Hlavní navigace

Ballmer: Windows 7 Starter pouze pro mininoteboky

18. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Microsoft se doposud snažila úzkostlivě tajit podobnější informace týkající se nejnižší edice systému Windows 7, která je označována jako Starter. Ředitel Steve Ballmer se však nedávno o této problematice rozpovídal trochu více.

Edice Starter bude sice dostupná po celém světě, ale pouze prostřednictvím OEM licence u levných počítačů z dílen výrobců jako Acer, ASUS, Dell, Hewlett-Packartd či Toshiba. Microsoft tak chce zajistit, že uživatelé nebudou tuto nejnižší edici instalovat na běžné stolní počítače nebo notebooky.

„Naše licence popisuje, co to netbook je," řekl Steve Ballmer na posledním setkání s americkými analytiky a novináři. „To znamená, že má velmi malý displej, velmi malou klávesnici, určitý typ procesoru a bla, bla, bla, bla." Svérázné zakončení výčtu technických rozhodně není u Steva Ballmera překvapující.

To však neplatí pro jeho konkrétnější podobu, kterou už v květnu zveřejnil odborný malajský server TechARP.com. Podle něj budou Windows 7 Starter fungovat pouze na netboocích s displejem 10,2 palců a menším, s 1 GB paměti, pevným diskem do 250 GB a procesorem, jehož takt nepřekročí 2 GHz.

Tyto parametry zatím nebyly oficiálně potvrzeny, Ballmer byl však docela otevřený ohledně důvodu, proč se Microsoft k podobným omezením rozhodl. Je to především snaha přimět zákazníky ke koupi některé z vyšších edicí. Ty na jednu stranu disponují mnohem lepšími funkcemi, ale jsou výrazně dražší. Společnost totiž nechce opakovat chybný krok, kdy nabídla k netbookům licenci Windows XP za velmi nízkou cenu a tím se připravila o značné zisky.

CS24

Microsoft si však chce svou téměř dominantní pozici na poli levných netbooků udržet a tuto snahu podpořil také rozhodnutím zrušit u edice Starter limit nejvýše tří souběžně spuštěných aplikací. Přesto nebude tento boj jednoduchý. Ceny netbooků jsou už v současné době tak nízké, že dalších 20 až 40 dolarů, což je odhadovaná cena OEM licence, by mohlo pozici Windows 7 značně ztížit.

Zdroj: PCWorld