Hlavní navigace

Barracuda LP - úsporný disk s výkonem 7200rpm HDD?

2. 7. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zelená Barracuda není leklá

Seagate marketingem u svého posledního počinu na poli desktopových pevných disků tedy nešetří. A je to dobře. Alespoň máme zápletku (a také co v testu ověřovat; následuje volný překlad lákadel Barracudy LP dle výrobce):

  1. super-nízká spotřeba v každém režimu, spotřeba byla snížena až o 44 %
  2. nejlepší hlučnost ve své třídě = whisper-quiet
  3. nezahřívající a úsporné disky jako LP šetří i další náklady
  4. 70 procent materiálu použitého při výrobě lze recyklovat
  5. splňuje RoHS (a několik dalších norem)
  6. LP vám přináší Seagate, společnost známá svou implementací zelených technologií

Komentář:

  1. spotřeba v idle i zátěži je na úrovni (či dokonce nižší) WD Caviar Green a Samsung EcoGreen F2 (což je určitě dobré), spotřebu ve standby Seagate neuvádí
  2. hlasitost šepotu je dobře, nebo špatně? 19 dBA v idle a 20 dBA při seeku jsou nejnižší udávané hodnoty mezi pevnými disky (uvidíme v praxi)
  3. snadnější chlazení, pár korun za elektřinu ročně (pozor: ke startu potřebuje Barracuda LP a i další HDD až 2 A na 12V větvi, počítejte s tím při návrhu superúsporného počítače a dimenzování zdroje)
  4. to je dobře
  5. ještě aby ne (detaily o dalších normách jsem nezjišťoval)
  6. v desktopu se jedná o první zelený disk této společnosti

Seagate Barracuda LP, 1 TB

přesný název: ST31000520AS
testovaný firmware: CC32
webová stránka produktu: Seagate

Na první pohled je Barracuda stejná jako každý jiný desktopový disk Seagate. Tedy, některé s jedinou plotnou jsou trochu nižší a lehčí. Barracuda LP má hmotnost asi 640 g. 1TB Barracuda LP má představuje nejnižší kapacitu této řady a má tedy dvě plotny. 500GB varianta s jedinou plotnou se (alespoň) zatím nevyrábí, naopak k dispozici jsou (či brzy budou) kapacity 1,5 a 2 TB. Tyto varianty se třemi, resp. čtyřmi plotnami nemají už udáváno superoptimistickou hlučnost 19 (idle) či 20 (zátěž) dBA, ale 25/26 dBA.

I velmi nízká spotřeba 3 W v idle a 5,7 W v zátěži je vztažena právě k tomuto modelu, vyšší varianty mají 5,5 W v idle a 6,8 W při práci. Seagate sám prohlašuje, že disk se nejlépe hodí pro osobní externí úložiště (USB/eSATA/FireWire), kancelářské a domácí použití (data) a také pro PC s nízkou spotřebou.

U Barracudy LP stejně jako u dalších disků Seagate nelze
uživatelsky měnit nastavení AAM. To nastavuje přímo výrobce takříkajíc
napevno.U Barracudy LP by se ale možnost změny hodila, jak uvidíte v kapitole s testem hlučnosti, pohyb hlaviček neuspokojí milovníky nejtišších počítačů.

Důležitým bonusem ke všem diskům
Seagate a Maxtor je software DiscWizard
(resp. MaxBlast), který vychází z oblíbeného placeného Acronis
TrueImage Home. Stačí mít v PC jeden disk Seagate (i externí) a
DiscWizard můžete legálně používat. Nemá sice tuším všechny funkce
zálohování jako TrueImage Home, každopádně s ním můžete pevné disky
opravdu komfortně klonovat, tvořit si zálohu systému ve formě obrazů a
další kouzla.

Parametry některých testovaných pevných disků

Testovací sestava

Z testovací sestavy by možná stačilo uvést operační systém a jižní můstek (ICH10R). Zbývá snad jen podotknout že určitou úlohu ve výsledcích aplikačních testů sehrál i procesor, subjektivní testy hlučnosti probíhají při zastavení všech větráků v počítači kromě toho ve zdroji. Šasi skříně Cooler Master Centurion 5 zase slouží jako chlazení disků a ovlivňuje tedy teplotní testy.

Aplikační testy: PCMark Vantage

Aplikační testy: PCMark05

Aplikační testy: FC-test

V FC-Test jsem měřil pouze čas nutný k vytvoření dat určitého typu na každém z pevných disků.

HD Tach 3, Sandra 2009.SP1

ST31000520AS, HD Tach 3.0.4 - 8 MB zones:

ST31000520AS, HD Tach 3.0.4 - 32 MB zones:

32MB zones

Nová Sandra má možná nejlepší test přenosových rychlostí disků pro Windows Vista 64-bit, je ale potřeba testy provádět vícekrát (první průchod zpravidla dá nižší výsledek než ty další).

Měření náhodné přístupové doby zápisu dělá čest svému názvu.

CrystalDiskMark 2.2, HD Tune 2.55

CrystalDiskMark 2.2 je zajímavý svým měřením přenosových rychlostí pro malé bloky dat (512 kB a 4 kB).

ST31000520AS v CrystalDiskMark:

Testy přenosových rychlostí HD Tune verze 2.55 nejsou v prostředí Windows Vista a disky v AHCI režimu příliš spolehlivé, při formulování verdiktu k nim nepřihlížím.

HDtuneacces

ST31000520AS v HD Tune:

HDtuneacces

Iometer, nejpraktičtější z testů?

Iometer je testem výkonu úložných zařízení, který byl vytvořen společností Intel a později uvolněn jako open source. Jeho výhodou i nevýhodou současně jsou neuvěřitelně rozsáhlé možnosti nastavení. Pomocí Iometeru tak lze nasimulovat velmi různorodé praktické scénáře, není to však úplně snadné. V tomto ohledu jsem našel inspiraci na serverech StorageReview a Anandtech.

Z jejich scénářů a komentářů jsem vytvořil své vlastní a jelikož se jedná o premiéru nasazení Iometeru v pravidelných recenzích disků, rád bych si přečetl v diskuzi vaše názory na co nejpraktičtější testování tímto softwarem. Chtěl bych, aby výsledkem byl rozumný počet pruhových grafů, proto nenechávám iterovat různé scénáře přes různý počet outstanding I/Os (výsledkem musí být spojnicový graf) a místo toho volím jednu hodnotu. Rovněž si nejsem jist, zda je ideální testování bez souborového systému, jak to preferuje StorageReview (druhou možností je testování všech disků pod NTFS: je to asi praktičtější, ale zase více vázané na jeden filesystem).

Přiblížení hodnot outstanding I/Os:

  • 1... náhodný přístup
  • 2... jednoduchá aplikace (Windows Calculator)
  • 50... běžný systém
  • 100... defragmentace

Databáze

Přesně jako předepisuje StorageReview: 67 % čtení, 33 % zápisů, 100 % náhodně, zpřístupněno 100 %, 8kB bloky. K tomu jsem zvolil 256 outstanding I/Os (velmi vysoká zátěž).

Seagate Barracuda LP, 1TB:

Samsung EcoGreen F2, 500 GB:

Pracovní stanice

Opět dle StorageReview Workstation: 80 % čtení, 20 % zápisů, 80 % náhodně, zpřístupněno 100 %, 8kB bloky. K tomu jsem zvolil 64 outstanding I/Os
(vyšší zátěž).

Seagate Barracuda LP, 1TB:

Samsung EcoGreen F2, 500 GB:

Náhodné čtení, 4K

Inspirováno AnandTechem (a připraveno především na SSD): 100 % čtení, 0 % zápisů, 100 % náhodně, zpřístupněno 100 %, 4kB bloky. K tomu jsem zvolil 4 outstanding I/Os
(velmi lehká zátěž).

Seagate Barracuda LP, 1TB:

Samsung EcoGreen F2, 500 GB:

Náhodný zápis, 4K

Inspirováno opět AnandTechem a fórem NotebookReview (a tentokrát se jedná o skutečnou past na levné SSD): 0 % čtení, 100
% zápisů, 100 % náhodně, zpřístupněno 100 %, 4kB bloky. K tomu opět 4 outstanding I/Os
(velmi lehká zátěž).

Seagate Barracuda LP, 1TB:

Samsung EcoGreen F2, 500 GB:

Teploty, hlučnost

Na konci benchmarkování, kdy už byly disky rozehřáty na provozní teploty, jsem na ně začal kopírovat 100 GB dat a po chvíli v nich i vyhledávat řetězec. Nejvyšší dosažené teploty dle údajů ze S.M.A.R.T. ukazuje následující graf.

Údaje těchto teplotních čidel jsem porovnal s nejvyššími teplotami naměřenými na povrchu disku pomocí bezdotykového infračerveného teploměru s laserovým zaměřovačem.

Teploměr

Takřka u všech disků tyto teploty souhlasily s tím, co ukazovalo čidlo disku přes S.M.A.R.T., pouze u disků Samsung je realita tradičně krutější než to, co ukazuje disk přes S.M.A.R.T. Ještě u VelociRaptora jsem odhalil rozdíl skoro tři stupně Celsia.

Hlučnost jsem hodnotil především subjektivně a nutno říct, že moderní pevné disky jsou na tom s hlučností už velmi dobře. Vibrace jsou zřejmě kusovou záležitostí, z testovaných HDD mírně vibroval jen Seagata Barracuda 7200.11, 640 GB a Barracuda 7200.12, 500 GB (že by daň za slim design? dle DiamondMax 23 se to myslím dá vyloučit). Vibrace ale do hodnocení hlučnosti v grafu neberu v potaz, dokonce i další projevy hlučnosti mohou být trochu kusovou záležitostí.

  • Seagate Barracuda LP (ST31000520AS) – start dost divoký, různorodé hlasitější zvuky (v rákosí lupne, ve vrbě hrkne a teprve potom se Barracuda LP přepne do (tichého) chodu), slabounké vibrace, jemné šumění otáčení ploten, oproti tomu dost hlučný pohyb hlaviček, při většině běžných operaci ale k zběsilému (a měřitelně hlasitému) seeku nedochází
  • Maxtor DiamondMax 23 (STM3500410AS) – testovaný kus bez vibrací, slyšitelné otáčení ploten (nic vážného), pohyb hlaviček tlumený
  • Samsung EcoGreen F2 (HD502HI) – testovaný kus bez vibrací, otáčení ploten lze slyšet uchem snad jen z deseti a méně centimetrů, seek skoro neznatelný (výjimkou byl pouze test v HD Tachu a Sandře, který dokáže ukázat, jak by to vypadalo s fragmentovanou jednotkou – i tak se jedná ale o jeden z nejtišších seeků mezi pevnými disky)
  • Western Digital Caviar Green (WD6400AACS) – testovaný kus se projevoval velmi slyšitelným otáčením ploten – nejednalo se o klasické tlumené šumění, ale o vyšší frekvenci, která z metru zní už skoro jako pískání a celkově je to skutečně nepříjemné, AAM je zjevně nastaveno na výkon a seek je docela slyšitelný. Zkoušený kus byl dobře vyvážen a tedy bez vibrací
  • Western Digital Caviar Green (WD20EADS) – bez vibrací, zřetelně slyšitelné otáčení ploten (šumění), pohyb hlaviček takřka nepostřehnutelný
  • Seagate Barracuda 7200.12 (ST3500418AS) – slabounké vibrace, slyšitelné otáčení ploten (nic vážného), seek tlumený
  • Western Digital VelociRaptor VR150 (WD740HLFS) – bez vibrací, dost slyšitelné otáčení ploten, seek povětšinou tlumený, jen výjimečně hlasitější. Disk subjektivně hlučnější než dříve testovaná verze WD3000GLFS (s více hlavičkami a plotnami)
  • Seagate Barracuda 7200.11 (ST31500341AS) – velmi tichý seek, zřetelné otáčení ploten, bez vibrací, kultivované vypnutí (na rozdíl od 640GB 7200.11)
  • Hitachi Deskstar 7K1000 (HDS721010KLA330) – chvílemi hlučný seek, zřetelné otáčení ploten, bez vibrací
  • Samsung SpinPoint F1 (HD103UJ) – hlasitý seek, zřetelné otáčení ploten, bez vibrací
  • Western Digital Caviar Black (WD6401AALS) – bez vibrací, slabý zvuk otáčení ploten, slyšitelný pohyb hlaviček
  • Western Digital Caviar Blue (WD6400AAKS) – tlumený seek, slabý zvuk otáčení ploten, bez vibrací
  • Seagate Barracuda 7200.11 (ST6340323AS) – kultivovaný seek, jen při současném kopírování a prohledávání souborů je občas trošku ostřejší; slyšitelný, ale slabý zvuk otáčení ploten; mírné vibrace testovaného kusu, hlasité vypnutí
  • Samsung SpinPoint F1 #1 (HD642JJ) – bez vibrací, tlumený seek, zvuk otáčení ploten: slabé šumění slyšitelné jen zblízka
  • Samsung SpinPoint F1 #2 (HD642JJ) – seek slyšitelný, ale ne tak moc jako u 1TB verze, zřetelné otáčení ploten, bez vibrací

Hlukoměr

Hlučnost disků jsem začal nově měřit i hlukoměrem. Ten jednak měří až od 30 dB(A) a také by pro mě bylo trochu problém zajistit skutečně nízkou hladinu ambientního hluku, proto hlučnost měřím jen ze 2 cm. Pak se i tišší disky snadno dostanou nad 40 dB(A) a já je mohu vcelku objektivně porovnat. Zatím jsem stihl naměřit pouze dva disky, později se výsledky nakumulují a získáte tak lepší kontext.

Nezapomeňte, že použitá jednotka hluku (decibel, filtr (A) přizpůsobený lidskému uchu) je logaritmická a tedy každé 3 dB nahoru znamenají dvojnásobnou hlučnost.

Noise seek

Verdikt, cena za 1 GB

Nežli přikročíme k vyřčení finálního ortelu, pokusíme se shrnout některé základní výsledky, dát je do kontextu s cenou disků a rovněž se podívat na cenu jednoho 1 GB kapacity jednotlivých disků. V přehledové tabulce najdete i tři otestované SSD.

Summary

Verdikt

Pokud jste nepřeskočili až rovnou na verdikt, máte už určitě jasno: Seagatu se povedlo s jen mírně zvýšenými otáčkami nad u zelených disků obvyklých 5400 dosáhnout výkonu blížícího se 7200otáčkovým diskům (s takovým starším 1TB Hitachi 7K1000 s 200GB na plotnu si Barracuda LP vůbec nezadá, 640GB Barracuda 7200.11 či Samsung SpinPoint F1 s 16 MB cache jsou dokonce v lecčems pomalejší). Tento disk se tedy nemusíte tolik bát použít i jako systémový, u WD Caviar Green a Samsung EcoGreen F2 už to s aplikačním výkonem tak slavné není.

Další misí tohoto disku bylo ale snížení spotřeby a hlučnosti. První veličinu neměřím (a věřím výrobcům) a u ní se zřejmě dobrá věc podařila, s hlučností je to trošku horší. Na tomto místě musím ale říct, že hlukoměr byl k Barracudě LP trochu nespravedlivý, subjektivně jsem zvukový projev disku vnímal daleko lépe.

Start je trochu hlasitější, v idle je ale disk zato velmi tichý. I při většině operací a činností, jen pohyb hlaviček vyvolaný skutečně náhodným čtením vyvolá hodně silné chrastění. Pro PC typu noční tichošlápek budete tedy muset vynaložit finance na velmi dobrou skříň nebo ztišovací box (či alespoň nějaké antivibrační uchycení), AAM u Seagatu totiž měnit nemůžete.

S nasazenými cenami je na tom Seagate oproti minulým generacím jak u Barracudy LP, tak u 7200.12 dobře, cena z 1 GB prostoru je u Barracudy momentálně dokonce nejnižší ze všech disků. Bonusem je jako obvykle Seagate DiscWizard a celkově můžeme s klidem konstatovat, že Seagatu se po průšvihu z minulou generací a několika řadách průměrných desktopových disků začíná dařit dělat disky zajímavé. Jak 7200.12, tak LP má svým souborem vlastností šanci zaujmout.

Seagate Barracuda LP, 1 TB

+ úsporný a v idle velmi tichý disk
+ výkon bližší 7200otáčkovým diskům
+ dobrá cena za gigabajt
+ Seagate DiscWizard

- nelze měnit AAM
- pomalejší práce s malými soubory

CS24

Za zapůjčení pevného disku Seagate Barracuda LP děkujeme společnosti Czech Computer