Hlavní navigace

Bcoda Jak Multishare: bezdrátová flashka pro Androidy (minirecenze)

30. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uživatelé iOS zařízení mohou pro streamování obrazu použít Apple TV a protokol AirPlay. Na Androidu je však situace o něco horší. Výrobci jako Samsung nebo Acer do svých telefonů a tabletů přidávají aplikace pro bezdrátové přehrávání, většina z nich však ke svému chodu vyžaduje podporu DLNA na obou stranách – především tedy tento protokol musí umět televize.

Jihokorejská firma bCoda na CES 2013 představila malý dongle do USB, který vyřeší přehrávání multimediálního obsahu z telefonu s Androidem nečekaným způsobem. Jedná se o jakousi flashku, která dynamicky mění svůj obsah v závislosti na tom, jaká data sdílíte ve specializované aplikaci ve smartphonu. Pro koncové zařízení, ke kterému Jak Multishare připojíte se tedy tváří jako běžné USB úložiště. Stačí tedy běžná podpora přehrávaní obsahu z USB – kromě televize nebo konzole tedy můžete dongle připojit třeba do autorádia a přehrávat hudbu bezdrátově z telefonu.

Zařízení se svými rozměry vyrovná běžným flashkám, které dnes na trhu najdete. Jedná se o celoplastové pouzdro, v němž místo jednoho rohu najdete modrou LED diodu signalizující bezdrátový provoz. Kupodivu ani část s USB konektorem není kovová. Vše je však z pevného plastu a dongle působí velmi dobrým dojmem.

Jak to funguje

Uvnitř se ukrývá především čip umožňující komunikaci prostřednictvím Wi-Fi. Po zapojení si totiž vytvoří Jak Multishare vlastní bezdrátovou síť, ke které telefon připojíte. Poté stačí spustit aplikaci ve smartphonu s Androidem (iOS verze se plánuje v únoru) a klepnutím na jediné tlačítko Start spustit párování s donglem.

Sdílení obsahu z telefonu do adaptéru probíhá pomocí přidání do playlistů v aplikaci. Ve výchozím nastavení zde najdete tři základní – pro hudbu, videa a fotky. Kromě toho lze sdílet i dokumenty. Vytvořit si můžete své vlastní playlisty a ke každému z nich přiřadit složku v interní paměti telefonu (nebo na paměťové kartě). Bohužel však v playlistu nemůže být složka, ale pouze soubory, a tak nezbývá nic jiného než všechny skladby (či jiné soubory) do playlistu po jedné přidávat ručně. Zároveň umí aplikace sdílet pouze jeden playlist v jednom okamžiku. Pokud nechcete přehrávat hudbu, ale video, musíte přepnout na druhý playlist – mimo jiné to znamená, že se USB úložiště v cílovém zařízení na chvíli odpojí.

Aplikace pro Android Aplikace pro Android Aplikace pro Android 

Na problém také narazíte, pokud používáte hudbu v cloudu Google Music. Pokud si z tohoto úložiště skladby stáhnete do telefonu, v aplikaci donglu je neuvidíte – zobrazuje se pouze hudba přenesená při připojení telefonu k počítači a synchronizaci přes kabel.

Postřehy z praxe

Protože se jedná o bezdrátový přenos, samozřejmě nebude přehrávání (resp. jeho start) tak rychlé jako při používání běžné flashky. První skladba začíná hrát za nějaké čtyři sekundy, videu to trvá o něco déle. U vyšších datových toků trvalo spuštění kolem půl minuty. Přehrávání hudby probíhalo zcela bez problému. Kvalita zůstala zachována a nedocházelo ani k žádným výpadkům, jediným rozdílem tak jsou o něco delší mezery mezi jednotlivými skladbami v playlistu. Problémy jsme nezaznamenali ani při přehrávání videa v nízkém rozlišení, obraz se začal zadrhávat až u full HD videa při přejití s telefonem do druhé místnosti. Zde už signál Wi-Fi klesl na takovou úroveň, že nedokázal obsloužit vysoký datový tok videa ve vysokém rozlišení.

Sdílená data v TV

Sdílená data v TV Sdílená data v TV 

Dalším zádrhelem, který bude mít vliv především na výdrž akumulátoru, je nutnost mít při přehrávání videa rozsvícený displej na telefonu. Pokud jej uspíte, uspí se i sdílení playlistu a tím pádem zmizí i soubor z virtuálního flash disku. Podobná situace však trápí i jablečné uživatele u AirPlay.

Na druhou stranu má toto řešení velkou výhodu – obsah, který je sdílený z telefonu se pro televizi jeví jako soubory na flashce a je tedy možné je ovládat pomocí dálkového ovládání TV.

MMF24

Bcoda Jak Multishare
Bcoda Jak Multishare

Pro uživatele, kteří na telefonu či tabletu nemají HDMI konektor a občas by si chtěli přehrát obsah z telefonu na televizi je Jak Multishare zajímavým pokusem a určitě skvělým nápadem. Bohužel jej zatím potápí několik zásadních nedostatků – tím je především dodávaná aplikace a zmíněné ruční přidávání obsahu do playlistu. Navíc neumí načíst skladby z Google Music. Nepotěší ani cena zařízení 69,99 USD (nějakých 1 400 Kč), což je za jednoúčelový adaptér opravdu dost. Snad se výrobce poučí a alespoň s aplikací pro iOS si dá záležet.