektivní názor autora či zájmy vydavatelství? Sean Munson a Paul Resnick, profesoři z University of Washington, se pokusili za pomoci softwaru zmapovat, jak doleva či doprava jsou nakloněny americké zpravodajské servery a blogy věnující se politice.

 

Hned na úvod vás ale musím zklamat: princip fungování systému je poměrně primitivní a na nic složitějšího, než na dva jasné protipóly rozdělenou politickou scénu, se nehodí. Data poskytují dobrovolníci a to tak, že si nainstalují plugin do prohlížeče Chrome, který sleduje návštěvy politického zpravodajství a blogů z veřejně dostupného seznamu. Ihned po instalaci se vás plugin zeptá, jestli se cítíte být spíše konzervativcem, či liberálem, a zdali máte blíže k republikánům, nebo demokratům. Odpovídat nemusíte, pak vaše data nejspíš použita nebudou, ale po měsíci používání vám plugin řekne, jak názorově zabarvené stránky navštěvujete.

Výpočet hodnocení na škále mezi červenou a modrou vychází ze dvou předpokladů. Ten první je, že weby spíše odkazují na jiné weby, které jsou zaujaté podobným směrem. Za druhé, člověk čte nejraději zprávy, které jej utvrzují ve správnosti jeho názoru. Pokud se tedy označíte za příznivce jedné ze stran a pak budete s oblibou navštěvovat její hlásné trouby, software už si zbytek dovodí sám. Autoři projektu připouštějí, že způsob získávání dat je nedokonalý. Navzdory tomu, agregovaný výsledek, podobně jako statistikům známý příklad s vážením vola, vychází podle jejich slov velice pěkně.

MMF24

Výsledek výzkumu je k dispozici jako applet pro iGoogle, což je bohužel jedna ze služeb, které Google k 1. listopadu zařízne. Applet funguje jako RSS čtečka zpráv věnujících se politice a odkazy podbarvuje podle toho, jak moc a na kterou stranu je ten který web v průměru nakloněn.

Zdroj: Bright Side of News, Balance Study

Autor článku