Hlavní navigace

Názor k článku Apple Pay a Google Pay v roce 2019: Které banky přinesou placení mobilem? od Superbus - Jestli někdo stále zůstává u banky, kde platí...

  • 6. 3. 2019 11:31

    Superbus

    Jestli někdo stále zůstává u banky, kde platí 9Kč za odchozí platbu z běžného účtu, tak je to jeho chyba.

    Ale mně teď šlo hlavně o rozšíření bezhotovostní ekonomiky, protože pro ty drobnější živnostníky je každé promile znát. Například trafikant má 3% marži na cigaretách a za platbu kartou platí poskytovateli 2%, takže se mu to příliš nevyplatí... A ano, některé banky mají bombastickou reklamu, že poskytují bezhotovostní platby za paušál - ale to je marketingový trik. Např. KB SmartPay má měsíční pronájem terminálu 580Kč, ale pouze pro platby do 10 tisíc Kč (nad to za 1,6%), což ale ve skutečnosti znamená, že pokud by se ten omezený paušál rozpočítal na procenta, tak obchodník platí z prvních 10 tisíc Kč placených zákazníky poplatek téměř 6% (pokud nevyčerpá celých 10 tisíc Kč placených zákazníky kartou v daném měsíci, tak ještě víc).

    Takhle se nám ta bezhotovostní ekonomika opravdu nerozšíří! Proto minimálně za to předražené Apple Pay by měly banky účtovat poplatek, aby si klienti rozmysleli, jestli to opravdu potřebují a mělo by se přijít se systémem, který většinu těch pijavic na mezivrstvách eliminuje tak, aby se i drobným obchodníkům vyplatil příjem bezhotovostních plateb.