Hlavní navigace

Ballot screen opět na scéně, Redmondským hrozí pokuta od Evropské unie

17. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V roce 2009 se Microsoft podřídil Evropské unii. Nebo to alespoň měl udělat. Nešlo o nic jiného, než o tradiční tahanici týkající se prohlížečů. Zneužívají Redmondští dominantní postavení na trhu? Ti se každopádně pokusili dokázat, že tomu tak není. Velmi zjednodušili možnost vyjmutí Internet Exploreru z Windows 7. Především se však posléze zavázali k tomu, že budou uživatelům po instalaci Windows dávat na výběr mezi několika prohlížeči. Tak vznikl tzv. ballot screen, tedy obrazovka s několika alternativami. Distribuována je skrze Windows Update, mimo území Evropské unie ji přirozeně nepotkáte.

Ačkoli podle mnohých nemá její existence na tržní podíly prohlížečů výraznější podíl, uživatel dostává na výběr, nemusí tedy automaticky používat jediný dostupný produkt, Evropská unie může být spokojená a nemusí Microsoft pokutovat. Ideální stav? Kdeže, Unie si nyní postěžovala, že Microsoft její neřízení nesplnil. Redmodský gigant nakonec přiznal, že technický problém zabránil 28 milionům počítačů s Windows 7 SP1 v tom, aby se na nich ukázala obrazovka s výběrem internetových prohlížečů. Za všechno se omlouvá a dělá, co může, aby nařízení z Unie uspokojil.

 

Jestli bude firma za pochybení nakonec pokutována, momentálně známo není. Komise však slíbila sankce, pokud se ukáže, že Microsoft nařízení nesplnil. Od vydání prvního Servisního balíčku pro Windows 7 se ballot screen uživatelům sice neukazoval, jenže Redmondští se nyní odvolávají na technickou chybu. Hrozí jim přitom pokuta ve výši až sedmi miliard dolarů. Unie by je tím připravila o 10 % z ročních zisků. Microsoft se tomu brání nabídkou prodloužení doby zobrazování ballot screenu o patnáct měsíců.

V reálném světe si na starý spor vzpomene málokdo. V tuto chvíli řadu lidí více pálí otázka, jak to bude s alternativními prohlížeči v Metru. Lze předpokládat, že se do této nové situace časem vloží opět přinejmenším Evropská unie.

CS24

Zdroj: The Verge 1 | 2