Hlavní navigace

Barts je Radeon HD 6800, má UVD3 a HD3D

9. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do vydání Radenů HD 6800 od AMD už zbývá jen pár týdnů, přesto toho o těchto kartách víme jen velmi málo. Alespoň něco tedy napoví natípané stránky dokumentu prý od AMD, které do oběhu vypustil server IT.com.cn a které se objevily také na fóru ChipHell.

radeon hd 6800

Dokument je bohužel napsán jazykem, kterému na této polokouli evidentně nikdo nerozumí (dle neověřených zpráv se jedná o zjednodušenou čínštinu), a tak z něj dokážeme vyčíst pouze to, co je napsáno latinkou. Není toho ale zrovna málo.

Barts je Radeon HD 6850/6870

O čipu skrývajícím se pod kódovým jménem Barts jsme většinou hovořili jako o sérii HD 6700 a tiše předpokládali, že řady 6800 a 6900 patří výkonnějšímu jádru Cayman, respektive jeho duální verzi Antilles. Podle uniklého dokumentu je to ale jinak a Barts (jehož specifikace a výkon staví odhady přibližně na úroveň Radeonů HD 5800 s čipem Cypress) je základem řady Radeon HD 6800 čítající dva modely, HD 6850 a HD 6870.

Nové technologie: UVD3, HD3D, EyeSpeed

Co se týče podpory DirectX, je na tom šestková řada stejně jako stávající HD 5000. Inovace tedy musíme hledat jinde. Nějakých vylepšení se dočká obvod UVD starající se o dekódování videa. HD3D bude pravděpodobně odpověď na 3D Vision od Nvidie; přestože trojrozměrné zobrazení na akcelerátorech ATI bylo doposud možné zprovoznit za pomoci řešení třetí strany, mezi už tak úzkou skupinou zákazníků tato možnost asi nebyla moc populární. No a nakonec je v materiálech uveden ještě pojem „EyeSpeed“. Název napovídá, že by to mohlo nějak souviset s Eyefinity, ale co přesně to dělá, nemáme nejmenší ánung.

CS24

Dále víme, že oba nové Radeony budou osazeny pamětmi typu GDDR5 a podporují standard PCI Express 2.1, na straně obrazových výstupů odpovídají specifikacím DisplayPort 1.2 a HDMI 1.4, a poněkud nejasná poznámka naznačuje možnou podporu CrossFireX s celkem pěti GPU (proboha k čemu?). A to je bohužel pro dnešek vše.

Zdroj: ChipHell, techPowerUp!, VR-Zone

Autor článku