Hlavní navigace

Ballmer a Gates pochybují o Chrome OS

15. 7. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google nedávno oznámil, že připravuje svůj vlastní operační systém na bázi Linuxu zvaný Chrome OS postavený na myšlence webových aplikací běžících skrze prohlížeč Chrome. Ačkoliv v něm někteří vidí potenciálního zabijáka Microsoftu a jeho Windows, představitelé této společnosti krok Googlu příliš nechápou.

Steve Ballmer neví, zdali se Google nemůže rozhodnout nebo jestli má nějaký jiný problém. Mimo Chrome OS totiž internetový veleobr vyvíjí další systém pro mobilní zařízení zvaný Android. „Co jsem se naposled díval, tak nebylo zapotřebí dvou klientských operačních systémů“, komentuje Ballmer. Microsoft dříve sám nabízel dva různé operační systémy pro desktopy: Windows 95 pro domácnosti a Windows NT pro firmy, než zjistil, že „je dobré mít (jen) jeden“.

Odmítá také nápad, že by Microsoft hodlal jít ve stopách Googlu. „Nepotřebujeme další operační systém. To, co potřebujeme, je pokračování vývoje Windows, aplikací pro něj, Internet Exploreru, způsobu jak IE spolu s Windows pracuje, a jak vyvíjíme aplikace jako Office.“, sdělil CEO redmondské firmy. Dle výzkumů navíc většina lidí tráví polovinu času na počítači mimo prohlížeč, což není pro systém Windows žádný problém.

KL24

Stejně tak Bill Gates nechápe přílišný povyk okolo nového systému. „Existuje velmi mnoho forem operačního systému Linux, různě vybavených a bootujích odlišnými způsoby. V některých ohledech jsem překvapen, že lidé jednají, jako by se jednalo o něco nového. Už máme Android běžící na miniboocích. A ten má webový prohlížeč.“. Mimo to považuje slovíčko „prohlížeč“ za pozbývající významu. „Co je to prohlížeč? Co není prohlížeč? Pokud přehráváte film, jedná se o prohlížeč nebo ne? Pokud pracujete s poznámkami, je to taky prohlížeč? Editujete-li textové dokumenty, je to prohlížeč či ne? Z velké části se jedná spíše o zneužití terminologie než o opravdovou změnu.“

Zdroje: CNet, CNet

Byl pro vás článek přínosný?