Hlavní navigace

BatteryBar - výborný freeware pro každý notebook

4. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aplikací pro sledování stavu akumulátoru i zbývající energie existuje hned několik, často však mají svoje chyby. Mnoho z nich má problémy zcela korektně fungovat ve Windows Vista a novějších, drtivá většina z nich pak nefunguje zcela korektně či pro jistotu nefunguje vůbec na současných mininoteboocích postavených na procesoru Intel Atom. A těch pár, které fungují, patří buďto mezi komerční aplikace nebo naopak spotřebovávají příliš systémových prostředků.

BatteryBar je malá utilita, která je v základní verzi k dispozici zdarma ke stažení z webových stránek autora. Existuje sice také v placené verzi Pro, ta však navíc nabízí v podstatě pouze možnost upravovat vzhled pomocí skinů. BatteryBar se nenaistaluje jako klasická aplikace, ale jako rozšíření hlavního panelu Windows - zde ji tedy můžete zapnout nebo vypnout, hledat ji v nabídce Start je zbytečné.

Po svém povolení zobrazí ve stavové části vedle hodin siluetu akumulátoru, který ukazuje jak zbývající energii, tak i procentuální ukazatel nebo čas. Po najetí myší na tuto ikonku se zobrazí podrobnější informace. Dozvíte se zde, kolik zbývá kapacity, jakou aktuální spotřebu má váš notebook, jak dlouho bude ještě pracovat a také jaký je zdravotní stav vašeho akumulátoru.

MMF24

BatteryBar nepoužívá pro odhad zbývající energie v akumulátoru systémová hlášení systému Windows, ale počítá si ji sám na základě vlastního monitoringu. Čím déle ji tedy máte nainstalovánu, tím přesnější informace o zbývajícím čase podává. Po čtrnácti dnech pravidelného používání udává zcela přesné informace, které se s těmi poskytovanými Windows rozchází místy až o dvacet minut. Pokud tedy chcete vědět, jaký je skutečný čas výdrže, použijte BatteryBar.